Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Profesorul Iosif Fiț a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Alba Iulia

Publicat

Profesorul Iosif Fiț a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia. Distincția a fost oferită pentru cariera didactică, dirijorală și componistică.

Decernarea titlului a avut loc în data de 2 iunie 2024.

Decizia pentru a ca Iosif Fiț să fie numit cetățean de onoare a fost votată în Consiliul Local Alba Iulia. Însă o parte dintre consilieri s-au abținut de la vot la acel moment.

Numirea, contestată de mai mulți localnici

Mai mult de atât, decizia a fost contestată în mediul on-line de o parte a cititorilor de ziare on-line din Alba Iulia. Aceștia au reclamat în comentarii modul în care Iosif Fiț se comporta în timpul orelor. De asemenea au contestat metodele prin care își impunea respectul în fața elevilor.

Iosif Fiț s-a născut în 4 ianuarie 1945, în comuna Avram Iancu. A absolvit cursurile liceale la Abrud, în 1964 și a studiat la Facultatea de Compoziție. Dirijat, Muzicologie, din cadrul Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima, din Cluj-Napoca.

Între anii 1967-1973, a fost profesor de muzică la Școala Generală nr. 3 Alba Iulia. Între anii 1973-1981 a fost profesor la Liceul Teoretic ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia. În perioada 1981-1990 și-a desfășurat activitatea didactică în calitate de profesor de Teorie și Solfegii la Școala de Muzică cu clasele I-VIII, secție a Școlii Generale nr. 1 Alba Iulia.

Din 1990 până în 2009, a fost profesor de Teorie și Solfegii, precum și de Armonie la Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia. A fost și profesor de Muzică religioasă la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul ”Simion Ștefan” Alba Iulia, între anii 1991-2000 și 2004-2009.

De asemenea, în perioada 1996-1997, a fost lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Iosif Fiț, cetățean de onoare Alba Iulia. Dirijor de coruri

Activitatea dirijorală a fost permanentă, participând la repetiții cu mai multe coruri în același timp. Sunt amintite Corul Școlii Generale nr. 3, Corul Profesorilor și Ansamblul folcloric „Doina Albei”, Corul Medicilor, Corul Casei de Cultură, Corul Liceului de Muzică (1990-2009), Corul Seminarului Teologic Ortodox (1991-2000), Corul Sfânta Treime al Catedralei Arhiepiscopale (1990-2020), Corul Codex Apulum (1980-2020), Corul Sfinții Apostoli Petru și Pavel al Bisericii din Câmpeni-Vale (2010-2024).

Profesorul Iosif Fiț este membru în mai multe asociații corale: À Cœur Joie – Lyon (1992), Europa Cantat – Berlin (1995), Asociația Națională Corală – București, Asociația Națională de Cânt Coral – Brașov. Din anul 2010, devine membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Activitatea componistică și publicistică s-a concretizat în publicarea următoarelor lucrări:

  • Solfegii și dictee, vol I, 2004 și 2006
  • Solfegii și dicteuri, vol II, 2017
  • Solfegii și dicteuri la 2,3 și 4 voci, 2017
  • Florilegiu Coral Liturgic, pentru cor mixt, 2006 și 2013
  • Colinde, colinde…, vol. 1, armonizări și prelucrări pentru cor mixt, 2012
  • Colinde, colinde…, voi. 2, armonizări și prelucrări pentru cor mixt, 2022

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Un cetatean atent

    duminică, 02.06.2024 at 16:11

    Simate autor al articolului care te semnezi sub numele „Redacția Alba24.ro”….adică un anonim !Se pare ca te numeri printre elevii corigenți ai distinsului profesor.
    Un articol tendențios și care dorește sa facă valuri asa ca multe articole fără valoare din presa romanească!
    In loc sa promovați adevăratele valori pe care le are tara asta , țineți neapărat sa ne arătați ca doar scandaluri si stiri can-can sunteti in stare sa promovati .
    Un profesor exigent care a realizat ceva in viata asta si care continua( si la 80 de ani) sa promoveze tineri de valoare merita mai mult respect din partea d-voastra.
    Probabil ca „normalitatea” pe care d-voatra vreti sa o promovati , sunt profesorii care nu merg la cursuri , care nu lasa nimic in urma lor si analfabetismul functional din scoala romaneasca de azi care a ajuns sa depaseasca 50% in Romania dupa ultimele date. Cat despre atitudinea așa-zișilor consilieri ma abtin sa o comentez tinand cont de politrucii fara valoare care conduc aceasta tara si de modul lor de promovare.Nu intamplator suntem in coada Europei din aproape toate punctele de vedere inclusiv educatie!Singurul lor merit este ca promoveaza si ne mentin in mocirla creata de ei!Iar d-voastră sunteți portavocea lor!
    Sper ca intr-o zi, veti avea demnitatea de a scrie corect despre un profesor exigent, cu atitudine profesionista pe care orice elev l-ar dori ca mentor pentru a reusi in viata!
    Am speranta ca veti fi corecti si veti publica comentariul!….si in viitor veti promova mai serios valorile!

  2. Sandru NicolE

    luni, 03.06.2024 at 00:00

    Cum vi se pare când un elev din clasa a 5 a este lovit cu palma de acest geniu al muzicii pentru ca el și colegul sau nu au reușit sa deseneze pe tabla portativ, asa de corect cum ar fi vrut domn profesor Fitz, și s-au ales cu cate o palma după cap de al acest geniu al muzicii, doar ca poate nu aveau calitatile de a fi desenatori desăvârșiți, cum ar fi vrut dansul.Specific faptul ca eram elev la Școală generala nr. 3, care nu era eminamente școală de muzica,în anul școlar 1977-1978

  3. Sandru Nicolae

    luni, 03.06.2024 at 00:14

    Cu tot respectul despre fenomenul muzical în scoli de profil, dar cum vi se pare ca un elev de clasa a 5 a să fie lovit cu palma brutal, el și colegul sau, pentru ca nu au desenat corect portativul dpdv grafic ,fiind elevi la Școală Generala nr.3, actuala Avram Iancu, care nu era o școală pe profil muzical, anul școlar 1977-1978.

  4. Martor real la ecenimente

    vineri, 07.06.2024 at 19:45

    Absolut de acord. I-am fost elev multi ani și se comportă efectiv violent. Lovea, agresa verbal. că să nu mai spun că s-a folosit de concertele in occident pentru a ajuta persoane, contra cost bineînțeles, sa emigreze ilegal. cunosc cel puțin 2 cazuri: unul rămas în Italia și o domnișoară in Franța. știu pentru că eram membru în cor….sa ii fie și să le fie rușine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax