Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum s-au văzut Perseidele, de la Oașa. Ploaia de stele poate fi observată și în noaptea de luni spre marți

Publicat

VIDEO: Cum s-au văzut Perseidele, de la Oașa. Reporterii Alba24 au căutat un loc fără lumină artificială, pentru a observa perseidele în faza maximă, respectiv în noaptea de duminică spre luni. 

Pentru observația curentului de meteori a fost aleasă zona lacului Oașa, situată destul de departe de orașe și de alte surse de lumină.

Cerul a fost senin, iar condițiile de vizibilitate au fost ideale. Au putut fi văzute câteva zeci de stele căzătoare pe oră.

VIDEO: Cum s-au văzut Perseidele, de la Oașa

Perseidele mai pot fi observate și în noaptea de 12 spre 13 august, când se înregistrează partea descendentă a curentului.

  • De unde vedem mai bine ploaia de stele: Perseidele se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Rețineți că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața.

Ce sunt și cum se formează Perseidele

Denumite după constelaţia Perseu (în latină Perseus) – o constelaţie din emisfera nordică, traversată de Calea Lactee – Perseidele reprezintă unul dintre cele mai numeroase și mai strălucitoare ploi de meteori care se activează în fiecare an, potrivit timeanddate.com.

Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut dintre toţi curenţii majori de peste an, pentru că apare în perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Perseidele sunt alcătuite din particule de praf cu diametrul de un milimetru, care „aprind” cerul când intră în atmosfera Pământului și lasă o dâră luminoasă.

Provin de la o cometă compusă din gheață, stâncă și praf, care orbitează în jurul Soarelui, numită Swift-Tuttle.

Specialiștii de la NASA apreciază că, în mod normal, cad între 50 și 100 de stele pe oră, iar fenomenul poate fi observat chiar cu ochiul liber.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate