Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Zonă de promenadă şi agrement în şanţul exterior al Cetăţii Alba Carolina, Latura de Nord. Investiţie de 9 milioane lei


Publicat

spatiu urban santuri cetate

Primăria Alba Iulia pregăteşte amenajarea unei zone de promenadă şi odihnă, prin transformarea unei părţi din şanţul exterior pe Latura de Nord a Cetăţii Alba Carolina. Ideea este de a completa traseele de vizitare, fiind în plan zone verzi, piste de biciclete, alei pietonale, dar şi sistem de supraveghere video şi wi-fi.

Investiţia este de 9 milioane lei, iar lucrările sunt estimate să dureze 12 luni.

Finanţarea va fi prin Programul Operaţional Regional, completat cu sume din bugetul local şi alte surse.

Citeşte şi Spații publice și de agrement pe Sanțul Exterior-Latura de Nord a Cetății Alba Carolina. Proiect în dezbatere

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Alba Iulia de vineri, 22 martie, se propune aprobarea documentaţiei tehnico-economice faza studiu de fezabilitate pentru “Reconversie funcțională, şanţ exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber”.

Cetatea bastionară din Alba Iulia a devenit în ultimii ani cel mai important punct de atracție al orașului și unul dintre cele mai cunoscute din România. De cațiva ani, cu eforturi uriașe, atât din punct de vedere uman, cât și financiar, Cetatea Alba Carolina, a fost martora unor schimbări majore. Cetatea istorică, renovată, regandită, reinventată, a trecut printr-un proces amplu de conservare, restaurare și punere în valoare.

Sanțurile exterioare ale Cetății au rămas singurele zone neîngrijite, nesalubrizate și pe care nu s-a desfășurat nici o activitate în ultimii ani. Spațiu urban aferent șanțurilor exterioare prezintă o stare de abandon, fiind în dezacord cu calitatea zonelor revitalizate din Cetatea Alba Carolina, se arată în proiect.

Situaţia existentă a spaţiului public aferent șanțului exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina impune un demers de restructurare și regenerare urbană, destinată spațiilor publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber.

În acest sens, s-a aprobat prin HCL 403/30.10.2018 planul urbanistic detaliu “Reconversie funcțională, şanţ exterior – latura de nord a Cetății Alba Carolina, spaţii publice amenajate pentru agrement şi petrecerea timpului liber”. Ulterior a fost elaborată documentaţia tehnico-economică faza studiul de fezabilitate.

Prin documentaţie se propune realizarea unei zone liniştite de promenadă/ odihnă, spaţii de destindere pentru adulţi şi copii, zone amenajate peisagistic, respectiv o zonă care completează traseele de vizitare şi pune în valoare a Cetăţii.

Suprafaţa destinată reconversiei funcţionale este de 29.000 mp. Zonele verzi create/ amenajate vor fi suprafaţă de 26.476 mp, iar zona destinată pentru pistă de biciclete, alei pietonale, platforme pentru mobilier urban / module odihnă, zid de sprijin, scări acces va fi de 2.524 mp.

Elementele componente propuse: alei pietonale pentru promenade, alei pentru biciclişti, module de relaxare / odihnă, spaţii expo-flora, spaţii verzi de tip gazon cu sistem de irigaţii, vegetaţie decorativă de talie mică, sistem de delimitare unitar faţă de proprietăţile private individuale adiacente (împrejmuiri bordate spre şanţuri de un gard viu, cu rol de mascare), sistem informaţional / panouri informative, sistem iluminat general pentru siguranţa pietonilor, iluminat architectural, iluminat pentru ocazii festive, sistem de surpaveghere şi wi-fi, sistem de informare cu cod Qr, sisteme de informare pentru nevăzători, branşamente utilităţi.

Traseul de vizitare şi promenade este propus paralele cu zidurile Fortificaţiei pentru a accentua caracterul zonei prin urmărirea axului central al şanţului, Se propune zonă de protecţie daţă de zidurile Fortificaţiei cu o lăţime de 3 metri, zonă în care se interzice amplasarea amenajărilor de orice fel (pavaje, vegetaţie joasă etc).

Punctele de acces la traseul exterior Cetăţii pe Latura de Nord, respectiv zona Hotel “Cetate” şi zona intersecţiei cu strada Calea Moţilor şi cu straa Decebal vor fi marcate cu amenajări speciale, sistem informative şi semnale de intrare pe traseu.

Va fi acces carosabil şi pietonal din zona Hotel “Cetate”, din strada Gemina (cartier Carolina Nord) şi din intersecţia Calea Moţilor – Decebal.

Va fi acces doar pietonal din traseul nordic (şanţul Cetăţii pe latura de nord), printre Ravelinul Sfântul Carol şi contragarda Bastionului Sf. Michael sau printre Ravelinul Sf. Elisabetha şi contragarda Bastionului Sf. Carol, respectiv printre Ravelinul Sf. Eliabetha şi contragarda Bastionului Sf. Elisabetha.

Investiţia este în valoare de 9.038.873,04 lei din care lucrări construcţii-montaj 4.897.368,19 lei. Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Înmatricularea și radierea mașinilor s-ar putea face la Registrul Auto Român. Proiect, adoptat tacit la Senat

Publicat

Cetățenii care vor să înmatriculeze o mașină vor putea să facă acest lucru mai rapid și cu mai puține drumuri la autorități. Un proiect de lege adoptat recent de Senat prevede, printre altele, trecerea activităților de înmatriculare și radiere a vehiculelor de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) la Registrul Auto Român (RAR). 

Propunerea legislativă privind înmatricularea şi înregistrarea vehiculelor a fost înregistrată la Senat la sfârșitul lunii aprilie 2021. Inițiatorii proiectului sunt mai mulți parlamentari de la UDMR, PNL, PSD, USR-PLUS și AUR, printre care și deputații de Alba, Florin Roman și Radu Tuhuț.

Potrivit parlamentarilor, proiectul de lege creează un cadru unitar și prevede reducerea costurilor și a numărului de deplasări pe care cetățenii sunt nevoiți să le facă pentru înmatricularea și înregistrarea mașinilor.

Potrivit actului normativ, transferul activităților de înmatriculare trece în competența Ministerului Transporturilor, prin RAR, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor publicării legii, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia.

Începând cu această dată, Registrul Auto Român este desemnat ca autoritate competentă să efectueze activitatea de înmatriculare, radiere și eliberare a autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

În acest sens, RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date conținând evidența persoanelor.

RAR va efectua activitatea de înmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare și evidență a certificatelor de înmatriculare și a plăcilor cu numere de înmatriculare a vehiculelor, precum și de eliberare și evidență a autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentanțele sale teritoriale.

Registrul Auto Român se va ocupa și de confecționarea plăcuțelor cu numărul atribuit odată cu înmatricularea, autorizarea circulației provizorii sau pentru probe a vehiculelor.

De asemenea, RAR va încasa tarifele pentru obținerea documentelor de înmatriculare, confecționării plăcuțelor de înmatriculare permanentă, de probă, temporare și provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferențial, păstrării combinației numărului de înmatriculare, furnizarea unor date privind vehiculul, respectiv contravaloarea certificatelor de înmatriculare și a autorizațiilor provizorii sau de probă.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat în data de 16 septembrie și va ajunge la Camera Deputaților. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de către deputați, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pfizer anunță că vaccinul său împotriva COVID-19 e sigur pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Ce doză s-a folosit la teste

Publicat

Vaccinul Pfizer BioNTech împotriva COVID-19 este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, au anunțat reprezentanții producătorului. Potrivit acestora, vaccinul generează un răspuns imun „robust”.

Producătorii vaccinului au testat pe copii aproximativ o treime din doza folosită pentru adolescenți și adulți, la 3 săptămâni distanță. 

Studiul a arătat că vaccinul Pfizer anti-COVID este sigur și generează un răspuns imun „robust”, relatează cnbc.com.

Vaccinul a fost bine tolerat și a produs răspuns imun. Efectele secundare sunt comparabile cu cele observate în studiul efectuat pe persoanele între 16 și 25 de ani.

Efectele secundare frecvente pentru adolescenți și adulți includ oboseală, cefalee, dureri musculare, frisoane, febră și greață, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Datele, care au inclus peste 2.200 de copii, vor fi transmise autorităților de reglementare „cât mai curând posibil”, arată compania.

„Suntem dornici să extindem protecția oferită de vaccin la populația mai tânără, mai ales având în vedere răspândirea variantei Delta și amenințarea substanțială pe care aceasta o reprezintă pentru copii”, a spus Albert Bourla, CEO al Pfizer.

Tulpina Delta a dus la o creștere a spitalizărilor din SUA, inclusiv în rândul copiilor mici care nu se pot vaccina.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sebeș: Lucrări pentru modernizarea iluminatului public pe cinci străzi din municipiu. Cât este investiția

Publicat

pixabay manfredrichter

Primăria Sebeș anunță că încep lucrările de iluminat public pe cinci străzi din municipiu.

Proiectele prevăd realizarea de rețele de alimentare LES dedicate iluminatului stradal și montarea de stâlpi din oțel galvanizat prevăzuți cu corpuri de iluminat tip LED.

În urmă cu câteva zile, Primăria Municipiului Sebeș a predat amplasamentele în vederea execuției lucrărilor pentru modernizarea iluminatului public pe străzile:

  • Augustin Bena
  • Fântânele (tronson cuprins între str. Augustin Bena şi str. Ion Creangă)
  • Viilor
  • Răstoacă
  • Simion Bărnuţiu.

Valoarea totală a acestor investiții este de 855.000 lei.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 3 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului S-A VACCINAT anti-COVID, deși a trecut prin boală și are anticorpi

Publicat

ÎPS Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a vaccinat. Mitropolitul a confirmat informația pentru Cluj24 și a declarat că în această perioadă nu se află în România.

IPS Andrei a anunțat dealtfel încă de la Sfintele Paști că se va imuniza prin vaccinare după ce în toamna lui 2020 a trecut prin boală și a fost spitalizat timp de 10 zile.

”Eu nu m-am vaccinat, dar mă voi vaccina. Îmi veți zice de ce nu am făcut-o până acum?” a spus mitropolitul Clujului când a prezentat Pastorala de Paște în 2021

”Nu am făcut-o pentru că am trecut prin COVID. Am stat 10 zile în spital. Eu ascult de sfatul medicilor.

Atenție! Încă mai am anticorpi și parcă așa trebuie ca vaccinarea să fie la un moment potrivit, după câtăva vreme de ieșirea din spital”.

”Eu am suferit de o oboseală cruntă după ce am fost infectat”, declara ÎPS Andrei când a prezentat Pastorala de Paște.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate