ECONOMIE
Vârsta de pensionare se poate MAJORA la peste 65 de ani, proporțional cu creșterea speranței de viață. Declarații ministrul Muncii
Vârsta de pensionare se poate MAJORA la peste 65 de ani: Vârsta de pensionare va crește dacă va crește și speranța de viață a românilor.
Spre exemplu, dacă speranța de viață crește cu 6 luni, guvernul va trebui să crească la rândul său vârsta de pensionare cu trei luni.
Anunțul a fost făcut chiar de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Ea a declarat vineri la Digi24.ro că ”vârsta de pensionare crește peste 65 de ani dacă va crește speranța de viață”.
Citește și Noua lege a pensiilor: Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare, condiționate de contributivitate
Proiectul de lege promovat de PSD și adoptat de guvern prevede că dacă speranța de viață crește, guvernul va crește următoarele:
- stagiul minim de cotizare,
- stagiul complet de cotizare
- vârsta standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață.
Simona Bucura Oprescu s-a încurcat în explicații, când a fost întrebată despre modul în care va crește speranța de viață.
Concret, aceștia doreau ca aceasta să explice cum se va evita majorarea ei ”din pix”.
„Doar în cazul în care creşte speranţa de viaţă, ceea ce este o garanţie pe care noi… Românii au totuşi o garanţie că nu va creşte vârsta de pensionar arbitrar, aşa cum s-a dorit iniţial.
Citește și Simulare calcul pensii 2024: cine pierde și cine câștigă mai mult la pensie. Tabel cu exemple de creștere pe noua lege a pensiilor
Trebuie să vă mai spun ceva. Să ştiţi că cel puţin în ceea ce ne priveşte am făcut tot ceea ce ţine de noi, de aşa manieră încât să vedem specificul României şi exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.
Potrivit G4Media, chestionată ce înseamnă creşterea speranţei de viaţă şi cât ar putea creşte vârsta de pensionare, ea răspuns: „Fiecare dintre noi ne dorim creşterea speranţei de viaţă”.
Vârsta de pensionare se poate MAJORA la peste 65 de ani
Speranța de viață este un indicator care arată nivelul de trai.
Spre exemplu, speranța medie de viață la femei a crescut de la circa 73 de ani în 1997 la circa 79 de ani în 2018.
Reamintim faptul că proiectul de lege care a vizat modificarea sistemului public de pensii a fost publicat în dezbatere, la sfârșitul lunii octombrie, pe site-ul Ministerului Muncii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.