Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Șeful ANAF anunță controale la persoane fizice, de la 1 iulie: Vom verifica dacă averile acumulate coincid cu veniturile

Publicat

Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane, a declarat vineri, într-o conferință de presă, șeful instituției Lucian Heiuș.

„Este o jignire pentru oamenii cinstiți care muncesc greu, uneori de dimineața până seara, să vadă că în jurul lor alții își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitant de scumpe și ei nu au lucrat o zi în viața lor și nu au plătit un impozit.

Este de asemenea nedrept pentru agenții economici care majoritatea lor își desfășoară business-urile corect, își plătesc taxele și impozitele la timp, iar alți patroni fac evaziune fiscală, folosesc munca la negru, se îmbogățesc nemeritat și nu plătesc niciun impozit în viața lor.

Trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat dar în același timp creează și o mare frustrare în rândul societății românești, creând chiar modele antisociale.

ANAF va verifica dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute

Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt aproape inexistente.

În aceste zone ne vom concentra controale pe care le începem, să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute”, a afirmat Heiuș.

Șeful ANAF a spus că Direcția Generală de Venituri Persoane Fizice a făcut o analiză de risc, fiind analizate 20 de milioane de CNP-uri.

Am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat, în 4 ani (2016, 2017, 2018, 2019), o diferență între veniturile estimate de noi și veniturile declarate și impozitate – de 20 de miliarde de euro.

Practic cum am făcut această analiză. Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF și ale altor instituții ale statului, primării și conturi bancare, și am văzut în fiecare an ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile societăților pe care le au sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze. (…) Și apoi am luat și am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat.

Care este limita dintre venitul estimat și cel declarat. Ce spune legea

Legea spune în felul următor: Dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și venitul declarat, dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la nedeclarare.

Oameni buni, 20 de miliarde de euro, în patru ani, la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face Fiscul de oriunde din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice.

Această direcție funcționează de 10-11 ani. S-au făcut controale, dar într-un ritm foarte timid. Undeva, în 10 ani, vreo 610 decizii de impunere. Media pe fiecare decizie de impunere este de 100.000 de euro, suma care se impozitează”, a mai explicat șeful ANAF.

Potrivit acestuia, mai mult de jumătate din capacitatea de control a persoanelor va fi direcționată către persoanele fizice.

„Ne vom duce către aceste 561.000 de persoane la care există diferențe. Nu vom sări nimic. În fiecare lună vor exista cel puțin 70 de echipe de control care vor merge și vor face aceste analize. (…)

Acesta este <glonțul de argint> pe care îl poate folosi Fiscul în România împotriva celor care nu înțeleg că trebuie să își plătească impozitele și taxele, că nu trebuie să mai facă acțiuni care încalcă legea, că nu mai pot să meargă în continuare să fure, să facă evaziune fiscală, să nu achite niciun ban către bugetul de stat, sfidând pe ceilalți oameni, care în marea majoritate sunt onești, corecți și își plătesc la timp impozitele și taxele.

Dacă avem un grad de conformare la declarat de 95% și de plată de 87%, înseamnă că o minoritate nu plătește. Acea minoritate se găsește aici, în cifre. Și ne sfidează pe toți (…)

Din fericire ANAF are astăzi suficiente resurse și programe informatice cu care să identifice proprietăți pe care le-au acumulat și să comparăm cu ceea ce-au declarat și ce au plătit impozit pe el. M-a speriat această sumă”, a mai precizat Lucian Heiuș.

Cum va face ANAF verificarea ”balanței” de venituri/ cheltuieli

„Avem această analiză de risc. O vom face și pe 2020 și pe 2021. Pentru 2021 abia s-a depus declarația de venit care a fost în mai. Apar aceste diferențe între ceea ce tu ai cheltuit, ți-au crescut conturile într-un an: mergem pe perioada de 5 ani cum îmi permite legea”, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș.

Pe fiecare an în parte facem acea diferență între ceea ce estimăm noi că tu ai ca și venit, scădem din ceea ce ai declarat că ai avut ca venit și ai plătit impozit, iar diferența este un venit pentru care nu ai plătit niciun impozit.

Îți calculăm 16% și accesoriile respective. Cumulăm pe cei 5 ani și rezultă o sumă totală pe care tu trebuie să o achiți.

Durata maximă a controlului este de 270 de zile. Un asemenea control se poate termina undeva în 60 de zile. Se vor începe 4-5 acțiuni de inspecție pe fiecare echipă. Merg în paralel.

Persoanele vizate vor primi aviz de inspecție de la ANAF

Persoana vizată de ANAF va primi un aviz de inspecție, în care va fi atenționat că începe o acțiune de control.

„I se va da un număr de telefon, echipa de care va fi controlat, va lua legătura cu oamenii Fiscului. Nu trebuie ca omul meu (de la ANAF n.r.) să meargă la el în sufragerie. Contribuabilul poate să-și ia un avocat, un contabil, este decizia lui”, a spus Heiuș.

Dacă nu vin și evită să vină să justifice ceea ce noi am constatat, îi facem impunerea din oficiu și asta e. Dacă nu o contestă și nu merge cu ea în instanță, începem să-l executăm.

Ce variante are persoana fizică ce va fi controlată de ANAF

„Trebuie să respectăm secretul fiscal și dreptul la viață privată a persoanei. Nu o să aveți nume decât în momentul în care ajunge în instanță. Dacă acea persoană acceptă, ea poate să justifice de unde are banii, stabilim suma totală, se emite o decizie cu baza și cu accesoriile și reiese suma respectivă”, spune Heiuș.

  • 1. Să o achite și se închide. Viața merge mai departe.
  • 2. Nu o achită și are dreptul să facă contestație. Va fi soluționată de Direcția de soluționare a contestațiilor care este la Ministerul Finanțelor. În cazul în care îi va fi respinsă, are dreptul să meargă în instanță. Când ajunge în instanță, devine public.

Ce se întâmplă dacă ANAF găsește nereguli

„Dacă ANAF va avea dreptate, îi vom pune sechestru. Bineînțeles că va fi un sechestru asiguratoriu în timpul controlului. Dacă decizia noastră de impunere va deveni definitivă și nu va achita, îi vom vinde activele pe care le deține”, explică șeful ANAF.

Dacă va câștiga în instanță, asta e. Din experiența acestor 10 ani, 80% din persoanele fizice care au ajuns în instanță au pierdut. „Sper să ajungem la 1.200 decizii de impunere, finalizate, cu bani cu tot, pe an. În derulare cred că vor fi 3000 de inspecții pe an. Anul viitor sper să triplez acest număr”, a mai afirmat Heiuș.

Inspectorii ANAF vor culege informații și de pe Facebook sau Instagram

“O să vă surprindă ceea ce vă spun. Astăzi sunt multe situații în care atunci când facem tragerea răspunderii unei persoane pe alte spețe, iei informații de peste tot. Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să-i faci niște estimări, să vezi”, a afirmat șeful ANAF.

De exemplu, o persoană care era condamnată penal și trebuia să plătească o anumită sumă își mutase o parte din proprietăți pe numele mamei, mamă care avea un alt nume.

Uitându-se colegii mei, la un moment dat, pe Facebook-ul persoanei respective au constatat că-i spunea „la mulți ani” unei doamne în vârstă.

Îi spunea: La mulți ani, mamă! Au verificat oamenii și au constatat că în urmă cu un an persoana respectivă își mutase 2 apartamente și niște terenuri.

Pe numele persoanei s-a făcut atragerea răspunderii și s-a câștigat în instanță. Este normal să iei informații de peste tot. „Știți cât ne ia? 3 minute să aflăm dacă deții o proprietate undeva. De aici pornim. Noi pornim de la niște date reale, declarate, înregistrate”, a spus Heiuș.

Justificările pe care le au cei care au fost controlați până acum

Lucian Heiuș a enumerat unele justificări ale anumitor persoane ce au fost controlate în trecut:

  •  Am făcut comerț cu blugi în anii ’90 din Turcia
  • Am făcut evaziune fiscală, dar în urmă cu 10 ani și nu mă mai poți controla pentru că s-a prescris
  • Am cumpărat o casă la țară și am găsit o găleată cu aur la fundație când am vrut să o renovez
  • Mi-a donat bunica. „Bun, dar bunica ta a fost educatoare și cam alea au fost veniturile ei. – Da, dar bunica avea de la străbunica ei vreo 3 lingouri de aur”.
  • Am avut 100.000 de euro prin ‘95. „Atunci euro nici nu exista ca monedă”.

„Sunt multe ciudățenii pe care omul încearcă să le inventeze. Unele țin, dar în fața Fiscului nu o să țină. Nu o să acceptăm asemenea povești. Dacă în instanță vor ține, o să vedem la momentul respectiv”, a explicat Heiuș.

Perioada de prescripție a veniturilor nedeclarate

„Ca Fisc nu pot să constat și să stabilesc creanțe fiscale mai vechi de 5 ani. Creanța fiscală înseamnă acel impozit din diferența din veniturile pe care eu le estimez și veniturile pe care el le-a declarat. Asta e perioada de prescripție (de 5 ani)”, spune el.

În situația în care acele venituri sunt ca urmare a unor infracțiuni. Aici intrăm într-o altă discuție. Foarte probabil că vor fi multe situații în care vom face sesizări penale.

„Eu estimez venitul la momentul în care ți-ai făcut cheltuiala. Dacă ți-ai cumpărat o casă sau o mașină ultra scumpă, eu verific că dacă tu nu aveai banii ăia în cont cu un an înainte, înseamnă că în anul respectiv trebuie să ai acel venit ca să-ți cumperi.

Dacă nu îi ai, înseamnă că este un venit care nu a fost declarat, eu ți-l estimez și ți-l impozitez”, a mai declarat șeful Fiscului.

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. vasi

    vineri, 17.06.2022 at 11:42

    Eu as zice sa verificati si bugetarii si politicienii care au case si masini opulente sa vedeti de unde au veniturile pentru achizitionarea lor, dint-un salar de bugetar

  2. RAUL

    vineri, 17.06.2022 at 14:46

    PE MINE MA DOARE LA BANANA, NU LUCREZ,SI NU VOI LUCRA SI NU VOI DA VRUN BAN LA … DE STAT !
    DOAR PROSTI DAU BANIILA … DE STAT CARE FACE LEGI ABUZIVE SI FURA DIN BANI LOR !

  3. pilu

    vineri, 17.06.2022 at 16:30

    „Este o jignire pentru oamenii cinstiți care muncesc greu, uneori de dimineața până seara, să vadă că în jurul lor alții își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitant de scumpe și ei nu au lucrat o zi în viața lor și nu au plătit un impozit”
    Aşa este, dar cei care fac asta nu fac parte dintre oamenii muncii. Ei sunt o castă aparte, pe care nu-i deranjează nimeni. Şi pentru că nu se pot recupera banii de la ăştia, trag pe cel onest şi îi caută n defecte şi apoi se raportează triumfător câţi bani au recuperat. Ţară de hoţi acoperiţi cu legi predestinate !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax