Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Simulare calcul pensii 2024: cine pierde și cine câștigă mai mult la pensie. Tabel cu exemple de creștere pe noua lege a pensiilor

Publicat

Guvernul a adoptat noua Lege a Pensiilor. Proiectul de lege prevede creșterea pensiilor cu 40% până la finalul anului viitor. Actul normativ merge la Parlament, în procedură de urgență, pentru dezbatere și vot, și va intra în vigoare după promulgare.

Pensionarii din România îşi vor putea  face calculul pensiei singuri, acasă. Începând cu anul 2024, pensionarii din România vor beneficia de o nouă metodă de calcul pentru pensii, un proces ce le permite să-și afle singuri suma revizuită.

În 2024 guvernul a anunțat că vor fi două creșteri la pensii. Pensiile vor crește a doua oară în septembrie 2024 prin recalculare, după ce din ianuarie se aplică indexarea cu rata inflației de 13,8%.

Trei milioane de pensii vor fi majorate după recalculare, iar o parte dintre aceștia vor ajunge să câștige chiar și cu 40% mai mult. Cei care au pensie minimă vor câștiga, însă, mult mai puțin.

Noua Lege a Pensiilor – DOCUMENTE

Valoarea punctului de referință (VPR), este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% – rata inflației) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

Noua formula de calcul a pensiei

Pensia va fi calculată luând în considerare valoarea punctului de referință. Acesta va fi înmulțit cu numărul de puncte.

Punctul de referință este valoarea punctului de pensie împărțit la 25.

Numărul total de puncte reprezintă suma punctelor de contributivitate, puncte stabilitate și puncte perioade assimilate și necontributive.

Formula de calcul: VPR x NR. TOTAL PCT

 • VPR (valoarea punctului de referință) = VPP : 25
 • NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive

Ce înseamnă fiecare dintre variabile:

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate : Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 25 de ani, primești 25 de puncte.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Punctul de stabilitate este un fel de bonus care acordă astfel:

 • – 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
 • – 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
 • – 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Pensiile nu vor crește pentru toți beneficiarii. Cine va fi avantajat

Noua lege a pensiilor nu va aduce majorări pentru toți beneficiarii. Din simularea modului de calcul, potrivit proiectului, pe categorii de pensionari, reiese că vor fi mai avantajați cei cu perioadă mai mare de cotizare.

Citește și Cu ce procent cresc pensiile. TABEL: noua formula de calcul a pensiilor pe grupe de vârstă ( Video)

La același număr de puncte, cu stagiu contributiv realizat diferit, sunt variații la pensie, comparativ cu legislația actuală.

Simulare la Calculul pensiei: cum este acum și cum va fi în 2024

Potrivit criteriilor stabilite prin Legea 263/2010 și, din simulările de calcul, se observă că stagiul realizat nu influențează cuantumul pensiei, doar deschiderea unui drept de pensie.

De asemenea, cuatumul pensei este influențat de numărul de puncte și de stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5 și utilizat la stabilirea punctajului mediu.

Indicele de corectie, care diferă din 2011-2022, a determinat diferențe în calculul punctajului mediu anual.

Simulări de calcul – proiectul legii pensiilor

Potrivit datelor din proiectul privind legea pensiilor și din simularea de calcul a pensiei în 2024, reiese că:

 • pentru persoanele cu un stagiu de cotizare contributiv mai mic de 25 ani, pensia nu este avantajoasă pe noua lege; este chiar mai mică, după eliminarea indicelui de corecție
 • calculul pe noua lege este avantajos doar pentru persoanele care depășesc stagiul contributiv realizat de 25 ani
 • la același număr de puncte, cu stagiu contributiv realizat diferit, pensia este diferită
 • cuatumul pensei este influențat de numărul de puncte și de stagiul de cotizare contributiv realizat prevăzut în Anexa 5

Exemple

Pensionar bărbat, care are stagiu de cotizare realizat de 20 de ani, (39,3 puncte), primește pensie de 2.832 lei. Prin noua lege, pensia crește la 2.797 lei

Bărbat, cu 44 de ani stagiu realizat (39,3 puncte), primește 2.832 de lei, potrivit noii legi (36 ani stagiu cotizare contributiv), primește 3.382 lei.

La stagiu realizat de 25 de ani și 15 puncte, pensia actuală este de 1.067 lei, față de 1.083 în noua lege.

Valoarea punctului de pensie luată în calcul a fost aceeași: 1.785 lei

Alt exemplu, al unei femei cu 30 de ani stagiu realizat: pensia actuală 2.974 lei, iar potrivit noii legi: 3.116 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

 1. Drăghici Taniea

  vineri, 10.11.2023 at 18:22

  un om cu un salariu de 7000 lei care a contribuit 30 de ani are 30 puncte, iar altul cu un salariu de 3000 lei care a contribuit 30 ani are tot 30 de punte . Deci vom negocia un salariu de 3000 lei pe stat de plată și restul la negru pentru că nu mă ajută la pensie , ajuta numai statul că și impozit , fond la pensii și fond la casa de sănătate.

 2. gabriel

  vineri, 10.11.2023 at 20:28

  Ati prezentat gresit punctele de contributivitate. Greseala mare, care induce o grava eroare. Punctele de contributivitate se calculeaza in functie de venituri pe care pensionarul le-a realizat in decursul anilor de activitate. Cum adica, toti cei care au contribuit la pensie 36 de ani primesc 36 de puncte, indiferent cu cat au contribuit fiecare????

 3. Stoian Aurora

  luni, 13.11.2023 at 18:28

  Interesant articolul, dar are mai multe erori in afară de cele menționate mai sus. Valoarea punctului de referință din tabel 71 de unde l-ați luat pentru că punctul de referință pentru anul 2023 este 75, iar pentru anul 2024 v-a fi 81.Pe decizia de pensii este numărul total de puncte care este o variabilă între mai mulți factori, deci acela trebuie luat in calcul în niciun caz cum este trecut în tabel aproape la toată lumea 39,….Cel mai important este sa se stabilească ordinea „operațiunilor” exemplu prima dată să se corecteze indicele de corecție care diferă în funcție de anul ieșirii la pensie și NU anul nașterii. Pasul doi însumarea tuturor punctelor necontributive, punctelor contributive, puncte de stabilitate și punctele corespunzătoare tipurilor de grupe de muncă.

 4. Bruma Teodora

  miercuri, 15.11.2023 at 10:07

  Am o vecchime de 45 de ani 7 luni si 22 de zile cu grupa a doua am contribuit 40 oluna si 22 de zile ,am iesit la pensie cu coeficientul de corectie 1,o7 puteti sa-mi spuneti daca mi se mareste pensia acum 39,7 puncte pensie 2417

 5. Viorel

  miercuri, 15.11.2023 at 13:03

  Categoric,da! și destul de consistent ,dacă se va aplica noua lege.

 6. Neculai

  miercuri, 22.11.2023 at 11:06

  Grav pentru cine a scris acest articol, ca nu a înțeles lucruri simple din textul proiectului de lege! Bine ca nu a explicat în stil propriu toata legea!Poate ar trebui sa revină și sa explice ce este contributivitatea, dar înainte trebuie sa o înțeleagă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax