Connect with us
Advertisement

Blaj

Veta Biriș, premiată de cardinalul greco-catolic de la Blaj, pentru „mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune”

Publicat

Cardinalul Lucian i-a acordat interpretei de muzică populară Veta Biriș o diplomă de aleasă cinstire pentru „mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune”.

Diploma i-a fost înmânată de Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian, la finalul Sfintei Liturghii oficiate în cadrul pelerinajului arhieparhial la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj).

Cristian Dumitru Crișan, cel mai tânăr episcop catolic din lume, a elogiat „râvna și dăruirea” cu care Veta Biriș participă, an de an, la viața comunității greco-catolice din România, mulțumindu-i, totodată, pentru prezența sa în mijlocul credincioșilor veniți să se roage și să se reculeagă la Fecioara Săracilor.

Veta Biriș este o prezență activă în comunitatea greco-catolică, atât în cadrul parohiei din satul Căpâlna (județul Alba), acolo unde locuiește de aproape 60 de ani, cât și prin implicarea totală în evenimentele culturale și religioase organizate de Biserica Română Unită cu Roma.

Precizările Bisericii

”Vocea sa ne-a încântat la sute de astfel de manifestări, prin minunatele pricesne și colinde pe care le-a interpretat în cadrul concertelor organizate în parohiile greco-catolice sau la Sfintele Liturghii la care a participat.

Marea noastră artistă a însuflețit atmosfera înălțătoare de rugăciune și de comuniune în fața a zeci de mii de pelerini veniți pe Câmpia Libertății de la Blaj în data de 2 iunie 2019, pentru a asista la Liturghia de Beatificare a celor Șapte Episcopi Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, oficiată de Sfântul Părinte Papa Francisc.

În cadrul evenimentului de pe Câmpia Libertății, Veta Biriș a interpretat pricesne tradiţionale și a încheiat Sfânta Liturghie cu unul dintre cele mai frumoase cântece închinate Fecioarei Maria, „Fiii lacrimilor tale”, cunoscut și ca „O măicuță sfântă”, o priceasnă greco-catolică compusă de Gheorghe Marina, egumenul mănăstirii greco-catolice de la Bixad, pe versurile ieromonahului Gavril Sălăgean” au transmis reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice.

Citește și: Marea doamnă a muzicii populare românești, Veta Biriş, împlineşte 72 de ani. Detalii din cariera artistei născute în Alba

Veta Biriș s-a născut în satul Veseuș (județul Alba), în data de 11 august 1949.

La vârsta de 17 ani s-a statornicit la Căpâlna, rămânând, astfel, „acasă, lângă ai săi”, așa cum putem citi în biografia sa oficială.

„A dorit să ducă ceva din lumea ei pe marile scene ale lumii și a reușit.

A călătorit peste mări și țări, iar pe muzica ei românii se iubesc, se bucură sau se întristează. Pentru că Veta Biriș cântă despre sufletul nostru, al românilor! Prin glasul veșnic stindard, și-a dăruit cântecul ca răsplată pentru lacrimile istoriei, o istorie scrisă la Blaj, pe Câmpia Libertății, cu sufletul tuturor românilor.”

Pentru păstrarea și dezvoltarea folclorului de pe Târnave, în data de 22 aprilie 2003, Veta Biriș a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Blaj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement