Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zamfirescu, Ifrim și Pavlu, pe scenă la Alba Iulia, în ”Artă”. O comedie modernă despre teoria scandalului între trei prieteni

Publicat

Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim au fost, vineri seara, pe scena Teatrului de Păpuși din Alba Iulia, în ”Artă” de Yasmina Reza, o teorie a scandalului între trei prieteni. O comedie modernă în regia lui Cristi Juncu, la Teatrul Bulandra. Două ore de spectacol care captează publicul prin text, ironie, autoironie. Fără gaguri ieftine sau forțări pe scenă. 

Un text greu, care nu îți lasă ochii să fugă de pe actori. Și dacă tot vorbim de vizual, când am intrat în sala de spectacol, primul gând a fost că voi începe textul ăsta altfel. Că la Alba Iulia a venit ”Artă, da la preț redus”, din cauza faptului că la noi au ajuns doar trei scaune, iar la București a rămas tot decorul și scenografia.

(La Bulandra, spectacolul se joacă într-un tablou, o cutie capitonată cu pluș negru, pe picioare metalice albastre. Un cadru care te duce cu gândul la ideea de tablou în tablou, iar din când în când actorii rup din al patrulea zid). 

Se poate cu doar trei scaune pe scenă

Însă la scurt timp mi-am dat seama că m-am înșelat groaznic. Se poate și doar cu trei scaune. Și încă cum se poate și doar cu trei scaune pe scenă.

Spetacolul de vineri, 18 octombrie, este cuprins în programul evenimentelor din cadrul festivalului Alb-Umor, organizat de Consiliul Județean, Biblioteca ”Lucian Blaga” și Teatrul Prichindel.

CITEȘTE ȘI: Evenimente de weekend în Alba: târg de carte pentru copii și spectacole la Alba Iulia, festival de folclor la Ocna Mureș. Program

Mărul discordiei, Arta

Spectacolul pleacă de la o premisă simplă: Când și cum poți să îi spui prietenului tău că este un tâmpit. Nu este nici un spoiler, problema spectacolului este expusă încă din primul minut de Marc, Vlad Zamfirescu.

(Pe Vlad Zamfirescu spectatorii din Alba Iulia l-au putut vedea în acest an în ”Lumea lui Frank”, unul dintre cele mai bune spectacole din Festivalul Internațional de Teatru Povești). 

CITEȘTE ȘI: ”Lumea lui Frank” în festival, la Alba Iulia: O lume a iubirii dintre tată și fiu, care te lasă pe gânduri după ce a căzut cortina

”Prietenul meu Serge a cumpărat un tablou. Fondul alb, complet alb” este replica cu care Marc deschide spectacolul și stabilește problema de bază a existenței prieteniei dintre Serge (Șerban Pavlu) și Marc.

Tabloul cu câteva inflexiuni de culoare de la stânga la dreapta, dacă este privit dintr-o parte, sau de la dreapta la stânga dacă este privit din altă parte, sau de sus în jos, sau de jos în sus, depinde de unde privești, a costat o avere, 35.000 de euro.

Scandalul dintre cei doi începe gradual, de la simplul fapt că Marc consideră că tabloul este o tâmpenie. Însă de ce este o tâmpenie – textul și acțiunea au un fir logic, se așează liniar, crește în intensitate pe toată durata spetacolului și scoate la suprafață o serie de probleme personale, pe care doar ei doi le pot înțelege și rezolva.

Vocea rațiunii, sacul de box dintr-un triunghi de prieteni

În toată relația Marc-Serge, intervine vocea rațiunii, sacul de box al prieteniei, cel de al treilea prieten, Ivan (Gheorghe Ifrim). Cel care mediază problema, probabil cel mai complex personaj al spetacolului.

El nu caută banii pe care îi au prietenii săi, statutul de high-class al acestora, ci doar un simplu fapt: prietenia lor. Ivan a fost Ivan cel comic, cel care distra oamenii, îi făcea să râdă, dar nimeni nu se gândea ce se întâmplă cu Ivan când ajunge acasă. Este el împăcat cu sinele? În tot textul comic, drama își face simțită prezenta.

Repet, este un text greu, fără nici un ajutor scenic, un text atât de real și de ancorat în societatea actuală încât, din când în când, te poți cu ușurință proiecta pe tine pe scenă.

Pe alocuri, poți observa, ușor, o influență clasică într-un triunghi de prieteni: Triunghiul Seinfeld-George-Kramer.

Stop cadru

Textul este spart pe alocuri de explicații din partea personajelor. O telecomandă pe care fiecare o are oprește spectacolul (foarte probabil în scenografia completă de la Bulandra ar fi mult mai vizuală situația). Atunci cei trei își spun părerea și cum s-a ajuns la situația dată. Este un carusel de idei și emoții prin care trec personajele, într-o seară de vineri.

De la prieteni, la vorbe grele aruncate în vânt, la finalul în care arată că o prietenie valorează mai mult de 35.000 de euro.

În linii mari, o comedie bună, fără scene grosolane care să forțeze sala să râdă forțat și să își pleznească mâinile de picioare. Un text modern, despre o problemă simplă, dar care indică o întrebare grea: Când și cum poți să îi spui celui mai bun prieten că este un idiot?

sursă foto: Anca Iacob

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate