Administrație
Zonă de promenadă şi agrement în şanţul exterior al Cetăţii Alba Carolina, Latura de Nord. Investiţie de 9 milioane lei
Primăria Alba Iulia pregăteşte amenajarea unei zone de promenadă şi odihnă, prin transformarea unei părţi din şanţul exterior pe Latura de Nord a Cetăţii Alba Carolina. Ideea este de a completa traseele de vizitare, fiind în plan zone verzi, piste de biciclete, alei pietonale, dar şi sistem de supraveghere video şi wi-fi.
Investiţia este de 9 milioane lei, iar lucrările sunt estimate să dureze 12 luni.
Finanţarea va fi prin Programul Operaţional Regional, completat cu sume din bugetul local şi alte surse.
În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Alba Iulia de vineri, 22 martie, se propune aprobarea documentaţiei tehnico-economice faza studiu de fezabilitate pentru “Reconversie funcțională, şanţ exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber”.
Cetatea bastionară din Alba Iulia a devenit în ultimii ani cel mai important punct de atracție al orașului și unul dintre cele mai cunoscute din România. De cațiva ani, cu eforturi uriașe, atât din punct de vedere uman, cât și financiar, Cetatea Alba Carolina, a fost martora unor schimbări majore. Cetatea istorică, renovată, regandită, reinventată, a trecut printr-un proces amplu de conservare, restaurare și punere în valoare.
Sanțurile exterioare ale Cetății au rămas singurele zone neîngrijite, nesalubrizate și pe care nu s-a desfășurat nici o activitate în ultimii ani. Spațiu urban aferent șanțurilor exterioare prezintă o stare de abandon, fiind în dezacord cu calitatea zonelor revitalizate din Cetatea Alba Carolina, se arată în proiect.
Situaţia existentă a spaţiului public aferent șanțului exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina impune un demers de restructurare și regenerare urbană, destinată spațiilor publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber.
În acest sens, s-a aprobat prin HCL 403/30.10.2018 planul urbanistic detaliu “Reconversie funcțională, şanţ exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber”. Ulterior a fost elaborată documentaţia tehnico-economică faza studiul de fezabilitate.
Prin documentaţie se propune realizarea unei zone liniştite de promenadă/ odihnă, spaţii de destindere pentru adulţi şi copii, zone amenajate peisagistic, respectiv o zonă care completează traseele de vizitare şi pune în valoare a Cetăţii.
Suprafaţa destinată reconversiei funcţionale este de 29.000 mp. Zonele verzi create/ amenajate vor fi suprafaţă de 26.476 mp, iar zona destinată pentru pistă de biciclete, alei pietonale, platforme pentru mobilier urban / module odihnă, zid de sprijin, scări acces va fi de 2.524 mp.
Elementele componente propuse: alei pietonale pentru promenade, alei pentru biciclişti, module de relaxare / odihnă, spaţii expo-flora, spaţii verzi de tip gazon cu sistem de irigaţii, vegetaţie decorativă de talie mică, sistem de delimitare unitar faţă de proprietăţile private individuale adiacente (împrejmuiri bordate spre şanţuri de un gard viu, cu rol de mascare), sistem informaţional / panouri informative, sistem iluminat general pentru siguranţa pietonilor, iluminat architectural, iluminat pentru ocazii festive, sistem de surpaveghere şi wi-fi, sistem de informare cu cod Qr, sisteme de informare pentru nevăzători, branşamente utilităţi.
Traseul de vizitare şi promenade este propus paralele cu zidurile Fortificaţiei pentru a accentua caracterul zonei prin urmărirea axului central al şanţului, Se propune zonă de protecţie daţă de zidurile Fortificaţiei cu o lăţime de 3 metri, zonă în care se interzice amplasarea amenajărilor de orice fel (pavaje, vegetaţie joasă etc).
Punctele de acces la traseul exterior Cetăţii pe Latura de Nord, respectiv zona Hotel “Cetate” şi zona intersecţiei cu strada Calea Moţilor şi cu straa Decebal vor fi marcate cu amenajări speciale, sistem informative şi semnale de intrare pe traseu.
Va fi acces carosabil şi pietonal din zona Hotel “Cetate”, din strada Gemina (cartier Carolina Nord) şi din intersecţia Calea Moţilor – Decebal.
Va fi acces doar pietonal din traseul nordic (şanţul Cetăţii pe latura de nord), printre Ravelinul Sfântul Carol şi contragarda Bastionului Sf. Michael sau printre Ravelinul Sf. Elisabetha şi contragarda Bastionului Sf. Carol, respectiv printre Ravelinul Sf. Eliabetha şi contragarda Bastionului Sf. Elisabetha.
Investiţia este în valoare de 9.038.873,04 lei din care lucrări construcţii-montaj 4.897.368,19 lei. Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News