Connect with us
Advertisement

Educație

VIDEO: Crăciunul de altădată, în Alba Iulia anilor 20. Care erau cele mai căutate daruri pentru copii și adulți

Publicat

Istoricul Liviu Zgârciu de la Muzeul Național al Unirii a prezentat în Ajunul Crăciunului care erau cele mai căutate daruri în Alba Iulia anilor 20: de la dulciuri și jucării, la haine și cărți. 

„Crăciunul de altădată în Alba Iulia anilor 20 era cumva asemănător Crăciunului din zilele noastre. În Alba Iulia, ca peste tot, copiii așteptau cu nerăbdare Crăciunul. Moșul aducea pe lângă daruri și pomul împodobit. De asemenea, pentru cei mai norocoși, Crăciunul venea și cu haine, ghetuțe, căciulițe. Apoi, fiecare mergea cu steaua, vestea nașterea lui Hristos, apoi cu sorcova. Darurile cele mai căutate și cele mai iubite de copii erau dulciurile și jucăriile. Ele erau aduse totdeauna sub bradul împodobit sau sub pernă acolo unde nu exista pomul împodobit. De asemenea, copiii primeau cu bucurie vestea nașterii lui Hristos”, a explicat Liviu Zgârciu.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Potrivit acestuia, cartea erau unul dintre cele mai întâlnite daruri din acea perioadă, copiii preferând cărțile cu poze.

„În presa locală din anii 20, rubrica cu anunțurile publicitare abunda în preajma Crăciunului cu recomandările de a comanda cărți ca daruri de Crăciun de la librăria Cartea Românească din Alba Iulia. Un astfel de anunț suna:

<Cadoul cel mai bun pentru copii și adulți cu prilejul Crăciunului este cartea. Nu risipiți banii pentru nimicuri sclipicioase cari n`au nici o valoare, și cumpărați copiilor, prietinilor, femeilor și bărbaților vostri cărți bune, cari au o valoare statornică!>”, a spus istoricul.

Potrivit lui Liviu Zgârciu, vânzătorii nu scăpau ocazia ca la aceste sărbători să își mărească vânzările, în acest sens tonul pe care îl foloseau era total diferit față de cel folosit astăzi.

„<Cadou de Crăciun – Galeria Măeștrilor de Crăciun. Tablouri reproduse după originale reprezentând operile cele mai de valoare ale pictorilor noștri. Aceste tablouri de o valoare și execuțiune artistică ireproșabilă și care pentru întâia oară apar în țara românească, cu subiectele celor mai valoroși și reputați artiști ai noștri, sunt executate pe cale fotografică în următoarele formate: (…)> Această reclamă apărea în ziarul Vestea în preajma Crăciunului anului 1922. 

Tot în preamja Crăciunului, ziarele din Alba Iulia publicau unele poezii ale localnicilor având ca temă, bineînțeles, Crăciunul”, a mai explicat istoricul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement