Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Cetatea Alba Carolina, vizitabilă, dar pustie. Vedeţi prin ochii unor japonezi cum este privită Alba Iulia ca destinație turistică

Publicat

Cetatea Alba Carolina, principala atracţie turistică din municipiul Alba Iulia va rămâne, se pare, şi în această vară, lipsită de viaţă. La mai bine de un an de la inaugurarea traseelor fortificaţiei Vauban, turiştii care aleg să viziteze cetatea descoperă într-adevăr o zonă încărcată de istorie, la Alba Iulia, dar nimic care să îi convingă să rămână peste noapte sau să aleagă oraşul nostru ca destinaţie de distracţie. Traseele fortificaţiei rămân în continuare cufundate în linişte, iar planurile administraţiei locale de atribuire a spaţiilor din cetate în vederea amenajării unor localuri sau magazine sunt întârziate de birocraţie.

Primăria Alba Iulia are în proiect atribuirea prin închiriere a 9 spaţii din Cetatea Alba Carolina, dar, din păcate, planurile municipalităţii nu vor prinde contur nici în această vară. Serviciul de Urbanism se ocupă în prezent cu elaborarea documentaţiilor de fezabilitate, iar de aici şi până la organizarea unei licitaţii publice ne mai despart câteva luni bune şi multă cerneală irosită. Potrivit Primăriei Alba Iulia, documentaţiile vor trebui ulterior aprobate în Consiliul Local, se vor elabora caietele de sarcini care vor fi prezentate solicitanţilor, iar apoi va mai urma o perioadă de contestaţii. Cu alte cuvinte, Cetatea Alba Carolina va rămâne şi în această vară pustie.

Lipsa unor locaţii de distracţie şi petrecere a timpului liber în Alba Iulia  devine vizibilă şi pentru turiştii străini, care ajung în vacanţă în oraşul nostru. Pentru un cuplu de turişti japonezi care au ajuns la Alba Iulia, în iulie 2011, la câteva luni după ce Cetatea a devenit vizitabilă, oraşul li s-a arătat „mai degrabă ciudat”.

Vă prezentăm mai jos câteva paragrafe din jurnalul de vacanţă realizat de turiştii japonezi în urma vizitei la Alba Iuia şi publicat pe internet:

„Cetatea este uriaşă şi am străbătut-o cu greu, mai ales din cauza lucrărilor de renovare ce se află în plină desfăşurare. Am intrat în Catedrala Ortoodoxă, dar în cea Catolică ne-a fost imposibil să avem acces. Nu am putut găsi faimoasa bibliotecă şi alte câteva puncte de atracţie turistică pe care doream să le vizităm, dar am găsit intrarea la Traseul Celor Trei Forificaţii, care ne-a dus în vârful unor dealuri cu peisaje frumoase şi prin tunele de piatră şi temniţe de tortură. Totul mi s-a părut un pic kitsch, cu oameni îmbrăcaţi în uniforme istorice. Ne-am pierdut între ziduri şi apoi am dat de un punct mort, din cauza lucrărilor de renovare şi a trebuit să ne întoarcem la porţile principale. În drumul nostru, am observat nişte privelişti ciudate, precum cea a grădinii japoneze, care se afla în curs de amenajare”.

Turiştii japonezi au consemnat în jurnalul de vacanţă şi detalii despre condiţiile de cazare şi masă, despre autobuzele care nu aveau traseu spre hotelul unde erau cazaţi, dar şi despre prosoapele ude care le-au fost înmânate pentru a le folosi şi pe care au trebuit să le trimită înapoi la uscat. Citiţi integral jurnalul turiştilor japonezi, din 6 iulie 2011.

Impresiile japonezilor ne duc cu gândul că Alba Iulia mai are mult de parcurs şi renovat până a deveni un oraş turistic.

Vedeţi filmul realizat de turiştii japonezi în timpul vizitei la Alba Iulia:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. dida

    marți, 20.03.2012 at 15:11

    cetaea nu e pt.japonezi, e pt patronii de la viena ,primar si sabau…

  2. gheo

    marți, 20.03.2012 at 16:29

    Kitsch e un cuvant de ordine!! unde ai vazut cetate pavata cu 4 randuri diferite de dale, cu parcari trasate din dale de se vad din avion, lipsa verdeata . Un oras in care nu mai exista un parter normal de bloc decat spatii comerciale construite in fel si chip, blocuri izolate in fel si chip. totul dupa cum vrea basca fiecaruia. Cum era sa avem spatii verzi unde sa ne scoatem copii ? sa respiram un aer curat? Dar ce spuneti despre intrarea in Alba Iulia dinspre CJ si Micesti? 3 randuri de dale pe o parte 2 pe cealalta! e absurd fratilor si dale cu spatii pt iarba:))! de ce nu ati lasat niste alei simple pe langa care sa plantati arbori ornamentali? numai dale dale dale ! URASC DALELE!!! de aici se scot banii de aia!!! daca se dadea un model doua trei de design pt izolatul blocurilor? cum ar fi aratat? in fine………….nu am treaba cu politica dar daca nu exista spirit civic induram! sanatate si cand pun pontoane peste Mures (cand se rupe podu iar) sa puna si acolo dale!

    • toma

      sâmbătă, 21.04.2012 at 16:43

      Ai perfecta dreptate.In cetate mai ales sunt foarte inguste aleile,doi oameni abia mergi unul langa altul.

  3. el conquistador

    marți, 20.03.2012 at 17:04

    gradina japoneza este cea mai ciudata inventie a „restauratorilor”. Sa faci o gradina japoneza intr-o cetate militara austriaca intr-o locatie care de-a lungul timpului a apartinutut vestului europei este cel putin o ciudatenie, daca nu chiar un kitcsh major cum bine spun japonezii

    • Calix

      duminică, 25.03.2012 at 19:59

      Da ce spuneți de grădina Romană, o piatră funerară și două fusuri de coloane, patru fîntâni arteziene moderne din care nu funcționează decât două și totul înconjurat de buxuși???? să plîngă împărații Traian și Aurelian de ciudă….

  4. Gigi

    marți, 20.03.2012 at 17:16

    Gura japonezului adevar graieste…

  5. Alex Danila

    marți, 20.03.2012 at 19:32

    si ce ati vrea mai exact? sa faca primaria inca 100 de mionumente noi, ca sa stea turistii peste noapte?!normal ca acum nu prea sunt turisti, ca cetatea e un santier la acest moment.in plus, redactia Alba24 a pous o poza, vedeti mai sus, in care arata o parte a santurilor de sud inainte de finalizare si restaurare!se vede asta pentru ca in poza nu aparusera inca bancile, cosurile de gunoi, etc..dar, referitor la Batthyaneum si la gradina japomneza sunt de accord cu ei: biblioteca nu se poate vizita iar gradina aceea nu se potriveste unei cetati medievale!

    • el conquistador

      marți, 20.03.2012 at 22:05

      japonezii au stat mai mult in cetate din cauza santierului. Daca nu se incurcau printre noroaie si lucrari, plecau mai repede. TRAIASCA SANTIERUL.

      PS la catedrala Romano catolica nu poti sa ajungi daca nu ceri voie unui nene sa deschida o nisa in gard (da’ numa’ daca vrea muschii lui)…..Japonezii nu au stiut cum se spune „nene” in romaneste asa ca au ramas pe dinafara:)

  6. bbc

    marți, 20.03.2012 at 23:05

    sunt multe neajunsnuri: INFORMARE TURISTICA(panouri, harti, ghid..preturi, locatii, accesibilitate. PLUS ca avem foarte putine spatii verzi/ umbra( in Viena, au mai multi copaci si zone verzi decat are toata Alba..si se stie acest lucru..dar noi nu suntem mai prejos decat nemtii sau austriecii care fac treburile bine–noi le facem si mai si: taiem tot( cel putin nu mai este de facut atata curatenie:)))).
    la vara cand e caldura de 40 grade, nu o sa fie un copac csa ai umbra unde sa stai pe banca, nici in parcuri, nici in santurile cetatii..pacat, pentru ca tocmai de asta ducem lipsa..
    trebuie felicicate totusi autoritatile pentru ca s-au facut unele progrese!..dar mai e de lucru…astepta:X
    P.S: propun domnului Hava sau cineva din primarie sa-si deschida pepiniera sau ceva de amenajari zone verzi, ca asa poate punem mai multi copaci si iarba decat dale:)))

  7. vlad

    miercuri, 21.03.2012 at 22:12

    Interesante experientele turistilor „japonezi” prin Romania, mai ales a japonezului Raymond, de 1,90 m blond cu ochi albastri… Interesant blogul lui totusi poti vedea cateva orase din Romania prin ochii unui turist strain.

  8. km0

    vineri, 23.03.2012 at 09:02

    Sec. Frumos ce e drept, dar foarte sec. Te plimbi printre betoane. Nu era destula caramida austriaca a mai venit dom` primar si pavele chinezesti.
    Trist este ca urbanistii orasului au permis asa masacru de spatiu verde!

    • el conquistador

      vineri, 23.03.2012 at 12:55

      nu numai ca au permis, dar ne acuza pe noi, cei care am vrut verdeata, ca nu ne pricepem. Numai ei..cica…se pricep.
      Impostura conduce Romania

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement