Eveniment
Zile libere 2024: Noi punți pentru minivacanțele bugetarilor. 2 mai, 16 august și 27 decembrie, zile nelucrătoare
Zile libere 2024: Guvernul a aprobat în ședința de joi noi punți pentru minivacanțele bugetarilor. 2 mai, 16 august și 27 decembrie au fost declarate zile nelucrătoare.
UPDATE: Guvernul Ciolacu a discutat în ședința de joi un proiect de hotărâre prin care zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie zile nelucrătoare.
Au fost create astfel punți între marile sărbători legale și weekenduri.
Zilele de 1 mai, Vinerea Mare, 15 august și 25-26 decembrie sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului muncii.
Acesta este motivul pentru care Guvernul aprobă și alte zile libere pentru ca bugetarii să facă punte.
- ”Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii.
- Excepții: Pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august, respectiv 27 decembrie 2024 şi nici participanţilor în aceste procese, potrivit proiectului.
În ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
În anul 2024 angajații beneficiază de 17 zile libere legale. Multe zile libere legale cad în weekend, cum ar fi cele mai noi aprobate de guvern (6 și 7 ianuarie).
Sunt patru minivacanțe în 2024, iar pentru trei dintre acestea guvernul trebuie să aprobe punți de legătură între zilele de weekend și sărbătorile legale.
Cele mai multe zile libere sunt în iunie, când poate pot fi compusă o minivacață de 6 zile. O singură zi va trebui ca guvernul să o aprobe ca ”punte” pentru ca angajații să beneficieze de 6 zile libere consecutive.
Minivacanță de 4 zile Sâmbătă 30 decembrie – marți 2 ianuarie
- 1 – Anul Nou (luni)
- 2- A doua zi de Anul Nou (marți)
- 6- Boboteaza (sâmbătă)
- 7 – Sfântul Ion (duminică)
- 24- Ziua Principatelor Române sau Mica Unire (miercuri)
Zile libere luna Mai 2024:
Posibilă minivacanță de 6 zile ( dacă Guvernul aprobă ca zi liberă 2 mai- ”punte” între zilele 1 și 3 mai. Astfel, ar rezulta minivacanță între 1 și 6 mai.
- 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
- 3 mai – Vinerea Mare (vineri)
- 5 mai – Paștele ortodox (duminică)
- 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)
Zile libere luna Iunie 2024:
1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusaliile (duminică)
24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
Minivacanță de 3 zile: 22-24 iunie
Iulie: nu sunt libere legale
Zile libere luna August 2024
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
Minivacanță de 4 zile: Există posibilitatea ca ziua de vineri să fie aprobată de guvern ca punte între ziua de joi 15 august și weekend
Septembrie, octombrie: nu sunt libere legale
Zile libere luna Noiembrie 2024:
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
Zile libere luna Decembrie 2024:
1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
- 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
- 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)
Minivacanță de cinci zile – există posibilitatea ca ziua de vineri 27 decembrie să fie aprobată ca punte cu weekendul 25-29 decembrie.
Zile libere în învățământ
Pe lângă zilele libere menționate mai sus, cadrele didactice beneficiază de încă 2 zile libere legale.
Conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, dascălii au zi liberă și a treia zi de Paște, precum și pe 5 octombrie, când e Ziua Mondială a Educației.
În plus, pentru fiecare din cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de către cultele religioase legale, altele decît cele creștine, cadrele didactice aparținând acestor culte beneficiază de câte două zile libere.
Recuperarea zilelor libere și excepții
Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite, potrivit propunerii.
Aceste zile libere nu vor fi acordate în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.
În zilele de 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană.
Vezi integral proiect HG zile libere 2024.
Zile libere pentru situații speciale
Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:
- căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
- nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
- căsătoria unui copil – 3 zile
- schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
- la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
- la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
- schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
- îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)
În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.
Câte zile libere au celelalte țări din Europa
- Bulgaria – 16 zile libere
- Cehia – 13 zile libere
- Croația – 15 zile libere
- Ucraina – 14 zile libere
- Ungaria – 12 zile libere
- Austria — 13 zile libere
- Suedia – 11 zile libere
- Islanda – 12 zile libere
- Danemarca — 9 zile libere
- Finlanda — 9 zile libere
- Spania — 12 zile libere
- Polonia — 13 zile libere
- Italia — 12 zile libere
- Franța — 10 zile libere
- Portugalia — 9 zile libere
- Belgia — 10 zile libere
- Germania — 9 zile libere
- Irlanda — 9 zile libere
- Regatul Unit – 8 zile libere , plus încă 1 în Scoția
- Norvegia —2 zile libere
- Olanda — 7 zile libere
- Turcia — 14,5 zile libere
- Grecia — 6 zile libere
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 21.12.2023 at 13:21
Cu ce poate să se laude un Guvern de neputincioşi ? Cu cât mai multe zile libere, că munca pe acolo este oricum facultativă.