Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Cum arată Castelul Teleki din Ocna Mureș. Istoria zbuciumată a unui monument istoric abandonat în ruină

Publicat

Castelul Teleki din Ocna Mureș, năpădit de bălării, riscă să ajungă o ruină. Interioarele sunt degradate (se observă totuși că unele încăperi au fost curățate), iar exteriorul este năpădit de bălării.

În mai multe încăperi, plafoanele s-au prăbușit, iar grinzile groase arată arta meșterilor străvechi. Pereții au căzut pradă ”artiștilor” locali, care le-au desenat cu grafitti sau le-au umplut de mesaje.

Castelul, situat în cartierul Uioara, a fost retrocedat unui moștenitor al contelui transilvănean, care l-ar fi promis primăriei cu titlu gratuit (cu condiția punerii lui în valoare), dar acesta a murit între timp, iar acum situația este la latitudinea moștenitorilor săi.

Castelul a fost construit în 1290, în cel mai înalt punct din zonă și tot atunci este amintit pentru prima dată sub numele de „castelul nou”, îndicând existența unei fortificații mai vechi pe același amplasament, probabil din secolele al X-lea sau al XI-lea.

Noul castel medieval din piatră, construit la sfârșitul secolului al XIII-lea, a fost parțial dărâmat, ridicându-se în locul lui, între 1850-1859, un castel neogotic pentru familia nobiliară Bánffy, cu ajutorul arhitectului Anton Kagerbauer.

Este vorba despre o construcție dreptunghiulară cu parter și două etaje.

Din castelul de la 1290 se mai pot vedea ruinele unui turn pentagonal situat în colțul de nord-est al noii construcții, care era probabil vechiul donjon al fortificației medievale.

castel teleki

Complexul Teleki mai cuprinde ruinele bisericii romanice, datată în jurul anului 1300, din care se mai păstrează zidurile de cărămidă cu clopotniță.

La etaj, clopotnița are ferestre cu capiteluri cubice. De-a lungul timpului, și ea a suferit mai multe modificări.

În timpul Revoluţiei din 1848 clădirea a fost incendiată de  trupele lui Simion Prodan, fiind distrusă aproape în totalitate.

Moșia din Ocna Mureș a fost primită de János Gálfi în 1581 de la István Báthory. Clădirea a avut mai mulți proprietari și la un moment dat a intrat în proprietatea soției principelui, Mária Krisztierna Habsburg, drept cadou de logodnă.

În anul 1660 Gábor Bethlen a dăruit castelul lui Mózes Székely cel tânăr, iar sub domnia lui György Rákóczi al II-lea l-a primit Mihály Mikes al III-lea.

Domeniul a rămas în proprietatea familiei Mikés până în anul 1854, când a fost cumpărat de contele Mikó Imre, guvernator al Transilvaniei şi fondator al societăţii muzeului Ardelean.

Acesta s-a hotărât să refacă edificiul distrus și l-a angajat pe cunoscutul arhitect al vremii Antal Kagerbauer, cu intenţia „de a realiza în cel mai modern stil, o atmosfera istorică”.

De numele lui Kagerbauer se leagă apariţia formelor de inspiraţie romantică în Transilvania, iar printre lucrările semnate de el se numără clădiri importante, precum palatul primariei și biserica Sf. Petru din Cluj, sau aripa de vest a castelului Bánffy din Bonţida, potrivit arhitectelor Raluca Bărbulescu și Cristina Chira.

În proiectul castelului din Uioara, Kagerbauer a îmbracat vechile ruine într-o haină neogotică, în timp ce fostul zid de apărare este înglobat în amenajarea parcului de factură romantică, ce adăpostea cândva specii aclimatizate şi rarităţi dendrologice.

Singura dovadă a existenţei unei fortificaţii pe locul actualei reşedinţe nobiliare a rămas donjonul de plan pentagonal, transformat ulterior în capelă.

După stingerea familiei Mikó, castelul a intrat în posesia familiei Teleki. În urma naţionalizării, domeniul a fost împărţit, grădina a fost distrusă, iar reşedinţa a adăpostit diverse funcţiuni, ultima fiind aceea de fabrică pentru decoraţiuni de Crăciun.

Moștenitorii lui Ádám Teleki au revendicat castelul, iar clădirea a fost restituită familiei în 2007.

Surse: România liberă, monumenteuitate.org, kastelyerdelyben.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 02.07.2022 at 20:20

    Foarte bine, acum îi daţi amenzi pînă se satură pentru neîngrijirea faţadei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate