Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Locul în care școala nu are elevi și drumurile nu au mașini. Cu brudina peste Mureș, la Ceru Băcăinți


Publicat

La poalele Metaliferilor, pe o suprafață de 50 de kilometri pătrați, mai puțin de 270 de suflete își duc veacul parcă izolate de lume. Ceru Băcăinți, una dintre comunele cu cea mai mică populație din România, te întâmplină într-un cadru natural de basm, dar uitat de oameni. 

Deși distanța până la drumul principal nu este foarte mare, zona este pe cale să rămână pustie și asta din cauza puținelor variante pe care le-ar avea oamenii să-și câștige pâinea, fără să facă naveta. Niciun copil nu s-a mai născut în comună de ani de zile.

Majoritatea celor care au rămas aici sunt pensionari și trăiesc din agricultură și creșterea animalelor.

Cel mai scurt traseu pentru a ajunge în comună este cu brudina, un fel de „feribot” arhaic.

Trei lei costă o traversare, spune „paznicul” care păzește și manevrează pluta despinsă dintr-un peisaj din Evul Mediu.

Poate transporta până la 7 tone, spune acesta. În jur de 5-6 treceri face pe zi, mulți dintre cei care vor să ajungă în zonă alegând variantele ocolitoare, direct pe șosea.

Drumurile din comuna Ceru Băcăinți sunt  aproape în totalitate asfaltate, doar că nu are cine să le calce. Primul sat prin care treci este înainte să intri în comună, este Băcăinți. Dar Bacăinți nici macar nu apartine de Ceru Băcăinți, ci de comuna Şibot aflată pe celalalt mal al Mureşului.

Primul lucru pe care îl observi imediat cum ajungi în sat sunt gardurile caselor, majoritatea făcute din piatră. Este singurul loc din Alba şi printre puţinele din România în care se mai păstrează încă locuinţe construite integral din piatră, începând de la fundaţie, ziduri şi până la acoperiş.

Tot din piatră îşi câștigă mulţi existența. Pe marginea drumului sunt paleți întregi de piatră scoasă la vânzare. Oamenii spun că o adună din râu.

Satul se termină după câțiva kilometri, cu un drum lung spre „inima” comunei, Ceru Băcăinți. Aici locul pare pustiu, case părăsite la tot locul, răsfirate pe dealurile din împrejurimi.

Postul de poliție și primăria sunt primele clădiri ce își atrag atenția. Un singur polițist păzește localitatea.

La primărie sunt 8 angajați. Primarul, ales în 2016 cu 87 de voturi, nu se afla în zonă, deși ne-am anunțat prezența. Se pare că era plecat cu treabă în Hunedoara. Am încercat să aflăm unde locuiește, dar se pare că Ioan Trifan este doar primar al comunei, nu și locuitor al aceseia.

„Păi primarul nu stă aici. E din Cugir”, spun oamenii.

Cea care ne-a așteptat a fost secretara, o domnișoară din Alba Iulia care face zilnic naveta la Ceru Băcăinți și care este anjagată aici de abia trei luni.

Tot ea ne-a pus în legătură cu o femeie mutată de un an în sat, după mai bine de 30 de ani de stat în Timișoara. Locuieşte acum în casa părintească și se bucură de liniștea pe care i-o oferă natura. Nu a renunțat de tot la viaţa de la oraș, dar și-ar dori să poată face ceva în locul în care a crescut și a copilărit. Și-a făcut deja un proiect și vrea să obțină fonduri europene pentru construcția unei pensiuni.

Femeia a predat geografie celor 12 elevi care până nu demult animau școala proaspăt renovată. Cu regret că nu va mai putea să se ocupe de copiii care i-au umplut zilele, acesta povestește că a avut o legătură specială cu elevii.

„Veneau la mine, duminica îi duceam la biserică. Undeva sufletește eram așa de împăcată că vin pe la mine”, spune femeia.

Acum, școala renovată a rămas pustie. Nu mai sunt copii, deși condițiile sunt mult peste școlile din alte comune din județ.

Locul a răms neschimbat. În sălile de clasă, cărțile au rămas pe bănci, iar mingea de fotbal cu care se jucatu copiii încă îi așteaptă sub copacul de la intrarea în școală.

Ceru Băcăinți nu are multe de oferit. Există un singur magazin în zonă, iar duminica, în zi de slujbă, este singurul moment în care oamenii se întâlnesc și mai socializează.

Neajunsurile pe care acești oamenii le au, din cauza lipsei de interes din partea autorităților, sunt compensate de bogăția pe care le-a oferit-o natura. Doar câteva ore în Ceru Băcăinți te fac să-ți dorești să te întorci în inima pădurii, măcar pentru câteva zile. Din păcate însă, nu există locuri de cazare în zonă. Secretara primăriei spune că au planuri să revitalizeze comuna și doresc că aducă turiști aici.

Se ajunge la Ceru Băcăinţi pe DN7. La limita cu judeţul Hunedoara se face la dreapta până la malul Mureşului, care se traversează cu bacul. O altă cale de acces este pe drumul judeţean de pe malul drept al Mureşului, care pleacă din Alba Iulia, trece prin Pâclişa, Blandiana, Băcăinţi şi ajunge, în final, la Ceru Băcăinţi.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Nicolae - Octavian Rusu

    joi, 06.09.2018 at 09:24

    Ceru-Bacainti este exemplul perfect de dezorganizare administrativă din România. Este inadmisibilă existența unor comune cu populație sub 2500 locuitori, care nu au nici resurse economice nici umane și sociale pentru a supraviețui fără resurse de la bugetul central, ce să mai vorbim de dezvoltare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

2.830 cazuri COVID confirmate în România în ultimele 24 de ore. 63 decese noi, 1006 pacienți la ATI. Date oficiale, 28 februarie

Publicat

Au fost raportate  noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise duminică, 28 februarie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 63  decese noi. 1.006  pacienți sunt la ATI.

Citește și ALBA: 47 cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Crește din nou incidența la Alba Iulia. Situația pe localități

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 28 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 801.994 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

740.352 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.830 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 20.350 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 27.02.2021 (10:00) – 28.02.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese (33 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Bihor, Botoșani, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Satu Mare, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 19 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 15 decese la categoria de peste 80 de ani.

61 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.064. Dintre acestea, 1.006 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.022.647 de teste RT-PCR și 300.660 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.941 de teste RT-PCR (6.933 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.008 la cerere) și 4.550 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 40.937 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.875 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.718 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 152 de persoane”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID – 28 februarie:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID – în actualizare:

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 47 cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Crește din nou incidența la Alba Iulia. Situația pe localități

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost înregistrate 47 de cazuri noi COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba, duminică, 28 februarie. În ultima săptămână, au fost 419 cazuri confirmate.

De la începutul pandemiei, 15.646 de persoane au fost confirmate pozitiv în județul Alba.

Dintre acestea, 14.259 sunt persoane vindecate și au fost înregistrate 419 decese.

Total persoane aflate în carantină la domiciliu: 1.316.

Persoane ieșite din carantină la domiciliu: 24.927.

Au fost 189 persoane izolate în spital (opt persoane în Cluj, două în Sibiu, cinci în Timiș, trei în Mureș și câte o persoană în Bihor, Brașov și București. Alte 779 persoane au fost izolate la domiciliu.

Potrivit DSP Alba, sâmbătă au fost prelucrate 260 de teste RT-PCR, toate la Spitalul Județean de Urgență Alba. Numărul total al testelor, de la începutul pandemiei în județ, a ajuns la 171.465.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (31 de cazuri noi)

Alba Iulia – 15

Sebeș – 8

Cugir – 3

Teiuș – 3

Aiud – 1

Abrud – 1

Rural (15 cazuri noi)

Unirea – 3

Crăciunelu de Jos – 2

Mihalț – 2

Șibot – 2

Șpring – 2

Blandiana – 1

Lunca Mureșului – 1

Pianu – 1

Rădești – 1

Un caz cu anchetă epidemiologică în derulare.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (14-27 februarie) 2,36 (anterior 2,32).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 14-27 februarie – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 428 cazuri – 5,60 (anterior 5,52)

Teiuș – 27 cazuri – 3,71 (anterior 3,30)

Sebeș – 111 cazuri – 3,37 (anterior 3,43)

Aiud – 38 cazuri – 1,49 (anterior 1,57)

Cugir – 38 cazuri – 1,48 (anterior 1,44)

Ocna Mureș – 18 cazuri – 1,29 (anterior 1,29)

Blaj – 26 cazuri – 1,25 (anterior 1,35)

Abrud – 4 cazuri – 0,76 (anterior 0,57)

Câmpeni – 4 cazuri – 0,54 (anterior 0,54)

Baia de Arieș – 2 cazuri – 0,52 (anterior 0,52)

Zlatna – 2 cazuri – 0,25 (anterior 0,25)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 14-27 februarie – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 28 cazuri – 10,63 (anterior 9,87)

Ceru-Băcăinți – 2 cazuri – 7,09 (anterior 7,09)

Ponor – 4 cazuri – 5,86 (anterior 5,86)

Berghin – 7 cazuri – 3,65 (anterior 3,65)

Cricău – 7 cazuri – 3,49 (anterior 3,49)

Mihalț – 11 cazuri – 3,36 (anterior 2,75)

Doștat – 3 cazuri – 2,93 (anterior 2,93)

Crăciunelu de Jos – 6 cazuri – 2,80 (anterior 1,87)

Ciugud – 9 cazuri – 2,76 (anterior 2,76)

Pianu – 9 cazuri – 2,51 (anterior 2,23)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan. Eroii Răscoalei din 1784, comemorați la Alba Iulia

Publicat

Autorităţile locale şi judeţene din Alba Iulia organizează duminică, 28 februarie, manifestări dedicate comemorării celor 236 de ani de la Martiriul eroilor Horea, Cloșca și Crișan.

La Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan din Cetatea Alba Carolina şi la monumentul de pe Dealul Furcilor sunt depuse coroane de flori, odată cu intonarea Imnului Național al României.

Pe Dealul Furcilor se oficiază și un ceremonial religios.

Participă oficiali de la Instituţia Prefectului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Alba Iulia, unităţile militare, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, veterani de război.

Pe 28 februarie, se împlinesc 236 de ani de când conducătorii răscoalei țărănești de la 1784-1785, Horea, Cloșca și Crișan, au fost pedepsiți și executați cu cruzime, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia.

Program:

12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României

12.05 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.10 – 12.20 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.30 – 12.35 Dealul Furcilor – Intonarea Imnului Național

12.35 – 12.45 Ceremonial religios

12.45 – 12.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.50 – 13.00 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rafila: Tulpina nouă de COVID-19 circulă în toate județele. Revenirea la normal, la toamnă, în varianta cea mai optimistă

Publicat

Am putea reveni la normal, după pandemie, spre sfârșitul lunii septembrie. Până atunci, România este în competiție între răspândirea bolii și viteza cu care se vaccinează populația, ținta fiind de 100.000 de persoane pe zi, susține Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Potrivit acestuia, noua tulpină de coronavirus circulă în toate județele țării, însă nu peste tot s-a făcut secvențiere. În ceea ce privește tulpina românească, dr. Rafila spune că e mai degrabă vorba de o mutație, care încă nu pune probleme.

Alexandru Rafila a spus că România este, în prezent, într-o competiție între răspândirea bolii și viteza cu care se vaccinează populația.

„Cu cât vaccinăm mai rapid, scade intensitatea transmiterii. Lucrul acesta deja se observă în unele țări care au vaccinat mulți cetățeni sau o proporție mare de cetățeni, Israel, Marea Britanie. Opinia mea este că putem să avem o vară ceva mai liniștită dacă reușim să păstrăm ritmul de vaccinare și nu mă refer neapărat la numărul de doze care se administrează acum. Important e să putem să administrăm până la 100.000 de doze pe zi – asta este o țintă care trebuie atinsă ca să putem spera la o imunizare într-un interval rezonabil de timp a 70% măcar din cetățenii țării”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la Antena 3.

Acesta speră că dozele de vaccin, care vor fi mai mari în următoarele 2 – 3 luni, trebuie dublat de dorința oamenilor să se vaccineze, care să rămână păstrată.

Întrebat când vor putea românii să revină la normal, după pandemie, prof. dr. Alexandru Rafila a spus că scenariul cel mai optimist este spre sfârșitul lunii septembrie, dacă nu apar alte mutații.

„Cred că scenariul cel mai optimist din punctul meu de vedere este spre sfârșitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi certificat de nimeni și nu mă refer doar la succesul campaniei de vaccinare. Nu avem de unde să știm dacă apar tulpini modificate emergente care ar putea să producă îmbolnăviri la persoane care au fost deja vaccinate. Este un scenariu despre care sper din tot sufletul să nu se întâmple dar trebuie să te gândești măcar la o astfel de posibilitate”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta susține că noua tulpină de coronavirus circulă în toate județele țării, dar nu sunt informații că ar fi preponderentă.

„E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai ușor decât tulpina clasică. În ceea ce privește preponderența ei, nu am informații că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată. E posibil să fie așa, dar până când nu devine operațional acest sistem național de secvențiere a unor tulpini suspecte (…) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate județele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Întrebat despre tulpina românească, despre care s-a vorbit în spațiul public în ultimele zile, reprezentantul României la OMS spune că este vorba, mai degrabă, de o mutație, care a mai fost descoperită și în alte 34 de țări.

„Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutație semnalată la o tulpină de virus care a circulat și în România. Prima dată a fost descoperită în Scoția. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de țări. Nu discutăm despre o mutație care în sine are un efect în ceea ce privește scăparea acestei tulpini față de răspunsul imun generat de o infecție trecută sau de vaccinare, ci este o posibilitate a unei mutații cumulative repetate care include și această mutație (…). Dar nu e niciun fel de problemă de sănătate publică până în momentul de față”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că mutația nu a arătat și nu au existat dovezi în ceea ce privește o posibilă eficacitate mai mică a vaccinului față de îmbolnăvirile produse de ea

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate