Actualitate
VIDEO: Lucrările la halda ecologică de gunoi de la Galda, aproape finalizate. Până în 27 octombrie trebuie făcută recepția
Halda ecologică de gunoi de la Galda este aproape finalizată, potrivit vicepreședintelui CJ Alba, Florin Roman. Acesta a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că până în 27 octombrie trebuie făcută recepția, iar pasul următor este demararea licitației pentru operatorul de salubrizare. Acesta a precizat că de anul viitor deșeurile vor fi depozitate în județul Alba și nu la Sibiu, ca în prezent.
„În ceea ce privește managementul integrat al deșeurilor, ieri s-a constituit comisia de recepție, marți este deplasarea în teren și practic până în 27 a lunii trebuie să semnăm procesul verbal de recepție, după care pasul următor este să declanșăm licitația pentru operatorul de salubritate”, a declarat Florin Roman.
Acesta a precizat că, datorită legislației care s-a modificat, chiar dacă vor exista contestații, se va putea opera fără probleme de către cel care va fi declarat câștigătorul licitației, până la rezolvarea în instanță a contestației.
„Din fericire ne ajută puțin și modificarea legislației în sensul că, chiar dacă vom avea contestații, legea actuală prevede că acel contract va fi atribuit câștigătorului, iar dacă vor exista contestații ele vor fi soluționate în instanță însă practic nu ne mai blochează procedura de atribuire”, susţine Roman.
Centrul de management integrat al deșeurilor de la Galda de Jos face parte din proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, prin care se va rezolva problema deșeurilor din județul Alba pentru cel puțin 20 de ani, după cum au transmis autorităţile. Astfel deşeurile din judeţul Alba nu ar mai fi transportate în alte locaţii din ţară, măsuri ce presupun costuri mai mari pentru locuitori.
Proiectul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (POS Mediu), iar valoarea totală este de 48.761.526 euro (212.015.115 lei), fără TVA. Valoarea eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la 43.310.393 euro (188.313.589 lei).
Colectarea separată a deșeurilor și sortarea deșeurilor reciclabile se va face astfel încât să fie atinse țintele de valorificare/reciclare prevăzute în legislație. Componentele principale ale proiectului sunt: implementarea colectării separate a deșeurilor municipale şi introducerea compostării individuale în mediul rural; construcţia a 2 staţii de transfer la Blaj (15,000 t/an) şi Tărtăria (33,044 t/an); construcţia unei staţii de sortare la Galda de Jos (43,000 t/an); construcţia unei staţii de tratare mecanico – biologică simplă la Galda de Jos (85,566 t/an); construcţia unui depozit de deşeuri în Galda de Jos (543,000 m3) – prima celulă.
Depozitul de la Galda de Jos, cu o durata de viaţă de 21 de ani, va avea 2 celule şi un volum total de 1.926.000 mc (la calcularea volumului nu a fost luat în considerare şi nămolul). Prima celulă, care va fi construită cu finanţare POS, va avea o durata de viaţă de 5,3 ani şi un volum de 543.000 mc.
Vezi şi „Sistemul de management integrat al deşeurilor”- proiect de 60 de milioane de euro
Anul trecut, judeţul Alba s-a confruntat în ultima lună cu o adevărată „criză a gunoaielor”, după ce operatorul de la depozitul din Cristian, cu care firmele de salubritate din Alba au contracte, a anunţat că nu mai poate prelua deşeurile din alte zone. Edilii localităţilor au încercat să găsească soluţii, pentru a nu fi blocată această activitate, până la finalizarea depozitului conform de la Galda de Jos.
Vezi şi VIDEO: Propunerile primarilor din Alba pentru depozitarea deșeurilor. Mai multe localităţi din judeţ au rămas cu gunoaiele în stradă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dsdsds
vineri, 14.10.2016 at 16:48
Inseamna ca se va ieftini pretul pentru salubrizare?