Actualitate
VINERI: Începe CAMPANIA ELECTORALĂ. Noi reguli la care trebuie să se spună candidații pentru funcțiile de primari și consilieri
Campania electorală pentru alegerile locale debutează vineri. Politicienii nu vor mai putea „cumpăra” anul acesta voturi cu pungi de făină, găleți sau alete mici „atenții” pe care le ofereau până acum electoratului. Potrivit președintelui AEP, Ana Maria Pătru, în campania electorală pentru alegerile locale din 2016 sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile și ecranele publicitare, panourile publicitare fixe sau mobile, publicitate luminoasă, publicitatea pe vehicule, vehiculele inscripționate cu sloganuri de campanie și cele care difuzează materiale audio, spectacolele, serbările, focurile de artificii etc. Așa se încearcă crearea unei campanii mai puțin murdare.
Începând cu 6 mai şi până pe 4 iunie, la ora 7.00, se va desfăşura campania electorală pentru alegerea primarilor şi a consilierilor locali şi judeţeni.
Promovarea electorală va fi posibilă doar prin afișe electorale de cel mult 30 x 50 cm, flyere, broșuri și publicitate online, în presa scrisă sau la televiziuni. Cine folosește alte mijloace, cum ar fi găleți, biciclete, pungi cu alimente sau chiar bani dați direct alegătorilor, riscă închisoarea pentru dare de mită. Toate aceste reglementări sunt doar pentru campania electorală, adică pentru cele 30 de zile înaintea alegerilor.
Preşedintele AEP, Ana Maria Pătru, a precizat că nu toți competitorii electorali pot solicita rambursarea cheltuielilor de campanie, ci doar aceia care au obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel național.
Totodată, președintele AEP a explicat și condițiile în care competitorilor electorali li se rambursează cheltuielile din campanie și sancțiunile pe care aceștia le suportă dacă nu respectă legea.
Un candidat în municipiul reședință de județ poate merge cu cheltuielile până la 11.700 de euro, în timp ce, la țară, pentru primăria unei comune, este considerată suficientă pentru campanie suma de 1.170 de euro.
În privinţa alegerilor locale, noua legislaţie prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012, când legislaţia a fost modificată în timpul guvernării Boc. În schimb, noua lege prevede că preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii
VEZI: ALEGERI LOCALE 2016: CAMPANIA electorală începe în 6 mai. Lista locaţiilor de afişaj în Alba Iulia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News