Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Consiliul Județean Alba renunță la drumul spre Domeniul Schiabil Șureanu. Investitorii din zonă amenință cu procese

Publicat


sabau Problemele privind drumul care leagă Transalpina de Domeniul Schiabil Șureanu par să nu aibă rezolvare, spre disperarea investitorilor din zonă. La final de sezon turistic de iarnă, doi dintre reprezentanții Asociației Turistice Munții Șureanu acuză Consiliul Județean Alba de lipsă de interes și de faptul că, pentru „a se spăla pe mâini”, administraţia judeţeană va declasifica acest drum și îl va ceda Romsilva, ba chiar că vor ajunge în instanță pentru a-și arăta nemulțumirea. Președintele CJ, Ion Dumitrel, spune că nu există posibilitatea să se intervină pe această porțiune de drum, aşa că nu are rost să îl aibă în administrație. Însă se ia în calcul identificarea unei noi căi de acces, care să fie în administrația Consiliului și pe care vor putea să „croiască un nou drum”.

Cu toate că numărul turiștilor din Șureanu este în creștere și zona este în continuă dezvoltare, cei din mediul privat, care se ocupă de investițiile din zonă au aceeași problemă încă de la inaugurarea Domeniului Schiabil Șureanu, în urmă cu 6 ani: starea deplorabilă a drumului, obiectivul pricipal în ceea ce înseamnă dezvoltare în anii viitori. Aceștia consideră că este o bătaie de joc ce se întâmplă, iar principalul vinovat este CJ Alba.

IMG_3634 „Principalii răspunzători de dezastrul acelui drum nu sunt decât factorii de decizie din Consiliul Județean. Este foarte normal ca atât noi, cât și turiștii care tranzitează zona să-și pună o întrebare foarte clară: să nu-și dorească Consiliul Județean Alba dezvoltarea unui segment important de turism în segmentul acesta?” spune Danil Sabău, concesionarul Domeniului Schiabil Șureanu.

Acesta a mai spus că, de un timp, se vehiculează următoarea idee: „dorința lor (a CJ Alba – n.r.) pentru a scăpa de acest stres: vor să îl declasifice și să-l treacă la Romsilva. Aici am vrut să tragem un semnal de alarmă pe faptul că este atât de simplu să promiți atâția ani, să faci atâția investitori să-și pună efortul financiar în zona respectivă și dintr-o dată domnul Dumitrel se spală pe mâini de toate aceste promisiuni, declasifică drumul și îl cedează la Romsilva”.

Informația a fost confirmată de președinte CJ Alba, Ion Dumitrel, care spune că exista varianta cedării acestui drum deoarece nu s-a ajuns la nicio înțelegere cu cei de la Romsilva și pentru că nu pot să investească în zonă, îl cedează.

dumitrel „Aici este o poveste lungă, pe care o știm cu toții. Am făcut eforturi pentru acest drum, iar, ultima încercare, am primit ca răspuns că putem face orice, că n-o să ni-l dea (Romsilva – n.r.). Nu vor să renunțe la ce au ei acolo și, pentru că nu se putea lămuri situația juridică a drumului, i-am pus pe colegii mei să studieze ce am avea de făcut și am putea ajunge să fie declasificat și să rămână forestier”, spune Ion Dumitrel.

Președintele CJ Alba a mai declarat, pentru Alba24, că în data de 21 martie a avut o întâlnire cu primarii din zonă și au ajuns la concluzia că ar putea face o Asociație de dezvoltare intercomunitară și să găsească o altă cale de acces pe care să nu aibă astfel de probleme și să poată interveni.

„Noi ne dorim să găsim o soluție, să facem o cale de acces spre zona aia minunată, pentru a se putea dezvolta. Până la urmă, este o chestuine de interes național,  nu doar județean. Noi avem aceeași suferință ca și cei din zonă. Am chemat pe cineva de la Sebeș, care ne poate ajuta să identificăm un traseu care să fie drum public și nu forestier și să investim acolo. Este foarte complicat”, susţine Dumitrel.

IMG_3635 Legat de problemele pe care CJ Alba le are cu Romsilva, Sabău spune că îi este imposibil să creadă că reprezentanţii Romsilva nu ar fi fost de acord cu reabilitarea drumului.

„Singura problemă cu Romsilva este un protocol de întreținere a drumului, să-și facă rampe de depozitare a lemnului și să-și întrețină zona, după ce închide zona. Până la urmă, credeți că oamenii ăia nu se bucurau să circule pe asfalt până sus pe munte? Eu cred că ei nu au avut atâta capacitate de a negocia acolo unde trebuie pentru a rezolva aceste probleme”, spune Sabău.

Pentru a încerca să rezolve aceste probleme și în semn de protest faţă de ceea ce se întâmplă, Sabău spune că Asociația Turistică Munții Șureanu va acționa în instanță Consiliul Județean și, dacă se va ajunge și la declasificarea drumului, se va face și o plângere penală.

DJ 704 leagă DN 67C Transalpina, de zona turistică Poarta Raiului – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu (până la pârtii). Are 18 km.

Vezi şi VIDEO: ADIO șanse de asfalt pe drumul spre Domeniul Schiabil Șureanu. Guvernul a decis să rămână FORESTIER

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax