Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului: Poarta a III-a a Cetăţii va fi luminată în albastru

Publicat

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului va fi marcată şi la Alba Iulia. În 2 aprilie, un edificiu reprezentativ pentru Alba Iulia, respectiv Porta a III-a a Cetăţii Vauban va fi luminată în albastru, simbolul autismului, iar în zonă vor fi lansate baloane, de aceeaşi culoare. La eveniment vor fi invitaţi membrii Asociaţiei pentru Consiliere şi Asistenţă Specializată (ACAS),  care oferă sprijin în recuperarea copiilor cu autism şi sindrom Down, a celor cu alte deficienţe, dar şi alte persoane care doresc să participe.

Manifestarea va fi completată cu o expoziţie canină şi de ponei, animale utilizate frecvent în terapiile pentru micuţii care suferă de aceste afecţiuni. Este cunoscut faptul că sincronizarea dintre mişcările copilului şi cele ale animalului contribuie la normalizarea tonusului muscular, la recăpătarea mobilităţii şi la corectarea problemelor coloanei vertebrale. Membrii ACAS vor profita de această ocazie pentru a susţine, la sediul Primăriei, un seminar pe tema autismului, la care vor participa specialişti şi părinţi.

Tot în data de 2 aprilie se va înmâna o suma de bani, colectată cu ocazia Cupei ACAS, secţiei de Pediatrie din cadrul Spitaluli Judeţean Alba. Banii vor fi donaţi, în principal, de copiii cu handicap din Alba Iulia dar şi de alte persoane din oraş. La eveniment sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să se alăture luptei împotriva autismului şi care vor purta ca un simbol comun de recunoaştere, articole vestimentare albastre.

Naţiunile Unite au declarat în decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, fiind sărbatorită anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de constientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora. Potrivit statisticilor, la fiecare şapte ore şi jumătate, în România se naşte un copil cu autism.

În România, persoanelor diagnosticate cu autism nu le mai este recunoscută boala după împlinirea vârstei de 18 ani iar după majorat sunt încadraţi la „Afecţiuni psihice”, la categoria „psihoze” (iar înainte de 18 ani sunt încadraţi la „Tulburări psihice” – conform “Criteriilor generale medico-psihosociale de identificare şi încadrare a copiilor (0-18 ani) cu deficienţe şi handicap. Persoanele cu autism pot fi totuşi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţia ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală. Intervenţiile speciale şi programele educaţionale pot mări capacitatea lor de a învăţa, comunica şi relaţiona cu alţii, în timp ce se reduc severitatea şi frecvenţa comportamentelor nedorite.

În întrega lume evenimentele organizate pentru a marca această zi folosesc culoarea albastră sau , mai specific, lumina albastră.
În serile de 1 şi 2 aprilie clădiri importante din întreaga lume- Empire State Building din New-York şi Turnul CN din Toronto, Canada, printre altele, îşi vor aprinde luminile albastre.

Programul evenimentului:
ora 17.00- 18.00 Seminar – Primăria municipiului Alba Iulia
ora 18.30 Poarta a III-a – discursuri: – Primarul municipiului, directorul Spitalului Judeţean Alba, un părinte
ora 19 – Expoziţie canină si ponei
distribuţie baloane

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate