Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vouchere de vacanță decontate de stat pentru angajații de la privat. Ce valoare vor avea tichetele și câți români beneficiază

Publicat

Aproximativ 4,2 milioane de români angajați în sectorul privat ar putea beneficia din 2024 de vouchere de vacanță anuale de 1.450 de lei, suportate de către stat.

În prezent, legea permite firmelor să acorde salariaților vouchere de vacanță, însă acestea sunt suportate integral de către angajatori. 

Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat pe 7 martie la Senat de către un grup de parlamentari de la PNL, PSD și UDMR.

Tichete de vacanță pentru salariații din firme private. Cum se decontează

Un proiect legislativ aflat la Senat propune decontarea de către stat a voucherelor de vacanță și pentru angajații din mediul privat, nu doar bugetarilor.

Parlamentarii de la PNL și UDMR vor să modifice legea și să acorde vouchere de vacanță și pentru salariații de la privat, pentru ca aceștia să înregistreze o productivitate mai mare a muncii.

Banii vor fi dați însă tot de la bugetul de stat, astfel încât angajatorii să nu fie nevoiți să-și majoreze cheltuielile. Efortul bugetar ar fi de șase miliarde de lei, iar măsura ar urma să se aplice din anul 2024.

Potrivit proiectului legislativ depus marți 7 martie la Senat, voucherele de vacanță de care beneficiază angajații care lucrează la stat ar putea fi distribuite și pentru salariații care activează în mediul privat.

DOCUMENTE – Proiect vouchere de vacanță angajați privat

Peste 130 de parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR au semnat un proiect de lege care propune acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei, suportate de la bugetul de stat, și pentru cele 4,2 milioane de angajați din privat, o măsură care ar avea un impact bugetar anual de peste 6 miliarde lei.

Deși multe companii private aleg să acorde deja, în pachetul de beneficii extrasalariale și aceste vouchere de vacanță angajaților, proiectul de lege arată că din 2024, statul ar putea suporta acestea și pentru cei din mediul privat.

Vouchere de vacanță suportate de la bugetul de stat

Începând cu anul 2024, angajatorii din mediul privat care acordă vouchere de vacanță angajaților, în cuantumul sumei de 1.450 de lei ar putea să nu mai suporte costul acestor beneficii. Potrivit unui proiect de lege inițiat de PSD, PNL și UDMR, aceste sume ar putea să fie suportate de bugetul de stat.

4,2 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță, în contextul în care proiectul de lege va trece de Parlament și va fi promulgat ulterior de Președintele Klaus Iohannis.

Totodată, parlamentarii susțin că acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.

Inițiatorii proiectului arată că efortul bugetar calculat este de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar că 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Cum funcționează și ce sumă acoperă voucherele de vacanță pe care le primesc bugetarii

Începând cu 2022, tichetele de vacanță au început să fie disponibile numai pe suport magnetic, pe un card alimentat cu 1.450 de lei, aceeași sumă care se acorda și anterior.

Perioada de valabilitate a voucherelor emise în 2022 este de un an, însă vestea bună pentru turiști este că statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv. Litoralul românesc este principala destinație în care turiștii folosesc voucherele de la stat potrivit adevărul.ro

Tichetele pot fi utilizate numai în România, iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit.

Important de precizat este faptul că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile (pot fi folosite numai de către beneficiarul lor, în baza unui document de identitate) și nici rambursabile.

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.”, se arată la art. 1 din propunerea legislativă.

Principalele prevederi sunt următoarele:

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, se mai arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR.

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zie de la promulgarea legii de către președintele României.

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

„În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% 27%.

În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% i.mpozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea rîdicată atrage după sine și un grad de colectare redus.

De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă.

De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază., printre altele, și de vouchere de vacanță, în suma de 1.450 1ei anual.

Voucherele de vacanța reprezintă și un mijloc prin care saiariatii își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.

Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acesfia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Inechități între angajații de la stat și cei de la privat

Proiectul, astfel cum este întocmit, mai elimină din inechitățile dintre cele două categorii de salariați — bugetari și cei din sectorul privat – iar valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, cu consecințe pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc), se mai arată în documentul citat.

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă inițiatorii estimează că aproximativ 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc.

„Diferența se va regăsi în efectul economic generat”, se mai arată în expunerea de motive.

Salariații cu mai multe locuri de muncă pot alege ce angajator le va da voucherele

Întrucât pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncã cu mai mulți angajatori în acelasi timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat sã aibă posibilitatea sã aleagă angajatorul prin intermediul căruia sã primească voucherele de vacanțã.

În sprijinul aprobării propunerii legislative, inițiatorii au invocat datele Institului National de Statistică, care arată că în sectorul turismului (hoteluri și restaurante) numărul mediu de salariați în anul 2021 era de 170.790.

Doar doi ani de vacanțe plătite

În proiectul de lege se specifică faptul că voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul privat se vor acorda doar pentru o perioadă de doi ani, din 2024, până în 2026, valoarea unui astfel de tichet fiind de 1.450 de lei.

În vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii privați vor fi obligați să depună anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se vor aloca anual de la bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat, iar în termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță, se arată în proiectul de lege.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax