Actualitate
Ziua Mondială a Teatrului de Animaţie şi Poeziei: „O Poveste într-o Poezie”, scenete şi recitaluri la Teatrul de păpuşi „Prichindel”
Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba organizează cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de Animație și a Zilei Mondiale a Poeziei, miercuri, 21 martie 2012 de la ora 10.00, un eveniment cultural intitulat „O Poveste într-o Poezie”. Evenimentul va avea loc la sediul teatrului şi vor participa actorii teatrului şi elevi din școlile albaiuliene.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de Animație și a Zilei Mondiale a Poeziei, va fi prezentată piesa „Casa noastră” și sceneta „Domnul Goe”, realizată de elevii Şcolii Generale „Avram Iancu” din Alba Iulia. Totodată, copiii care au participat la concursul de poezie organizat de biblioteca județeană vor fi premiați cu diplome și cărți.
Evenimentul „O Poveste într-o Poezie” va oferi copiilor ocazia să se apropie de mediul teatrului şi al literaturii, prin iniţierea în arta de a recita şi prin oportunitatea de a-şi prezenta celor prezenţi creaţiile proprii.
Evenimentul este deschis publicului.
În fiecare an o personalitate artistică internațională transmite un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de Animație. Anul acesta mesajul este transmis de către artistul spaniol Joan Baixas, pictor, dramaturg şi regizor. Vă prezentăm mesajul lui Joan Baixas.
Cu un gest dezinvolt, să punem deoparte ziarele, să ținem din scurt răspândirea de vesti şi să propunem un toast pentru artă și fraternitate, pentru că astăzi este sărbătoare, sărbătorim Ziua mondială a teatrului de marionete. Noi nu putem uita de durere, de realitatea dureroasă a nenorocirilor şi dezastrelor care afectează lumea, dar, tocmai, pentru că nu putem uita, vom sărbători demnitatea umană, zel nestins în a glorifica viaţa, în ciuda nenorocirilor şi a morții.
Arta este un imn adus demnităţii şi reunește, prin poezie, într-o maree continuă, generaţiile trecute şi viitoare, clanuri şi culturi. Arta stabilește o complicitate din priviri între persoanele care se minunează împreună, creatori și spectatori în explorarea necunoscutului. Orice act artistic reprezintă un grăunte de nisip care este o frână în angrenajul realității.
Arta marionetei tinde spre acest obiectiv cu pași repezi. De fiecare dată când animăm un personaj, semnăm o declarație de independență. Fiică rebelă a artei imaginii și cuvintelor, a interpretării și narațiunii, marioneta consolidează angajamentul cu inocenţa, loc de fericire şi convoacă, de asemenea, cealaltă extremă, cruzimea.
Inocența este importantă, armonioasă și fertilă, stau mărturie Jarry sau Kurosawa, Miro, Arseniev și atâția alții. Cruzimii îi convine să ia măsuri pentru costume şi să examineze faţa cu sarcasm.
<Animalul trăiește în natură ca apa-n apă> (Mircea Eliade). Marioneta trăiește în imaginar ca apa-n apă. Un teritoriu în care rațiunea se învecinează cu regatul animalier și vegetal, cu pământul și cu apa; imaginarul este energia oamenilor și a triburilor, iar marioneta joacă liberă ca un rege, fără să analizeze sau să intervină, ci prosperă.
<‘ Semnul de diferenţiere al animalului uman este animaţia şi prima animaţie inventată de om este divinitatea. Animaţie ne face din noi oameni> (P. Sloterdijk). Acuitatea acestei reflecții filozofice impregnează cu mister arta marionetistului: să dea viață unui lucru fără viață și să invite lumea la acestă vrăjitorie.
Cu ceva ani în urmă, o mână de marionetiști a avut ideea salutară de a inființa o organizație care sa întărească schimburile culturale. UNIMA devenită deja o realitate solidă și cu ramificații în întreaga lume este mai necesară ca niciodată pentru a orienta eforturile acestei profesiuni către obiectivele artei și ale demnității umane.
Așa lăudăm zeii care ne-au inspirat acestă profesie, mulțumim bunicilor noștri că au întemeiat UNIMA și sărbătorim măreția acestei arte a imaginarului, ridicând paharul în cinstea Marionetei.
Prieteni, să aveți o sărbătoare frumoasă!
Joan Baixas”
[nggallery id=121]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News