Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Intrarea Armatei Române în oraș, moment spectaculos al programului de 1 Decembrie de la Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Spectacolul de reconstituire istorică „Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” va fi în una dintre atracțiile programului din acest an a programului evenimentelor dedicate Zilei Naționale. Voluntarii vor reconstitui un moment extrem de important al sfârșitului de an 1918. 

Citește și 1 DECEMBRIE 2018 la Alba Iulia: PROGRAMUL FINAL al manifestărilor dedicate Zilei Naționale și Centenarului MARII UNIRI

Soldații vor fi văzuți în data de 1 decembrie, la ora 12, în cadrul Marii Adunări Naționale care include parada portului popular și momente de reconstituire istorică, când se va face și citirea ”Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”. Momentele au loc în Piața Tricolorului și pe Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării.

Trupa de reenactment poate fi revăzută în data de 2 decembrie, la ora 12,30, într-un spectacol de reconstituire istorică denumit ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia”. Evenimentul va fi centrat în zona celor trei porți ale Cetății, la Obelisc și la Monumentul Marii Uniri.

Istoricul Tudor Roșu a oferit explicații complete cu privire la ce se va întâmpla în cadrul acestor momente (video).

Garda Naţională de la Alba Iulia a fost unul dintre elementele care au cântărit mult în „ecuaţia“ Unirii Transilvaniei cu România. Atmosfera de la 1918 este reconstituită în zilele noastre prin metoda modernă a reenactment-ului.

Cum a intrat Armata Română în Alba Iulia

În seara zilei de 18 decembrie, trenul care transporta Regimentul 5 Vânători, comandat de locotenent-colonelul Vasile Gagiu, a intrat în gara Alba Iulia. Erau primii ostaşi ai Regatului României pe care-i vedeau locuitorii oraşului, aflaţi încă sub puternica impresie lăsată de Marea Adunare Naţională.

În întâmpinarea militarilor români nu veniseră doar albaiulienii, ci şi numeroşi ţărani din satele înconjurătoare. Compania de onoare era comandată de căpitanul Florian Medrea. Cuvântul de bun venit a fost rostit de primarul Camil Velican. Drumul spre centrul oraşului era flancat de cordonul de onoare al Legiunii Române şi luminat de torţele purtate de membrii acesteia. Miile de localnici şi de săteni din împrejurimi ovaţionau România Mare, armata română şi pe regele Ferdinand.

În piaţa oraşului se afla, ca să folosim expresiile colorate ale ziariştilor, „elita publicului din Alba Iulia şi jur“, de asemenea, „o frumoasă cunună de dame şi domnişoare”. În balconul hotelului Hungaria, rebotezat, după cum relatează presa, în acea clipă, Dacia, se aflau membrii Consiliului Naţional Român din Alba Iulia, în frunte cu vicepreşedintele Vasile Urzică, protopop greco-catolic.

Într-un discurs ce reflecta starea de spirit a momentului, protopopul a stabilit o înseriere istorică nobilă, subliniind că intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia a fost urmată, la mai bine de 300 de ani, de Marea Adunare Naţională care a decis unirea Transilvaniei cu România şi, la numai câteva zile, armata trimisă de regele Ferdinand venea să desăvârşească România Mare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax