Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA de Crăciun și Revelion în țară. Zilele mai reci, perioadele cu ninsori. Prognoza meteo actualizată până în 18 ianuarie

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme, actualizată pentru perioada de Crăciun și Revelion, dar și la începutul anului 2021, până în 18 ianuarie.

În următoarele 4 săptămâni, în țară, vremea va fi mai caldă decât de obicei. Vor fi însă variații destul de mari de temperatură, de la o zi la alta, cu perioade de ploi, apoi ninsori.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

UPDATE: Vremea de Crăciun va fi mai caldă decât de obicei pentru această perioadă şi vor cădea precipitaţii în aproape toată ţara, posibil sub formă de lapoviţă şi ninsoare în 26 şi 27 decembrie, inclusiv în Capitală, a declarat, luni, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). În perioada Crăciunului, respectiv în zilele de 25, 26 şi 27 decembrie, vor fi precipitaţii pe zone extinse în sud, în est şi în centru şi mai puţine în partea de vest şi de nord-vest, unde se vor produce doar în prima zi a acestui interval.

„Precipitaţiile vor fi mixte. Vor începe cu ploaie şi se vor transforma pe parcurs în lapoviţă şi ninsoare, apoi sunt posibile noi reprize de ploaie. Deci, vor fi posibile ninsori nu doar la munte, ci şi în zonele mai joase. La Bucureşti, ploaie în ziua de 25 şi este posibil să avem şi ceva lapoviţă şi ninsoare în zilele de 26 şi 27”, a spus specialistul ANM.

Temperaturile vor fi mult mai ridicate decât în mod normal în prima zi de Crăciun, între 6 grade în nord şi 15 grade în sud, cu peste 10 grade în Bucureşti.

În a doua şi a treia zi, se răceşte. Pe 26 decembrie vor fi temperaturi maxime între 1 şi 6 grade, care vor deveni negative noaptea, ceea ce va favoriza transformarea precipitaţiilor în lapoviţă şi ninsoare inclusiv în zonele mai joase.

Mai departe, în ultimele zile din an, vremea este posibil să se încălzească din nou, uşor şi treptat, iar precipitaţiile ar putea fi slabe şi pe suprafeţe mici.

Știrea inițială

De Crăciun, în zonele mai joase sunt anunțate temperaturi maxime de 7-8 sau chiar 10 grade Celsius, apoi vremea se răcește brusc și sunt posibile ninsori (a doua zi de Crăciun; ploi în Capitală sau Craiova).

În următoarea săptămână, de Revelion și Anul Nou, vremea se încălzește din nou. Vor fi maxime de 3-5 grade în zonele mai joase (7-8 grade la Constanța), cu posibile ploi, respectiv ninsori în nordul țării.

După 4 ianuarie, vremea se răcește iar și sunt așteptate perioade cu ninsori (5-16 ianuarie). În jurul datei de 18 ianuarie este posibil să plouă.

La munte, în Apuseni, perioadele cu ploi sunt 22-24 decembrie, apoi ninsori în jurul datei de 30 decembrie, respectiv în perioada 4-16 ianuarie, atunci când temperaturile maxime vor fi negative.

Săptămâna 21-27 decembrie (inclusiv de Crăciun 2020)

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Temperaturi maxime/ precipitații: 7-10 grade în zonele joase; ploi/ninsori; la munte -2.. 3 grade, posibil ploi 22-24 decembrie, ninsori la altitudini mai mari.

Săptămâna 28 decembrie 2020 – 3 ianuarie 2021 (inclusiv de Revelion / Anul Nou)

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sud-vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval.

Temperaturi maxime / precipitații: 4-5 grade Celsius în zonele mai joase; ploi și ninsori

De Revelion/Anul Nou: 4-5 grade Celsius, parțial noros; la munte, între -1 grad și 5 grade, ninsori în jurul datei de 30 decembrie

Săptămâna 4-10 ianuarie 2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi maxime / precipitații: între -1 grad și 3 grade Celsius în zonele mai joase; precipitații (ploi/ninsori aproape în fiecare zi), -5 grade…0 grade la munte, precipitații (ninsori)

Săptămâna 11-18 ianuarie 2021

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi maxime / precipitații: între -2 grade și 3 grade în zonele mai joase; precipitații (ninsori aproape în fiecare zi); -6 grade…-2 grade la munte, precipitații (ninsori)

UPDATE 1: ANM a publicat luni, 21 decembrie, prognoza meteo pe regiuni din țară, până în 3 ianuarie.

TRANSILVANIA: În primele două zile, vremea va fi relativ apropiată de normalul termic al perioadei, cu o medie regională a maximelor diurne de aproximativ 3 grade și a minimelor nocturne de -4…- 3 grade. Apoi va avea loc un proces de încălzire care va determina, pe 25 decembrie, înregistrarea unor valori medii de 9…10 grade, ziua și 4 grade, noaptea. Răcirea ulterioară a vremii, destul de accentuată, va conduce la maxime diurne de 0…1 grad și minime nocturne de -6 grade, în intervalul 26 – 28 decembrie. Iar din 29 decembrie și până pe 3 ianuarie, vremea va fi în general apropiată de normal sub aspect termic, cu temperaturi maxime de 2….4 grade și minime de -4…-3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar pe 25 decembrie acestea vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse.

LA MUNTE Intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic caracterizat prin valori termice negative, de -2…-1 grad, ziua și -6 grade, noaptea. Apoi vremea se va încălzi, iar în jurul datei de 25 decembrie vor fi valori termice maxime de 4 grade și minime de 0 grade. Un proces de răcire va surveni ulterior și va conduce, pe 26 – 27 decembrie, la înregistrarea unei medii termice diurne de -5…-4 grade și nocturne de -10 grade. Între 28 decembrie și 3 ianuarie vremea va deveni apropiată de normalul termic al perioadei, cu o medie regională a temperaturilor maxime de -2…0 grade și a celor minime de -7…-6 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte va fi în general ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar în intervalul 24-26 decembrie acestea vor fi, local, mai însemnate cantitativ

MARAMUREŞ Vremea se va încălzi în primele zile, astfel încât media temperaturilor maxime va crește de la 4 până la 9 grade, iar cea a minimelor de la -1 până la 5…6 grade, între 21 și 24 decembrie. Apoi vremea se va răci accentat, iar pe 26 și 27 decembrie vor fi maxime termice de 1 grad și minime de -5 grade, în medie. Ulterior, regimul termic va marca o nouă creștere, iar între 28 decembrie și 3 ianuarie vor fi medii ale temperaturilor diurne de 2…4 grade și ale celor nocturne de aproximativ -2 grade. Vor fi precipitații aproape pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea vor fi mai extinse ca arie și mai însemnate cantitativ în intervalul 23 – 25 decembrie.

BANAT Vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă, după primele două zile ale intervalului de prognoză, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va crește, de la 6 grade la început, până la aproximativ 12 grade pe 23 și 24 decembrie. Apoi, valorile termice vor fi în scădere, spre 3 grade pe 26 și 27 decembrie, pentru ca ulterior sa marcheze o nouă creștere și sa fie situate, în medie, între 4 și 6 grade în perioada 28 decembrie – 3 ianuarie. Regimul termic nocturn va fi în creștere în prima săptămână, apoi va scădea. Astfel, temperaturile minime vor fi de aproximativ 1 grad, în medie, la începutul intervalului, vor atinge 6..7 grade pe 25 decembrie, apoi vor scădea accentuat, spre -3…-2 grade pe 27 și 28 decembrie, iar între 29 decembrie și 3 ianuarie, minimele termice vor fi de -1…0 grade. Probabilitatea pentru precipitații la nivel local va fi relativ ridicată începând cu 22 decembrie, dar acestea vor fi mai extinse ca arie și, posibil, mai însemnate cantitativ pe 24 și 25 decembrie.

CRIŞANA În intervalul 20 – 24 decembrie vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă, iar media temperaturilor maxime va crește de la 6 până la 10 grade. Apoi, vremea se va răci, astfel încât, pe 26 și 27 decembrie, media termică diurnă va fi de aproximativ 2 grade. Ulterior, o nouă tendință de încălzire, va determina valori ale temperaturilor maxime ce se vor situa între 3 și 6 grade, în intervalul 28 decembrie – 3 ianuarie. Regimul termic nocturn va avea o evoluție similară și se va caracteriza, la început, prin valori medii în jurul a 0 grade, apoi în creștere, spre 6…7 grade pe 25 decembrie. Ulterior, răcirea vremii va determina scăderea spre o medie termică de -4 grade pe 27 decembrie, pentru ca între 29 decembrie și 3 ianuarie să se înregistreze temperaturi nocturne de -2 … 0 grade, în medie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată aproape pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai însemnate cantiativ pe 24 și 25 decembrie

MOLDOVA Vremea se va încălzi treptat în primele 4 zile, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă din an pe 24 decembrie, când media temperaturilor maxime va atinge 11 grade, iar cea a minimelor, 5 grade. Apoi vremea se va răci accentat, încât pe 26 și 27 decembrie vor fi, în medie, maxime termice de 1…2 grade și minime în jurul a -4 grade. Între 28 decembrie și 3 ianuarie, regimul termic va fi apropiat de cel normal, astfel că media temperaturilor maxime va fi de 3…5 grade, iar a celor minime de aproximativ -2 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în unele zile ale celei de-a doua săptămâni, dar mai ales în intervalul 23 – 27 decembrie, când izolat pot fi însemnate cantitativ.

DOBROGEA După două zile cu valori termice normale pentru ultima decadă a lunii decembrie, vremea se va încălzi, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă din an pe 24 și 25 decembrie, când media temperaturilor maxime va atinge 11 grade, iar cea a minimelor, 5…6 grade. Apoi vremea se va răci accentat, încât pe 26 și 27 decembrie vor fi, în medie, maxime termice de 2…3 grade și minime în jurul a -1 grad. Între 28 decembrie și 3 ianuarie, cu mici oscilații de la o zi la alta, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal, astfel că media temperaturilor maxime va fi de 6…9 grade, iar a celor minime de 2…3 grade. Temporar vor fi precipitații mixte în intervalul 25 – 30 decembrie, în timp ce în restul intervalului de prognoză, pe spații mici și trecător vor fi posibile burnițe sau ploi slabe

MUNTENIA După două zile cu valori termice normale pentru ultima decadă a lunii decembrie, vremea se va încălzi, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă din an pe 24 și 25 decembrie, când media temperaturilor maxime va atinge 13 grade, iar cea a minimelor, 3…4 grade. Apoi vremea se va răci accentat, încât în intervalul 26 – 28 decembrie vor fi, în medie, maxime termice de 2…3 grade și minime în jurul a -3 grade. Ulterior, până la sfârșitul celor două săptămâni și cu mici oscilații de la o zi la alta, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal, cu o medie a temperaturilor maxime de 5…7 grade și a minimelor de -2…0 grade. Temporar vor fi precipitații mixte în intervalul 25 – 29 decembrie, în timp ce în restul intervalului de prognoză, pe spații mici și trecător vor fi posibile burnițe sau ploi slabe.

OLTENIA După două zile cu valori termice normale pentru ultima decadă a lunii decembrie, vremea se va încălzi, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă din an pe 24 și 25 decembrie, când media temperaturilor maxime va atinge 12…13 grade, iar cea a minimelor, 3…4 grade. Apoi vremea se va răci accentat, încât în intervalul 26 – 28 decembrie vor fi, în medie, maxime termice de 1…3 grade și minime în jurul a -2 grade. Ulterior, până la sfârșitul celor două săptămâni și cu mici oscilații de la o zi la alta, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal, cu o medie a temperaturilor maxime de 4…6 grade și a minimelor de -2…-1 grad. Temporar vor fi precipitații mixte în intervalul 25 – 30 decembrie, în timp ce în restul intervalului de prognoză, pe spații mici și trecător vor fi posibile burnițe sau ploi slabe.

Vremea în Alba Iulia 21 decembrie – 2 ianuarie

Vremea în București 21 decembrie – 2 ianuarie

Vremea în Brașov 21 decembrie – 2 ianuarie

Vremea în Iași 21 decembrie – 2 ianuarie

Vremea în stațiunea Arieșeni 21 decembrie – 2 ianuarie

Vremea în Sibiu 21 decembrie – 2 ianuarie

Vremea în Cluj-Napoca 21 decembrie – 2 ianuarie

Vremea în Timișoara 21 decembrie – 2 ianuarie

Vremea în Constanța 21 decembrie – 2 ianuarie

 

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax