Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Virusul West Nile a ajuns în județul Alba. O femeie din Alba Iulia a fost infectată în urma înțepăturii unui țânțar

Publicat

tantarul tigru

O femeie de 64 de ani din Alba Iulia este internată la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în urma infecției cu virusul West Nile, cauzată de înțepătura de țânțar.

Un caz de infecție cu virusul West Nile a fost înregistrat în Alba. O femeie de 64 de ani din Alba Iulia este internată la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în urma infecției cu virusul West Nile, cauzată de înțepătura de țânțar. Astfel, Direcția de Sănătate Publică(DSP) Alba a solicitat, încă odată, tuturor primăriilor din județ să intensifice măsurile de dezinsecție pentru a preveni răspândirea infecției cu acest virus, iar asistenții medicali comunitari, coordonați de personalul de specialitate din DSP, desfășoară acțiuni ample de informare, prin distribuirea de materiale informative privind prevenirea infecției.

Primul caz de meningoencefalită provocată de virusul West Nile a fost confirmat, joi, în județul Alba. Starea femeii, care s-a prezentat la spital cu multiple mușcături de țânțar și simptome specifice acestei infecții, este stabilă.

Compartimentul evaluarea factorilor de risc din cadrul DSP Alba a transmis, tuturor unităților administrativ-teritoriale din județ, că au obligativitatea de a organiza și desfășura acțiuni de combatere a artropodelor și răzătoarelor vectoare de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort.

În paralel, locuitorii județului Alba sunt informați despre virusul West Nile de către asistenții medicali comunitari și personalul de specialitate din cadrul DSP Alba. Aceștia distribuie materiale informative și comunică oamenilor cum pot preveni infectarea și care sunt simptomele contactării virusului.

Un număr de 57 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile şi şase decese au fost înregistrate în România din data de 2 mai şi până în prezent, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Cazurile sunt din: Dolj 12, Iaşi 10, Bucureşti 8, Olt şi Teleorman câte 4, Galaţi şi Ilfov câte 3, Brăila şi Giurgiu câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoşani, Vrancea, Covasna, Mehedinţi şi Satu Mare câte un caz, la care se mai adaugă începând de joi și cel din Alba Iulia.

Conform datelor sistemului de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat după epidemia din anul 1996, situaţia din acest moment este comparabilă cu cea înregistrată în anii precedenţi. Astfel, în anul 2017, la data de 30 august se înregistrau 16 cazuri depistate şi 6 decese, iar în 2016, până la încheierea perioadei de supraveghere în 30 septembrie, au fost înregistrate 80 de cazuri şi 8 decese.

Ce este virusul West Nile ?
Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați.

Perioada de incubație: de regulă,pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 15 zile de la contactareavirusului (înțepătura țânțarului).

Simptomele contactării virusului West Nile:

– febră mare;
– dureri de cap;
– rigiditate la nivelul gâtului (redoarea cefei);
– stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate,
amuțire);
– dezorientare;
– comă;
– tremor și convulsii;
– slăbiciune musculară;
– pierderea vederii;
– amorțeală și paralizie.

Simptomele pot persistă pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizata de o perioadă lungă de convalescență și extenuare.

Cum se transmite virusul? Cel mai adesea, virusul West Nile se transmite prin înțepătura tânțarilor infectați, care la rândul lor îl contactează prin înțeparea păsărilor infectate.

Virusul NU se transmite prin atingere!  Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic obișnuit, cum ar fi sărutul.

Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la camera de gardă; în general, este necesară spitalizarea pacientului.

Informaţii şi recomandări generale pentru populaţie privind prevenirea infectării:

Unde se înmulțesc tânțarii?

– În apa acumulată în subsolurile blocurilor;
– În apa care nu se scurge din canalizarea înfundată;
– În bălţile care se formează în apropierea locuinţelor, din apa care curge din
conductele sparte şi din alte instalaţii neîntreţinute;
– În apa de ploaie păstrată în butoaie/vase în curte;
– În apa acumulată în recipiente vechi aruncate la întamplare în preajma
locuinţelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc);
– În apa din gropile şi şanturile de pe şantiere sau din locuri unde s-a lucrat
la instalaţii;

Cum putem împiedica ţânţarii să se înmulţească în preajma noastră?

– Prin evacuarea apei din subsoluri;
– Prin repararea instalaţiilor de apă şi canalizare din subsoluri şi din
apropierea locuinţelor;
– Prin renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau să le protejăm de
accesul ţânţarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite;
– Prin evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuie şi în
care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc);
– Prin îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc
ţânţarii;

Cum să evităm înţepăturile de ţânţari?

– purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă  ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit.
– utilizând substanţe chimice repelente împotriva tânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe parţile descoperite ale corpului;
– împiedicând pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/uşi);
– utilizând substanţe insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei;
– utilizând în locuinţă aerul condiţionat;
– utilizând plase împotriva ţânţarilor în jurul paturilor în cazul în care nu
sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer
liber.
– acoperind patuțul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax