Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Zonă de promenadă şi agrement în şanţul exterior al Cetăţii Alba Carolina, Latura de Nord. Investiţie de 9 milioane lei

Publicat


spatiu urban santuri cetate

Primăria Alba Iulia pregăteşte amenajarea unei zone de promenadă şi odihnă, prin transformarea unei părţi din şanţul exterior pe Latura de Nord a Cetăţii Alba Carolina. Ideea este de a completa traseele de vizitare, fiind în plan zone verzi, piste de biciclete, alei pietonale, dar şi sistem de supraveghere video şi wi-fi.

Investiţia este de 9 milioane lei, iar lucrările sunt estimate să dureze 12 luni.

Finanţarea va fi prin Programul Operaţional Regional, completat cu sume din bugetul local şi alte surse.

Citeşte şi Spații publice și de agrement pe Sanțul Exterior-Latura de Nord a Cetății Alba Carolina. Proiect în dezbatere

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Alba Iulia de vineri, 22 martie, se propune aprobarea documentaţiei tehnico-economice faza studiu de fezabilitate pentru “Reconversie funcțională, şanţ exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber”.

Cetatea bastionară din Alba Iulia a devenit în ultimii ani cel mai important punct de atracție al orașului și unul dintre cele mai cunoscute din România. De cațiva ani, cu eforturi uriașe, atât din punct de vedere uman, cât și financiar, Cetatea Alba Carolina, a fost martora unor schimbări majore. Cetatea istorică, renovată, regandită, reinventată, a trecut printr-un proces amplu de conservare, restaurare și punere în valoare.

Sanțurile exterioare ale Cetății au rămas singurele zone neîngrijite, nesalubrizate și pe care nu s-a desfășurat nici o activitate în ultimii ani. Spațiu urban aferent șanțurilor exterioare prezintă o stare de abandon, fiind în dezacord cu calitatea zonelor revitalizate din Cetatea Alba Carolina, se arată în proiect.

Situaţia existentă a spaţiului public aferent șanțului exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina impune un demers de restructurare și regenerare urbană, destinată spațiilor publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber.

În acest sens, s-a aprobat prin HCL 403/30.10.2018 planul urbanistic detaliu “Reconversie funcțională, şanţ exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber”. Ulterior a fost elaborată documentaţia tehnico-economică faza studiul de fezabilitate.

Prin documentaţie se propune realizarea unei zone liniştite de promenadă/ odihnă, spaţii de destindere pentru adulţi şi copii, zone amenajate peisagistic, respectiv o zonă care completează traseele de vizitare şi pune în valoare a Cetăţii.

Suprafaţa destinată reconversiei funcţionale este de 29.000 mp. Zonele verzi create/ amenajate vor fi suprafaţă de 26.476 mp, iar zona destinată pentru pistă de biciclete, alei pietonale, platforme pentru mobilier urban / module odihnă, zid de sprijin, scări acces va fi de 2.524 mp.

Elementele componente propuse: alei pietonale pentru promenade, alei pentru biciclişti, module de relaxare / odihnă, spaţii expo-flora, spaţii verzi de tip gazon cu sistem de irigaţii, vegetaţie decorativă de talie mică, sistem de delimitare unitar faţă de proprietăţile private individuale adiacente (împrejmuiri bordate spre şanţuri de un gard viu, cu rol de mascare), sistem informaţional / panouri informative, sistem iluminat general pentru siguranţa pietonilor, iluminat architectural, iluminat pentru ocazii festive, sistem de surpaveghere şi wi-fi, sistem de informare cu cod Qr, sisteme de informare pentru nevăzători, branşamente utilităţi.

Traseul de vizitare şi promenade este propus paralele cu zidurile Fortificaţiei pentru a accentua caracterul zonei prin urmărirea axului central al şanţului, Se propune zonă de protecţie daţă de zidurile Fortificaţiei cu o lăţime de 3 metri, zonă în care se interzice amplasarea amenajărilor de orice fel (pavaje, vegetaţie joasă etc).

Punctele de acces la traseul exterior Cetăţii pe Latura de Nord, respectiv zona Hotel “Cetate” şi zona intersecţiei cu strada Calea Moţilor şi cu straa Decebal vor fi marcate cu amenajări speciale, sistem informative şi semnale de intrare pe traseu.

Va fi acces carosabil şi pietonal din zona Hotel “Cetate”, din strada Gemina (cartier Carolina Nord) şi din intersecţia Calea Moţilor – Decebal.

Va fi acces doar pietonal din traseul nordic (şanţul Cetăţii pe latura de nord), printre Ravelinul Sfântul Carol şi contragarda Bastionului Sf. Michael sau printre Ravelinul Sf. Elisabetha şi contragarda Bastionului Sf. Carol, respectiv printre Ravelinul Sf. Eliabetha şi contragarda Bastionului Sf. Elisabetha.

Investiţia este în valoare de 9.038.873,04 lei din care lucrări construcţii-montaj 4.897.368,19 lei. Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Cei care vin din zonele afectate de coronavirus, OBLIGAȚI să stea în casă 14 zile. Dacă nu, riscă amenzi și închisoare

Publicat

DSP Alba a transmis într-un comunicat de presă următoarele: ”în urma dispoziției, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul Pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Alba, avertizează cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceiași adresă, că au OBLIGAȚIA  de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Geci gratuite, pentru cei nevoiași, în parcul Tineretului din Sebeș. Acțiune inedită a unor tineri voluntari

Publicat

O geacă pentru o persoană nevoiașă a fost gândul voluntarilor organizației ”Leo Sebeș Francofonia” care s-a materializat marți, 25 februarie printr-o acțiune inedită. Tinerii din organizație au strâns mai multe haine pe care le-au pus într-un foișor din parcul Tineretului din Sebeș.  Mesajul voluntarilor a fost unul simplu, dar plin de însemnătate: ca fiecare persoană […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Treceri de pietoni cu senzori, străzi cu 4 benzi, piste de biciclete, sisteme CCTV la Alba Iulia. Când încep lucrările

Publicat

Noi treceri de pietoni iluminate inteligent, benzi de circulație destinate autobuzelor, piste de biciclete cu dublu sens, stații de încărcare a mașinilor electrice, extinderi și modernizări de carosabil și iluminat public, sisteme de monitorizare CCTV. Toate acestea sunt lucrări ce vor fi demarate la Alba Iulia, cel mai probabil în acest an, contractele de finanțare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO – Declarații Klaus Iohannis: Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat

Publicat

iohannis

Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută marți, 25 februarie, de la ora 19.00.  Iohannis a declarat că prima variantă pentru un nou premier al României este tot Ludovic Orban.  Cele mai importante declarații ale președintelului Klaus Iohannis:  Ludovic Orban și-a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate