Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | Ultimele descoperiri la templul zeului Mithras, situl din apropierea Cetăţii Alba Carolina. Latura de sud şi locuinţă medievală

Publicat

Latura de sud a templului zeului Mithras şi o locuinţă din epoca medievală au fost descoperite anul acesta, de studenţii americani şi cercetătorii care lucrează în situl arheologic din apropierea Cetăţii Alba Carolina. Au fost reluate cercetările arheologice la templul zeului Mithras din orașul roman Apulum, lângă fostul sediu al „Proiect Alba”. Acesta a fost descoperit în anul 2008, pe teren privat. Proprietarul terenului intenționa să constuiască un hotel, însă descoperirile arheologice l-au împiedicat să obțină avizul de descărcare. Tot atunci, din cauza lipsei de finanțare, cercetările s-au oprit.

Cercetările sunt efectuate de un grup de arheologi și studenți de la Universitatea Princeton din SUA, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei a Academiei Române Cluj-Napoca și de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Coordonatorii proiectului sunt Dr. Matthew McCarty (Princeton, SUA), Dr. Mariana Egri și Dr. Aurel Rustoiu (Cluj-Napoca). Săpăturile sunt finanțate de Departamentul de Artă și Arheologie al Universității Princeton, de către Departamentul de Studii Clasice al aceleiași universități, precum și de Fondul de cercetare David Gardner Magic Fund din SUA.

Săpăturile de anul acesta au scos la lumină latura de sud a templului zeului Mithras. Zeul Mithras a fost o divinitate orientală. Cultul acestui zeu a fost adus la Apulum de soldații romani ai Legiunii a XIII-a Gemina și a fost foarte popular în provinciile dunărene ale Imperiului roman, în secolul. II-III p. Chr.

Cu ocazia săpăturilor de anul acesta a mai fost descoperită o locuință din epoca medievală, datată în secolele XII-XIII.

”Săpătura de anul acesta o continuă pe cea de anul trecut. Anul trecut a fost primul sezon de cercetări în această zonă. Am început cu investigarea unui templu roman dedicat zeului Mithras. Anul acesta am extins săpătura spre sud. S-a lucrat în continuare numai cu studenți. S-au indentificat și nivele medievale și moderne, inclusiv nivelul austriac, din perioada în care a fost construită fortăreața. Cercetarea propriu-zisă de anul acesta a durat 5 săptămâni. S-au recoltat materialele care sunt depozitate la Muzeul Național al Unirii. Din păcate și în acest an nu am primit bani de cercetare din partea autorităților din România, în rest ne-am bucurat de sprijinul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia care oferit sprijin logistic și o parte din instrumentele folosite pe șantier.

Citeşte şi GALERIE FOTO: Templul zeului Mithras, cercetat la Alba Iulia de studenți arheologi de la Universitatea Princeton

Este una din cele mai importante descoperiri în ceea ce privește religia romană din Apulum și în general din Dacia, pentru că este primul templu a lui Mithras cercetat integral și cu metode moderne de investigație (geo radar). În afară de structura templului am recuperat o cantitate mare de ceramică romană, ceramică medievală din nivelele care suprapun nivelul roman, oase de animale, probe de sol pentru analize, fragmente arhitecturale din structura prăbușită a templului, piese de fier, bronz, obiecte mici de ceramică (altele decât vasele).

O mare parte din structura templului a fost afectată de construcțiile din perioada medievală. În imediata vecinătate a templului a fost descoperită o locuință medievală, de secolele XII-XIII care are include cuptor și groapă de provizii. Într-o altă parte a săpăturilor a apărut încă o locuință medievală aflată în curs de excavație.

Anul viitor va fi ultima campanie, în care vom încheia investigația structurii templului. În această iarnă va începe prelucrarea sistematică a descoperirilor mărunte din sanctuar. La sfârșitul verii viitoare vom avea toate datele și vom începe să lucrăm la monografie.” a declarat Dr. Mariana Egri, Cluj-Napoca.

”Această excavație e foarte importantă pentru că e prima excavație științifică din în regiunea dacică și printre primele excavații a unui asemenea timplu din Imperiul Roman. Învățăm destul de multe despre viața socială și economică a orașului și regiunii din perioadele antice și medievale. Este o șansă pentru a învăța studenții cu privire la arheologia modernă, utilizând tehnici moderne de excavare, alături de arheologi de top. Aici avem 5 studenți din SUA care sunt în curs de absolvire și 4 care au absolvit deja (din SUA și Canada)”, a declarat Dr. Matthew McCarty din Princeton, USA.

Săpăturile vor continua până la începutul lunii august.

Proiectul de cercetare arheologică este finanțat integral de universitatea americană, iar pentru prima parte, ce se desfășoară pe parcursul lunii iulie, s-au alocat 15.000 de dolari.

Raul BACIU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax