Actualitate
VINERI: Se împlinesc patru ani de la întronizarea ÎPS Irineu ca arhiepiscop ortodox de Alba Iulia. Detalii din viaţa şi activitatea ierarhului
Pe 5 iunie se împlinesc patru ani de la întronizarea ÎPS Irineu ca Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia. Originar din județul Maramureș, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu și București, absolvind „șef de promoție”. La vârsta de 25 de ani, a intrat în obștea Mănăstirii Sinaia, primind la călugărie numele Irineu. Din anul 2011, este Arhiepiscopul Alba Iuliei, înlocuindu-l în funcție pe ÎPS Andrei Andreicuț, după ce acesta a fost ales mitropolit al Clujului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu Pop s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, din părinţii Dumitru şi Rozalia Pop, agricultori, primind la Botez numele Ionel. Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. Răspunzând vocaţiei pentru Preoţie, s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, unde, timp de cinci ani (1968-1973) s-a dovedit un elev eminent, obţinând premiul întâi la sfârşitul fiecărei clase.
După terminarea studiilor teologice seminariale, a fost recrutat în armată şi şi-a satisfăcut stagiul militar la o unitate de ,,Vânători de Munte” în oraşul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna (1973-1974). În toamna anului 1974, a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un singur an (1974-1975), continuându-şi apoi studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde, în vara anului 1978, şi-a luat licenţa în Teologie cu calificativul ,,excepţional”, fiind şef de promoţie. La Bucureşti a fost studentul unor străluciţi teologi şi excepţionali oameni de cultură, dintre care amintim pe Pr. Prof. Nicolae Balca, Pr. Prof. Ene Branişte, Pr. Prof. Mircea Chialda, Pr. Prof. Constantin Galeriu, Pr. Prof. Ioan Rămureanu, Pr. Prof. Niculae Şerbănescu şi Prof. Iorgu Ivan, care au contribuit, alături de alţii, la formarea sa ca viitor slujitor al altarului.
În 1 august 1978, la vârsta de 25 de ani, a intrat în obştea Mânăstirii Sinaia din judeţul Prahova, aşezământ monahal prestigios, cu viaţă duhovnicească neîntreruptă de peste trei sute de ani. La puţin timp, a fost tuns în monahism de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele Irineu. Peste doi ani, la aceeaşi sărbătoare (14 octombrie 1980), a fost hirotonit ieromonah de către Preasfinţitul Roman Ialomiţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Pe lângă slujirea pastorală, a avut şi ascultarea de ghid-muzeograf, îndeplinindu-le pe amândouă cu competenţă şi conştiinciozitate.
În toamna anului 1981, în urma unui examen riguros, a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti. A urmat aceste cursuri între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală, sub îndrumarea ştiinţifică a distinsului părinte profesor, teolog şi filolog Dr. Dumitru Radu. La 10 iunie 1984, fericitul întru pomenire, patriarhul Iustin Moisescu i-a acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985-1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale, având coordonator pe ilustrul profesor Dr. Charles West. În paralel cu munca de cercetare şi documentare, şi-a redactat o bună parte din teza de doctorat.
În SUA a desfăşurat şi o bogată activitate ecumenică şi misionară, atât în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Misionare din America şi Canada, cât şi în Comunitatea ortodoxă ,,Sfântul Fotie” din cadrul Universităţii Princeton, în calitate de membru activ al acesteia. Activitatea ecumenică şi de promovare a valorilor teologice şi spirituale ale Bisericii Ortodoxe, în general şi ale Bisericii Ortodoxe Române în special, a desfăşurat-o prin participări la diverse simpozioane, servicii religioase, întruniri ecumenice, prin predici şi conferinţe, precum şi prin publicarea a numeroase articole în presa românească şi americană, religioasă şi laică. În cei trei ani petrecuţi în străinătate, a fost un reprezentant demn al etosului românesc peste Ocean. În acest sens, iată ce scria Dr. Thomas W. Gillespie, conducătorul şcolii teologice de la Princeton, despre Înaltpreasfinţia Sa: ,,Părintele Irineu Pop a adus o importantă contribuţie instituţiei noastre prin conferinţele sale despre spiritualitatea ortodoxă şi despre viaţa şi mărturia Bisericii Ortodoxe Române. Munca sa teologică la noi a fost substanţială şi prezenţa sa a fost o binecuvântare” (21 iulie 1988).
Citeşte AICI mai multe detalii despre activitatea ÎPS Irineu.
Cu ocazia împlinirii a patru ani de când Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei, preotul Florin Croitoru, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, a transmis un comunicat:
„Ziua de 5 iunie 2011 a rămas întipărită în Cartea de Aur a Eparhiei Alba Iuliei drept ziua întronizării Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu Pop ca Arhiepiscop al Alba Iuliei. În urmă cu patru ani, într-o memorabilă zi de duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu şi-a asumat nobila misiune spirituală de a păstori credincioşii ortodocşi din judeţele Alba şi Mureş pe calea mântuirii. Galeria ierarhilor bălgrădeni s-a îmbogăţit astfel cu un Ierarh de o exemplară bunătate, modestie, corectitudine şi evlavie, dăruit trup şi suflet misiunii sale pastorale, administrative şi culturale.
Despre ierarhii care marchează prin lucrarea şi destinul lor personal vieţile altor oameni sau ale unor comunităţi întregi se vorbeşte mereu cu respect şi cu atenţie, deoarece frumuseţea lor sufletească, ce se reflectă în exterior în diferite moduri, este deosebit de fragilă şi de discretă. Sunt oamenii chemaţi de Dumnezeu să transmită lumină şi pace, curaj şi putere, iubire şi perspectivă; sunt oameni curaţi, cu intuiții şi reflexe sănătoase, cu o înnăscută aplecare spre ceilalţi, oricum s-ar numi sau orice ar face. Ei sunt chemaţi să împărtăşească lumina Evangheliei, pentru a oferi mângâiere şi vindecare unei societăţi în continuă schimbare, care se redefineşte mereu, adeseori pe coordonate străine de fiinţa neamului românesc. Ei sunt oamenii frumoşi, plini de har, alături de care oricine devine frumos.
Aşa îl cunoaştem de patru ani pe distinsul Ierarh al Alba Iuliei, care, îndreptându-se spre vârsta certitudinii senine, ne oferă zi de zi noi orizonturi de trăire şi de acţiune şi, mai ales, un exemplu de admirat şi de urmat. Implicarea în viaţa civilă şi spirituală a Arhiepiscopiei, inițiativele legate de eficientizarea misiunii preoţeşti, promovarea activităţilor cu tinerii şi a lucrării social-filantropice în cele două judeţe ale Eparhiei, atenţia specială acordată şcolilor teologice, dar şi orei de Religie, proiectele edilitare, angajamentul cultural, valorificarea tradiţiilor şi integrarea etnicului într-o vocaţie istorică şi în patrimoniul ereditar al neamului sunt linii ce caracterizează o misiune demnă de secolul XXI.
Fiecare zi la cârma Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei este pentru Ierarhul nostru un jurământ de credinţă în statornicirea Ortodoxiei şi a Neamului Românesc, dar şi o promisiune solemnă de a „stărui în rugăciune şi în slujirea cuvântului” (Fapte 6, 4), călăuzindu-ne paşii spre împărăţia lui Dumnezeu. De aceea, privind cu admiraţie şi respect această impresionantă lucrare şi trăire, credincioşii, preoţii şi cinul monahal din Eparhia Alba Iuliei vin azi în faţa lui Dumnezeu, rugându-L să îi dăruiască, în continuare, aceeaşi râvnă plină de evlavie pentru Sfânta Taină a arhieriei, putere să rămână şi pe mai departe un ambasador al iubirii lui Hristos în societatea contemporană şi mult har în slujirea Bisericii, „stâlpul şi temelia adevărului” (I Tim. 3, 15).”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News