Actualitate
VIDEO: Proiect pe ordinea de zi a CL pentru construirea unui monument al Marii Uniri în Alba Iulia. Obiectivul ar putea fi finalizat în 2013
Consilierul local Gabriel Pleșa este hotărât să continue demersurile pentru construirea unui monument al Marii Uniri în Alba Iulia. Membru al grupului de inițiativă format pentru sprijinirea acestui deziderat, liberalul a declarat că va încerca să elaboreze un proiect de hotărâre în acest sens care va fi întrodus pe ordinea de zi a ședinței de CL de săptămâna viitoare.
Pleșa susține că monumentul ar putea deveni foarte curând realitate, dat fiind faptul că Ministrul Culturii s-a angajat să suporte toate costurile aferente, dar că administrația locală ar trebui să urgenteze procedura: ” Tot ce trebuie Consiliul Local să facă este să pună la dispoziție spațiul și să organizeze licitația pentru construirea monumentului. Teoretic, într-un an ar putea fi inaugurat monumentul”.
La 94 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, construirea unui monument care să reprezinte evenimentul istoric prin care a fost constituită România a redevenit o realitate posibilă. Primul pas în această direcție a fost făcut marți, 26 iunie, de Ziua Tricolorului, când a fost format comitetul de inițiativă al proiectului. Câțiva dintre membrii acestuia au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, în ce constă ideea lor. Este vorba despre un „complex monumental”, care să cuprindă toate provinciile care s-au unit la 1 Decembrie 1918 și care ar putea fi amplasat în locul în care s-a desfăşurat marele eveniment, adică pe Platoul Romanilor, între fântâna arteziană din Parcul Unirii și pasaj.
Proiectul a fost prezentat de câțiva membri din comitetul de inițiativă: Nicolae Popa – fost deputat, prefectul Dan Simedru, colonelul Ioan Todericiu, colonelul (r) Miron Vasile, arhitectul șef al municipiului Alba Iulia, Doina Hada, directorul revistei istorice “Dacoromania”, Ioan Străjan și colonelul Ioan Galdea. Aceștia și-au exprimat dorința ca ridicarea monumentului Marii Uniri să înceapă cât mai devreme, cel mai probabil la sfârșitul anului. Deocamdată nu s-a calculat exact costul lucrării, însă, din estimările inițiatorilor proiectului, prețul s-ar ridica la aproximativ 30-40 de miliarde lei vechi, bani care ar putea fi oferiți, în mare parte, de Ministerul Culturii.
Citiţi mai multe despre proiectul construirii unui monument al Marii Uniri în Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
derp t.roll
miercuri, 19.09.2012 at 08:51
umpleti-ne orasul -Monument al Marii Uniri- de jegurile voastre kitschoase. ca monumentul ala din rotile alea dintate de langa hotel cetate. In prostia voastra… obiectele fara o utilitate practica si fara sens au o mare semnificatie nu?
Tibi
miercuri, 19.09.2012 at 10:08
Ce bine ai spus!!!!!! Cu banii alocati s-ar putea constui altceva mai util pentru locuitorii Albei Iulia!!!