Eveniment
FOTO-VIDEO: PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2016, la Alba Iulia. 10.000 de oameni au participat la evenimentul din Capitala Marii Uniri
Peste 600 de militari și aproximativ 65 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații au fost în centrul atenţiei, la unul dintre cele mai importante momente din programul de 1 Decembrie de la Alba Iulia: parada militară. După ora 13.00, militarii şi maşinile de luptă au defilat în faţa a zece mii de oameni, pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.
În dispozitivul de defilare, din partea Ministerului Apărării Naționale, au fost militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, Centrului 346 Comunicații RMNC.
Vezi şi PROGRAMUL de 1 Decembrie la Alba Iulia: Concert Andra & Zdob și Zdub, masă populară și spectacol grandios de artificii, la Festival de România
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost compuse din pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba și din jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba. La manifestare participă cu efective și tehnică și reprezentanți ai Serviciului Român de Informații.
Vezi GHIDUL VIZITATORULUI de 1 Decembrie 2016, la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentelor, obiective turistice şi servicii de Ziua Naţională
Text în actualizare. Revenim cu imagini
Comandantul ceremoniei a fost locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu. A prezentat onorul de pe un transportor amfibiu blindat de cercetare, model C79.
Defilarea a fost deschisă cu drapelul de luptă al Diviziei 4 “Infanterie” Gemina şi drapelul de luptă al Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvaniei” din Dej, unitate subordonată Brigăzii 81 Mc. “General Grigore Bălan”.
Alba24 a transmis Live Video
Ministerul Apărării Naţionale a fost reprezentat de militari de la:
– Batalionul 811 Infanterie “Dej” (militari echipaţi în ţinuta mozaic, tip deşert; comandaţi de maiorul Horia Danciu); a fost prima structură din Armata României care a participat la misiunea de stabilizare şi reconstrucţie în Irak.
– Batalionul 814 Tancuri “Mihai Vodă” din Turda, detaşament comandat de maiorul Marius Curelariu; militarii au participat la misiuni de stabilitate şi reconstrucţie în teatrele de operaţii din Bosnia, Kosovo, Irak şi Afganistan
– Batalionul 26 Vânători de Munte “Avram Iancu” din Brad, detaşament condus de maiorul Sever Ioan Manea; vânătorii de munte şi-au dovedit eficienţa în teatrele de operaţii externe din Irak, Kosovo, Bosnia-Herţegovina şi Afganistan, dar şi pe platourile muntoase din China.
– Batalionul 55 Apărare Anti-aeriană “Someş” Dej, condus de maiorul Daniel Borza
– Batalionul 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, detaşament comandat de locotenent-colonel Ionel Mangiurea
– Batalionul 317 CC. “Vlădeasa” Cluj-Napoca, detaşament condus de locotenent-colonel Ioan Truţa; militari specializaţi în alpinism, paraşutism şi scufundări; au realizat şi amplasat monumentul reprezentând drapelul naţional, la cota 1836, pe Muntele Vlădeasa
– Batalionul 136 Geniu “Apulum” Alba Iulia, detaşament comandat de maiorul Dan Diaconescu; militari specializaţi în lucrări de amenajare genistică şi sprijin de geniu
– Centrul 346 Comunicaţii RMNC Sebeş, detaşament comandat de locotenent-colonel Busuioc Muntean; militarii asigură comunicaţii de voce şi date, în zona centrală a Transilvaniei, sprijină autorităţile publice locale în cazuri de urgenţe civile; au participat la misiuni de asigurare a comunicaţiilor în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak.
În alcătuirea dispozitivului de defilare ai intrat şi camarazii mai tineri: studenţi de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (detaşament comandat de maior Marian Coman) şi elevi de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia (detaşament condus de maiorul Sebastian Sîrbu).
Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat de specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba (detaşamente conduse de lt.-col. Nicolae Negoiţă), ai Poliţiei Judeţului Alba şi ai jandarmi de la Gruparea Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu Mureş (detaşamente conduse de lt.-col. Ionuţ Bitere). Şi din cadrul acestui minister, colegii încă aflaţi în instituţii de învăţământ, elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşanu” din Cluj-Napoca (detaşamente conduse de inspector principal de poliţie Cristian Stan), au făcut parte din blocul de defilare pentru paradă.
La sărbătoarea românilor de la Alba Iulia, Serviciul Român de Informaţii a fost prezent cu detaşament de la Brigada Antiteroristă.
Şi Poliţia Locală Alba Iulia a participat la manifestare, cu un detaţament condus de Mihai Gâlea.
Autospeciale de tehnică militară şi intervenţie
Defilarea la acest capitol a fost deschisă de lt.col Nicolae Oros – Statul Major al Divitiei 4 Infanterie “Gemina”, care a salutat de pe un TAB Cc-79 (vehicul blindat de luptă cu tracţiune integrală; Batalionul 317 Cercetare “Vlădeasa”)
Autospeciale şi tehnică militară MApN
Transportoarele amfibii blindate B-33 „Zimbrul” (din dotarea Batalionului 811 Infanterie Dej): autovehicule de luptă amfibie pe roţi, cu echipaj de luptă format din 11 militari cărora le asigură transportul protejat. Fiecare autovehicul este echipat cu o mitralieră cal. 14,5 mm, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm. Au, de asemenea, un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia și un sistem de protecţie contra armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.
Transportoare amfibii blindate de cercetare model C-79 (tehnică aflată în dotarea Batalionului 317 Cercetare “Vlădeasa”): vehicul blindat de luptă cu tracţiune integrală 4×4, amfibiu propulsat pe apă cu ajutorul unui hidrojet (având viteza maximă de 8 km/h pe apă şi 85 km/h pe uscat). În partea frontală a autovehiculului se află un troliu pentru auto-scoatere şi placă de spargere val pentru deplasarea pe apă.
Transportoare amfibii blindate de cercetare model C 79 Cc. cu aruncător de calibru 82 mm (din dotarea Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” Dej): aruncătorul calibru 82 mm este destinat pentru a sprijini prin foc subunităţile de infanterie, vânători de munte, desant paraşutare şi alte formaţiuni
Aruncătoare de calibru 120 mm (din dotarea Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” Dej): tractate de autocamioane DAC 665T. Aruncătorul este un mijloc de lovire, ce execută de regulp trageri prin ochire indirectă, oferind un ritm de tragere mare, în special prin trageri verticale.
Autocamioanele DAC 665T: sunt destinate pentru transportul persoanelor şi echipamentului militar.
Tunuri antiaeriene de calibru 2×30 mm (Batalionul 55 din Dej): tractate de autocamioane DAC665T; tunurile antiaeriene sunt piese de artilerie de calibru mic, cu două ţebi; destinate apărării antiaeriene, contra ţintelor care zboară la altitudine joasă, cu viteză mică
Aruncătoare proiectile reactive, cal. 122 mm (în dotarea Batalionului 7 “General Vasile Danacu” Floreşti: mijloace autopropulsate de lovire, extrem de puternice; pot lansa rachete nedirijate prin cele 40 de guri de foc, la distanţa maximă de 27 de km. Instalaţiile sunt supranumite „pumnul de foc al comandantului diviziei”.
Autospeciala de intervenţie EOD de tip Uro VAMTAC: are rolul de a sigura capabilităţile necesare pentru neutralizarea pericolului generat de muniţiile neexplodate convenţionale/sau dispozitive explozive improvizate.
Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatică tip Batalion (SICIB). Pe vehiculule URO VAMTAC rulează Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatică tip Batalion (SICIB) care este destinat culegerii, prelucrării, transmiterii şi stocării datelor pentru analiză, producere şi reprezentare a informaţiilor utilizate în procesul de comandă-control de nivel batalion. Dotat cu servicii de voce şi date secretizate constituie baza pentru digitizarea spaţiului de luptă terestru.
Tehnică de intervenţie MAI
Inspectoratul Judeţean de Poliţie al Judeţului Alba:
– autospeciale folosite în intervenţiile de menţinere a ordinii publice şi siguranţei traficului rutier: BMW, Audi A6, Volkswagen Polo
– autospeciale acţiuni speciale
– autolaboratorul Serviciului Criminalistic
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tg Mureş:
Dacia Logan – autospecială destinată intervenţiei jandarmilor în misiuni speciale, operative, urbane sau rurale
Dacia Duster: maşina este destinată intervenţiei jandarmilor în zonele greu accesibile, precum şi pentru misiuni operative urbane sau rurale.
Opel Movano este o autospecială destinată pentru transportul efectivelor proprii în misiuni de asigurare și restabilire a ordinii publice, precum și în misiuni de intervenţie rapidă în cele 4 judeţe de competenţă a Grupării Mobile şi nu numai.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea”:
Autospeciala grupei operative din dotarea pompierilor militari (Dacia Duster): destinată transportului la locul intervenţiei, a grupei operative din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Autospeciale de stingere cu apă şi spumă de capacitate mică – pentru intervenţii în stingerea incendiilor în locuri greu accesibile, zone urbane şi cu trafic intens
Autospeciale de stingere cu apă şi spumă de capacitate medie şi mărită – destinate intervenţiei pentru descarcerare, acordare asistenţă medicală şi stingerea incendiilor în mediul urban şi rura; pot lucra independent sau în cooperare cu alte autospeciale
Autospecială scafandri – tractează barcă pneumatică destinată salvărilor din mediul acvatic
Autospecială de muncă operativă cu platformă şi UTV – intervenţii în zonele greu accesibile, teren accidentat, zonele de munte; tractează o autoşenilată pe o platformă de transport; poate transporta persoane şi materiale în teren accidentat, pe apă, zăpadă şi în teren mlăştinos
Autospecială de Terapie Intensivă Mobilă – încadrată cu medic, asistent medical şi 2 paramedici, utilizată la intervenţiile medicale de urgenţă prin echipaje de prim ajutor
Ambulanţe SMURD – tip B, încadrate cu 3 paramedici, utilizată la intervenţiile medicale de urgenţă prin echipaje de prim ajutor
Serviciul Român de Informaţii
– echipe de intervenţie contrateroristă (8 luptători, doi dintre ei lunetişti)
– echipă de gardare antiteroristă (cinci luptători)
– autospecială cu dotări standard (echipaj 3 luptători)
– autospecială a unităţii de protecţie a corespondenţei oficiale din România şi a celei clasificate; în acest domeniu, SRI este autoritate naţională.
Poliţia Locală Alba Iulia
– autoturisme Dacia Logan
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News