Connect with us

Eveniment

VIDEO Actorul Andrei Pleșa, fiul primarului din Alba Iulia: Despre colaborarea cu Afrim și Balint. Cum ar juca rolul unui primar?

Publicat

A intrat zâmbind pe ușa redacției, iar primele cuvinte au fost: ”mama ce trafic este în oraș”. Răspunsul a venit în cor: ”Întreab-l pe primar de ce”. Apoi toți am râs.

Cel care a intrat pe ușă nu este nici politician (pentru că nu s-ar vedea vedea într-un astfel de rol) și nici om de administrație publică. Este însă nominalizat la premiile UNITER pentru debut într-un spectacol pus în scenă de Radu Afrim. Mai mult de atât a împărțit de curând scena cu un laureat UNITER, Richard Balint.

Însă nu este străin nici de politică, dar mai ales nu este străin de roluri. A văzut ce înseamnă viața politică de mic, dar a ales un alt drum în viață: cel al scenei.

El este Mihai Andrei Pleșa și este fiul primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa. Are 25 de ani și este nominalizat în cea mai importantă gală pentru teatrul românesc: Premiile UNITER.

CITEȘTE ȘI: Actorul Andrei Pleșa, fiul primarului din Alba Iulia, nominalizat la premiile UNITER. Debut într-un spectacol regizat de Afrim

Am vrut să aflăm cum a ajuns să joace într-un spectacol pus în scenă de Radu Afrim, cum a colaborat cu un actor cu zeci de ani de experiență în spate (Richard Balint, de loc din Cugir), dar mai ales cum și-ar concepe personajul dacă ar fi nevoit să joace un primar.

YouTube video

Nu a fost atras de politică

Deși este fiul primarului din Alba Iulia, liberalul Gabriel Pleșa, Andrei nu a fost atras de politică. Îi admiră pe cei care pot duce o campanie, pot susține un program sau o doctrină, dar el nu s-ar vedea într-o poziție de politician.

A treia opțiune de facultate

Andrei a știut ce drum vrea să urmeze, chiar dacă mama și tatăl său i-au oferit două alternative. Pe de o parte Gabriel Pleșa dorea o facultate tehnică, iar mama sa îl îndruma către una umană.

Însă el a ales drumul către scenă. A trecut peste o serie de lupte interioare cu el și a reușit să intre la facultatea de teatru. A studiat la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film, clasa Conf. Univ. Dr. Mihai-Filip Odangiu, promoția 2022.

Afirmă cu tărie că sistemul de învățământ din interiorul facultăților nu este perfect și că are multe secrete care trebuie scoase la suprafață. Apoi a participat la trei Gale HOP, Gala Tânărului Actor.

Șansa debutului într-un spectacol semnat Radu Afrim

Să joci într-o piesă pusă în scenă de Radu Afrim este o realizare pentru orice actor, însă să faci asta la debut este și mai mare realizarea. Andrei a spus în timpul interviului cum a reușit să obțină rolul.

A avut șansa să facă parte dintr-un rezidențiat la Teatrul Național „Marin Sorescu”, din Craiova, unde a jucat în ”gen.snowflake” un spectacol atelier realizat de studenții secției de teatru de la UBB.

Acolo a fost remarcat de Radu Afrim care l-a distibuit în ”Trilogia Memoriei”.  ”Trilogia Memoriei” constă în trei piese într-un act scrise de dramaturgul norvegian Arne Lygre. Aceste piese au fost create în colaborare cu sculptorul Sverre Bjertnæs și au avut premiera mondială la Teatrul Trøndelag în 2020.

Nominalizare la premiile UNITER pentru rol

”Fiul” din spectacolul lui Afrim de la Craiova i-a adus lui Andrei o nominalizare la premiile UNITER, pentru cel mai bun debut. A aflat că este nominalizat în timp ce lucra la un alt spetacol, la Tulcea.

Gala premiilor UNITER va avea loc pe 26 mai, la Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, cu ocazia sărbătorii celor 175 de ani de existență a teatrului craiovean.

Pe scenă alături de Richard Balint

Recent, Andrei a împărțit scena cu un alt actor din Alba, Richard Balint, laureat al premiilor UNITER în 2019. Andrei și Balint s-au întâlnit pe scenă la Teatrul de Vest din Reșita.

CITEȘTE ȘI: Andrei Pleșa, fiul primarului din Alba Iulia, pe scenă alături de Richard Balint. Doi actori din Alba, într-un spectacol la Reșița

Doi actori din două generații diferite, care și-au dat întâlnire în ”Sub Apă”. Un spectacol tulburăror, despre un tată cu un secret pe care îl poartă cu greu pe umeri și un fiu care caută răspunsuri.

Cum ar juca rolul unui primar

O întrebare la care Andrei a zâmbit și s-a gândit la relația cu tatăl său a fost cea legată de rolul unui primar. Mai exact, cum și-ar concepe rolul unui primar într-o piesă de teatru.

Iar răspunsul său a fost unul simplu: L-a descris pe tatăl său cum vorbește non stop la două telefoane și încearcă să rezolve diverse probleme.

Andrei Pleșa poate fi văzut în Trilogia Memoriei, în Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu, pe 27 iunie, la Fabrica de Cultură, în sala ”Faust”.

 

Cristian Panu a intrat în echipa alba24.ro în anul 2018. Inițial a acoperit în mare parte teme din zona justiției, însă în timp a început de abordeze o gamă mai largă de subiecte. Scrie despre societate, administrație, dar și despre spectacole de teatru. Redactează știri vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.