Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Consiliul Județean Alba renunță la drumul spre Domeniul Schiabil Șureanu. Investitorii din zonă amenință cu procese


Publicat


sabauProblemele privind drumul care leagă Transalpina de Domeniul Schiabil Șureanu par să nu aibă rezolvare, spre disperarea investitorilor din zonă. La final de sezon turistic de iarnă, doi dintre reprezentanții Asociației Turistice Munții Șureanu acuză Consiliul Județean Alba de lipsă de interes și de faptul că, pentru „a se spăla pe mâini”, administraţia judeţeană va declasifica acest drum și îl va ceda Romsilva, ba chiar că vor ajunge în instanță pentru a-și arăta nemulțumirea. Președintele CJ, Ion Dumitrel, spune că nu există posibilitatea să se intervină pe această porțiune de drum, aşa că nu are rost să îl aibă în administrație. Însă se ia în calcul identificarea unei noi căi de acces, care să fie în administrația Consiliului și pe care vor putea să „croiască un nou drum”.

Cu toate că numărul turiștilor din Șureanu este în creștere și zona este în continuă dezvoltare, cei din mediul privat, care se ocupă de investițiile din zonă au aceeași problemă încă de la inaugurarea Domeniului Schiabil Șureanu, în urmă cu 6 ani: starea deplorabilă a drumului, obiectivul pricipal în ceea ce înseamnă dezvoltare în anii viitori. Aceștia consideră că este o bătaie de joc ce se întâmplă, iar principalul vinovat este CJ Alba.

IMG_3634„Principalii răspunzători de dezastrul acelui drum nu sunt decât factorii de decizie din Consiliul Județean. Este foarte normal ca atât noi, cât și turiștii care tranzitează zona să-și pună o întrebare foarte clară: să nu-și dorească Consiliul Județean Alba dezvoltarea unui segment important de turism în segmentul acesta?” spune Danil Sabău, concesionarul Domeniului Schiabil Șureanu.

Acesta a mai spus că, de un timp, se vehiculează următoarea idee: „dorința lor (a CJ Alba – n.r.) pentru a scăpa de acest stres: vor să îl declasifice și să-l treacă la Romsilva. Aici am vrut să tragem un semnal de alarmă pe faptul că este atât de simplu să promiți atâția ani, să faci atâția investitori să-și pună efortul financiar în zona respectivă și dintr-o dată domnul Dumitrel se spală pe mâini de toate aceste promisiuni, declasifică drumul și îl cedează la Romsilva”.

Informația a fost confirmată de președinte CJ Alba, Ion Dumitrel, care spune că exista varianta cedării acestui drum deoarece nu s-a ajuns la nicio înțelegere cu cei de la Romsilva și pentru că nu pot să investească în zonă, îl cedează.

dumitrel„Aici este o poveste lungă, pe care o știm cu toții. Am făcut eforturi pentru acest drum, iar, ultima încercare, am primit ca răspuns că putem face orice, că n-o să ni-l dea (Romsilva – n.r.). Nu vor să renunțe la ce au ei acolo și, pentru că nu se putea lămuri situația juridică a drumului, i-am pus pe colegii mei să studieze ce am avea de făcut și am putea ajunge să fie declasificat și să rămână forestier”, spune Ion Dumitrel.

Președintele CJ Alba a mai declarat, pentru Alba24, că în data de 21 martie a avut o întâlnire cu primarii din zonă și au ajuns la concluzia că ar putea face o Asociație de dezvoltare intercomunitară și să găsească o altă cale de acces pe care să nu aibă astfel de probleme și să poată interveni.

„Noi ne dorim să găsim o soluție, să facem o cale de acces spre zona aia minunată, pentru a se putea dezvolta. Până la urmă, este o chestuine de interes național,  nu doar județean. Noi avem aceeași suferință ca și cei din zonă. Am chemat pe cineva de la Sebeș, care ne poate ajuta să identificăm un traseu care să fie drum public și nu forestier și să investim acolo. Este foarte complicat”, susţine Dumitrel.

IMG_3635Legat de problemele pe care CJ Alba le are cu Romsilva, Sabău spune că îi este imposibil să creadă că reprezentanţii Romsilva nu ar fi fost de acord cu reabilitarea drumului.

„Singura problemă cu Romsilva este un protocol de întreținere a drumului, să-și facă rampe de depozitare a lemnului și să-și întrețină zona, după ce închide zona. Până la urmă, credeți că oamenii ăia nu se bucurau să circule pe asfalt până sus pe munte? Eu cred că ei nu au avut atâta capacitate de a negocia acolo unde trebuie pentru a rezolva aceste probleme”, spune Sabău.

Pentru a încerca să rezolve aceste probleme și în semn de protest faţă de ceea ce se întâmplă, Sabău spune că Asociația Turistică Munții Șureanu va acționa în instanță Consiliul Județean și, dacă se va ajunge și la declasificarea drumului, se va face și o plângere penală.

DJ 704 leagă DN 67C Transalpina, de zona turistică Poarta Raiului – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu (până la pârtii). Are 18 km.

Vezi şi VIDEO: ADIO șanse de asfalt pe drumul spre Domeniul Schiabil Șureanu. Guvernul a decis să rămână FORESTIER

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate