Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Cum s-a transmis tehnica cioplitului în lemn dintr-o parte în alta a Europei. Explicația unui meșter popular, la Alba Iulia

Publicat

Una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale românilor, dar prezentă la toate popoarele din Europa este cioplitul în lemn. Sculptura în lemn este o tehnică întâlnită pe toate continentele a explicat meșterul popular, Ioan Morar, la Alba Iulia. 

Acesta a vorbit despre tradiția cioplitului în lemn, despre modul în care s-a transmis meșteșugul și cum a ajuns dintr-o parte în alta a Europei.

Ioan Morar este meșter popular și face asta de o viață. De când era mic a început să sculpteze sau să cresteze lemnul. În timp a devenit cunoscut la nivel național, dar și internațional pentru arta sa.

Prezent la începutul lunii decembrie la Alba Iulia, Ioan Morar a explicat cât de veche este arta cioplitului în lemn, dar și cum s-a transmis aceasta.

Tehnica, prezentă la primele populații ale lumii

Ciopitul în lemn este una dintre cele mai vechi tehnici ale oamenilor care au populat planeta. Ioan Morar a fost chiar și în Guatemala unde a stat de vorbă și a făcut schimb de experiență cu meșteri populari de pe continentul american.

Acesta a observat o tehnică similară, un mod similar de lucru. De la daltă, la cuțit și la forma de lucru.

Cum s-a transmis tehnica în Europa

Artistul popular a spus că pe teritoriul Europei tehnica s-a transmis prin ciobani. ”Ciobanii erau cei care mergeau cu oile peste munte, peste tot, cel puțin în Europa”, a afirmat acesta.

Mai pe scurt ciobani din diferite zone se întâlneau și transmiteau unul de la altul tehnica lor de lucru în lemn, a mai detaliat Ioan Morar.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate