Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Ce a spus la Alba Iulia, ministrul Educației, Ligia Deca, despre desființarea inspectoratelor școlare

sediul ISJ Alba

Publicat

Desființarea inspectoratelor școlare ar urma să se întâmple, în anul 2025. Informația a fost comunicată de ministrul Educației, Ligia Deca, la Alba Iulia, luni, 11 martie 2024. 

Este vorba despre o prevedere a legii 296/26 octombrie, 2023. Legea citată prevede că, de la 1 iulie 2024, instituțiile publice aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea administrației publice centrale își continuă activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate.

Însă prevederea nu se aplică la 1 iulie 2024 pentru instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale, culturii, precum și din alte domenii. Va fi pusă în aplicare doar din 1 ianuarie 2025.

Ce a spus Ligia Deca la Alba Iulia

”Această reorganizare vizează transformarea direcției județene pentru învățământ preuniversitar, un rol mai mare în sprijinul școlilor și concentrarea inspecțiilor evaluării într-o singură entitate la nivel județean.

Această reorganizare se va realiza într-un calendar actualizat pentru că au fost o serie de modificări legislative în zona admnistrativă și fiscal bugetară care limitează timpul de instituții publice, care ar trebui organizate să nu existe tipuri de instituții publice cu mai puțin de 50 de angajați și reorganizarea trebuie făcută pe toată arhitectura sistemului, luând în calcul ligislația aplicabilă.

Suntem în discuții la nivel guvernamental și urmează să se facă cu un nou calendar, probabil ea intrând în vigoare de anul viitor”, a declarat Ligia Deca la Alba Iulia.

Ce înseamnă desființarea și reorganizarea Inspectoratelor Școlare

Prevederea se regăsește în Legea 296/26 octombrie, 2023, potrivit edupedu.ro.

Surse din conducerea inspectoratelor și din Ministerul Educației au confirmat pentru Edupedu.ro că anul acesta nu se va mai aplica reorganizarea Inspectoratelor Școlare, a Caselor Corpului Didactic și a ARACIP – așa cum prevedea legea învățământului Deca-Iohannis.

Acum „se discută pe baza legii Ciolacu”.

Reorganizarea ar urma să fie aplicată în anul în care vor fi patru rânduri de alegeri electorale.

Desființarea inspectoratelor școlare – prevederi din lege

Legea citată prevede că, de la 1 iulie 2024, instituțiile publice aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea administrației publice centrale își continuă activitatea doar dacă au peste 50 de posturi aprobate.

Altă condiție este ca respectivele activități să nu se suprapună cu cele desfășurate de alte instituții.

Însă prevederea nu se aplică de la 1 iulie 2024 pentru instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale, culturii, precum și din alte domenii. Va fi pusă în aplicare doar din 1 ianuarie 2025.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, ordinul cu regulamentele de funcționare ale noilor inspectorate școlare – direcții județene de învățământ ar fi trebuit să intre în vigoare din 1 noiembrie.

Fără inspecții școlare în atribuții

Viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitar nu vor mai avea inspecții școlare în atribuții, potrivit unui document aflat la stadiul de proiect.

Inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar).

În octombrie, ministrul Educației a discutat cu conducerea inspectoratelor școlare privind reorganizarea în direcții județene de învățământ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate