Actualitate
VIDEO Sfânta Maria: Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Nicula, oficiată de ÎPS Andrei. Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului
Sfâna Maria Mare: Hramul Mănăstirii Nicula din județul Cluj, sărbătorit în 15 august, este unul dintre cele mai importante momente pentru credincioșii din Transilvania și nu numai. Luni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei săvârșește slujba de liturghie.
Acest locaș de cult este renumit pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.
Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului a fost precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, la care s-au strâns mii de credincioși. Momentul amintește de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.
În ziua praznicului, luni, 15 august, de la ora 9.00, pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, săvârșește Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.
Mănăstirea Nicula – loc de rugăciune pentru mii de români de Sfânta Maria
Mănăstirea de la Nicula, aflată la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, județul Cluj, face parte din topul celor mai frumoase mănăstiri din România.
Lăcașul de cult este cunoscut și ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc. Prima mărturie istorică ce atestă acest așezământ este legată de prezența unei biserici din lemn, cu hramul Sfânta Treime, ce datează din anul 1552.
Biserica se reînnoiește între anii 1712-1714, însă în anul 1973 are loc un incendiu, iar biserica este înlocuită cu o biserică din lemn.
În anul 1659 nu mai este decât chinovie monahală, ci devine și școală împărătească, acolo unde copiii din satele vecine învățau lecții de la călugării care aveau misiunea de dascăli.
În anul 1699, pe 15 februarie, mănăstirea Nicula iese din anonimat și devine unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului.
Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria cu Pruncul
Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca din Iclod avea să plângă pentru 26 de zile. Aceste eveniment a prevestit evenimentele ce au avut loc în jurul anului 1700, pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania, dar și pentru viața monahală.
Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri.
Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii.
Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.
În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.
sursă imagini: Mănăstirea Nicula/Facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News