Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Zonă de promenadă şi agrement în şanţul exterior al Cetăţii Alba Carolina, Latura de Nord. Investiţie de 9 milioane lei

Publicat

spatiu urban santuri cetate

Primăria Alba Iulia pregăteşte amenajarea unei zone de promenadă şi odihnă, prin transformarea unei părţi din şanţul exterior pe Latura de Nord a Cetăţii Alba Carolina. Ideea este de a completa traseele de vizitare, fiind în plan zone verzi, piste de biciclete, alei pietonale, dar şi sistem de supraveghere video şi wi-fi.

Investiţia este de 9 milioane lei, iar lucrările sunt estimate să dureze 12 luni.

Finanţarea va fi prin Programul Operaţional Regional, completat cu sume din bugetul local şi alte surse.

Citeşte şi Spații publice și de agrement pe Sanțul Exterior-Latura de Nord a Cetății Alba Carolina. Proiect în dezbatere

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Alba Iulia de vineri, 22 martie, se propune aprobarea documentaţiei tehnico-economice faza studiu de fezabilitate pentru “Reconversie funcțională, şanţ exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber”.

Cetatea bastionară din Alba Iulia a devenit în ultimii ani cel mai important punct de atracție al orașului și unul dintre cele mai cunoscute din România. De cațiva ani, cu eforturi uriașe, atât din punct de vedere uman, cât și financiar, Cetatea Alba Carolina, a fost martora unor schimbări majore. Cetatea istorică, renovată, regandită, reinventată, a trecut printr-un proces amplu de conservare, restaurare și punere în valoare.

Sanțurile exterioare ale Cetății au rămas singurele zone neîngrijite, nesalubrizate și pe care nu s-a desfășurat nici o activitate în ultimii ani. Spațiu urban aferent șanțurilor exterioare prezintă o stare de abandon, fiind în dezacord cu calitatea zonelor revitalizate din Cetatea Alba Carolina, se arată în proiect.

Situaţia existentă a spaţiului public aferent șanțului exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina impune un demers de restructurare și regenerare urbană, destinată spațiilor publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber.

În acest sens, s-a aprobat prin HCL 403/30.10.2018 planul urbanistic detaliu “Reconversie funcțională, şanţ exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber”. Ulterior a fost elaborată documentaţia tehnico-economică faza studiul de fezabilitate.

Prin documentaţie se propune realizarea unei zone liniştite de promenadă/ odihnă, spaţii de destindere pentru adulţi şi copii, zone amenajate peisagistic, respectiv o zonă care completează traseele de vizitare şi pune în valoare a Cetăţii.

Suprafaţa destinată reconversiei funcţionale este de 29.000 mp. Zonele verzi create/ amenajate vor fi suprafaţă de 26.476 mp, iar zona destinată pentru pistă de biciclete, alei pietonale, platforme pentru mobilier urban / module odihnă, zid de sprijin, scări acces va fi de 2.524 mp.

Elementele componente propuse: alei pietonale pentru promenade, alei pentru biciclişti, module de relaxare / odihnă, spaţii expo-flora, spaţii verzi de tip gazon cu sistem de irigaţii, vegetaţie decorativă de talie mică, sistem de delimitare unitar faţă de proprietăţile private individuale adiacente (împrejmuiri bordate spre şanţuri de un gard viu, cu rol de mascare), sistem informaţional / panouri informative, sistem iluminat general pentru siguranţa pietonilor, iluminat architectural, iluminat pentru ocazii festive, sistem de surpaveghere şi wi-fi, sistem de informare cu cod Qr, sisteme de informare pentru nevăzători, branşamente utilităţi.

Traseul de vizitare şi promenade este propus paralele cu zidurile Fortificaţiei pentru a accentua caracterul zonei prin urmărirea axului central al şanţului, Se propune zonă de protecţie daţă de zidurile Fortificaţiei cu o lăţime de 3 metri, zonă în care se interzice amplasarea amenajărilor de orice fel (pavaje, vegetaţie joasă etc).

Punctele de acces la traseul exterior Cetăţii pe Latura de Nord, respectiv zona Hotel “Cetate” şi zona intersecţiei cu strada Calea Moţilor şi cu straa Decebal vor fi marcate cu amenajări speciale, sistem informative şi semnale de intrare pe traseu.

Va fi acces carosabil şi pietonal din zona Hotel “Cetate”, din strada Gemina (cartier Carolina Nord) şi din intersecţia Calea Moţilor – Decebal.

Va fi acces doar pietonal din traseul nordic (şanţul Cetăţii pe latura de nord), printre Ravelinul Sfântul Carol şi contragarda Bastionului Sf. Michael sau printre Ravelinul Sf. Elisabetha şi contragarda Bastionului Sf. Carol, respectiv printre Ravelinul Sf. Eliabetha şi contragarda Bastionului Sf. Elisabetha.

Investiţia este în valoare de 9.038.873,04 lei din care lucrări construcţii-montaj 4.897.368,19 lei. Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Solicitare de 4,6 milioane de lei de la guvern, pentru vizita Papei Francisc la Blaj. Ce proiecte au nevoie de bani

Publicat

primaria blaj

Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar solicită Guvernului României un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru organizarea vizitei Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj din data de 2 iunie 2019. Comunicat de presă ”Primarul municipiului Blaj, domnul Gheorghe Valentin Rotar, anunță că administrația […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Rareș Bogdan către Liviu Dragnea – ”Pe 26 mai, tu vei fi NIMIC!”

Publicat

romania nu e psd

PNL a lansat pe internet un clip despre reacția arogantă a lui Liviu Dragnea la adresa unui tânăr care i-a transmis că PSD nu a făcut nimic pentru România. România #nuepsd! România #nuepsd!Tu ești România! România în primul rând! Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Vineri, 19 aprilie 2019 În cadrul unei întâlniri electorale a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VCST Alba Iulia angajează electromecanici, operatori CNC, inginer automatist, inspectori calitate și inginer proces (P)

Publicat

poza-fabrica-new

BMT România este parte a BMT International, cu sediul central în Belgia. Grupul BMT este prezent în mai multe țări (Belgia, Germania, Cehia, România, Mexic, China, India, SUA), care activează în industriile aeronautică, feroviară, automotive și a sticlei. În România, cele patru divizii sunt reprezentate la Iași (BMT Aerospace, IGW, OMCO, CNUD – EFCO) și […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

InfoCons: Numărul maxim de aditivi din vopseaua de ouă a crescut cu peste 50% în 2019 față de anul 2015

Publicat

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons a publicat recent rezultatele unui studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2019 pe 59 de produse tip vopsea de ouă, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018 și 2019. Sărbătoarea Sfintelor Paşti este primită în casele românilor cu o curăţenie generală, făcută din timp de gospodine, dar şi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate