Actualitate
ISU Alba îşi deschide porţile pentru elevi şi alţi vizitatori, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
Vineri, 11 octombrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” Alba va organiza, la sediul instituţiei, începând cu ora 10.00, „Ziua Porţilor Deschise”. Evenimentul se va defăşura cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, care este sărbătorită anual, pe 13 octombrie. La eveniment vor participa elevi din cadrul mai multor unităţi de învăţământ din judeţul Alba, precum şi alte persoane interesate de derularea evenimentului. Se vor desfăşura o serie de activităţi dedicate acestei zile, atât la Detaşamentul de pompieri Alba Iulia, cât şi la Detaşamentul de pompieri Aiud.
Cu această ocazie, cadrele Inspecţiei de prevenire vor desfăşura activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile generatoare de dezastre naturale, regulile de comportare în momentul producerii acestora, precum şi prezentarea mijloacelor de intervenţie în caz de dezastre şi modul de utilizare a acestora.
Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.
Cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, s-a iniţiat proiectul „Trăind cu dizabilităţi şi dezastre” adresat, la nivel mondial, unui număr de circa un miliard de persoane care trăiesc cu o formă de handicap. Reprezentând o cincime din populaţia lumii, persoanele cu dizabilităţi pot avea contribuţii unice, de multe ori trecute cu vederea, care să vină în sprijinul reducerii riscului de dezastre şi pentru construirea unei comunităţi rezistente.
Se intenţionează astfel ca în acest an, de Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, să demareze includerea nevoilor persoanelor cu dizabilităţi în cadrul de reducere a riscului de dezastre, întrucât: o planetă rezistentă în faţa dezastrelor presupune ca fiecare să fie parte a soluţiei; deciziile şi politicile de reducere a riscului de dezastre trebuie să reflecte şi nevoile persoanelor cu dizabilităţi; investiţiile în scopul reducerii riscului de dezastre trebuie să ţină cont de nevoile persoanelor cu dizabilităţi.
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale reprezintă o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare a riscurilor dezastrelor şi de a promova o cultură globală a reducerii riscului producerii acestora şi diminuării consecinţelor provocate de ele.
În fiecare an, 250 de milioane de persoane sunt afectate de dezastre naturale, iar statisticile arată că frecvenţa şi intensitatea lor sunt în creştere. Pe parcursul ultimilor ani, aproape fiecare regiune a lumii s-a confruntat cu o anumită formă de dezastru.
„Sute de mii de vieţi au fost pierdute, infrastructura distrusă şi mijloacele de existenţă reduse la nivel de supravieţuire. Unele dintre aceste dezastre au cauzat anumitor ţări importante daune economice. Uniunea Europeană recunoaşte faptul că educaţia, pregătirea şi schimbul de informaţii reprezintă modalităţi eficiente de a pregăti populaţia într-un mod mai bun, pentru a face faţă dezastrelor naturale. De aceea, reducerea riscului dezastrelor naturale reprezintă un spectru larg de activităţi – de la pregătirea în caz de dezastru la construirea unor practici reziliente – care îşi propun limitarea impactului dezastrelor naturale asupra comunităţilor”, transmit reprezentanţii ISU Alba.
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News