Actualitate
VIDEO: Consiliul Județean Alba prezintă strategia de sănătate. Planuri pentru servicii de calitate şi rezolvarea problemelor din sistem
La Consiliul Județean Alba a fost prezentată vineri, 29 septembrie, strategia județeană de sănătate, ce va fi abordată dintr-un punct de vedere administrativ. Obiectivul final este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din județ, iar documentul intră în corelare cu strategia elaborată de DSP Alba.
La conferința de presă au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, Direcției de Sănătate Publică Alba, Casei de Asigurări de Sănătate Alba și Spitalului Județean de Urgență Alba.
„Această strategie trebuie să fie o strategie a județului Alba. Îmi doresc ca fiecare strategie să implice toate instituțiile și reprezentanții lor din județul Alba. Fiecare strategie în parte trebuie să ne dovedească că avem curajul să spunem realitatea din fiecare domeniu și să luăm măsurile care se impun astfel încât ca în final să oferim servicii de calitate în fiecare domeniu, locuitorilor din județul Alba. Sănătatea este unul dintre domeniile în care trebuie să avem curaj, de a spune ce nu e bine și ce ne lipsește și până ajungem la o idee de reorganizare, astel încât oamenii să fie foarte bine serviți”, a spus președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
„Este un lucru extrem de important ca și Consiliul Județean să aibă o strategie proprie, din viziunea administrației județene. Acum a venit rândul administrației publice județene să își exprime viziunea în ceea ce privește sănătatea județului”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.
„Elaborarea acestor strategii în domeniul sănătății la nivel județean este un lucru extrem de bun”, a spus directorul relații contractuale la Casa de Asigurări de Sănătatea Alba, Narcis Muntean.
„Suntem actorul principal într-o astfel de strategie și este mai mult decât binevenită. De șapte ani de când conducem, eu și echipa mea, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, am avut nenumărate discuții cu domnul președinte (n.r. – Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba) și cu echipa dânsului ce înseamnă să identificăm nevoia de servicii de sănătate și cum să răspundem cât mai bine nevoii de servicii de sănătate. Fără strategia administrativă care înseamnă acoperirea nevoii de tehnică medicală și de infrastructură medicală, niciun act medical nu poate fi considerat de calitate”, a precizat managerul Spitalului de Urgență Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă.
Scopul final al strategiei județene de sănătate este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Alba.
În perioada următoare a lunii octombrie vor urma întâlniri cu reprezentanții spitalelor din județ și cu reprezentanții primăriilor care au în subordine acele spitale. În urma acelei întâlniri, fiecare dintre cei prezenți își vor transfera către Consiliul Județean Alba punctele de vedere, nevoile, opțiunile și prioritățile pentru următoarea perioadă, pe structura de obiective. Următoarea etapă va fi o întâlnire cu primarii din mediul rural, cu medici de familie și medici școlari. În final va avea loc o întâlnire cu ONG-urile din domeniu, asociațiile profesionale și publicul larg.
După dezbateri va fi publicat, în dezbatere publică, pe site-ul Consiliului Județean Alba, un draft al strategiei.
Sănătatea populației este un indicator al nivelului de dezvoltare al oricarei țări, atât în ceea ce privește reglementarea și organizarea domeniului sănătății publice cât și în ceea ce privește eficiența gestionării.
Consiliul Județean Alba, în concordanță cu Strategia de dezvoltare a Județului Alba, a inițiat elaborarea unui set de strategii sectoriale, printre care și Strategia județeană în domeniul sănătății.
Strategia județului Alba în domeniul sănătății își propune un inventar lărgit al domeniului – Analiza diagnostic – cât și un set de concluzii, ce vor constitui partea de proiectare a sistemului de sănătate la nivel județean pentru perioada 2018-2023.
Principiul de bază în elaborarea Strategiei este subordonat dreptului fundamental al fiecărui cetățean de a avea acces la serviciile de sănătate.
Din punct de vedere conceptual și metodologic, Strategia județului Alba în domeniul sănătății va reflecta o abordare sintetică âa domeniului sănătății publice reliefând acele elemente specifice domeniului asupra cărora administratiile publice pot avea o intervenție directă sau pot dezvolta parteneriate instituționale pentru acele elemente de sistem ce revin ca și responsabilitate sau competență specifică altor instituții sau organizații, publice sau private din domeniul sănătății.
Rolul asumat de Consiliul Județean Alba în elaborarea și implementarea acestei Strategii este de a reuni, unifica și corela perspectivele tuturor actorilor importanți la nivel județean și a de structura o planificare realistă și asumată a intervențiilor ce vor avea loc în perioada următoare la nivel județean în domeniul sănătății, se arată în documentaţia prezentată la conferinţa de presă.
Sistemul national de sanatate publica este structurat pe nivele de intervenţie:
– servicii medicale primare, asistenta medicala comunitara, medicina de familie
– servicii medicale specializate, servicii in ambulatorul de specialitate, servicii spitalicesti.
Se constată că la nivel național, asistența medicală comunitară este cel mai puțin accesat serviciu medical desi este cel mai apropiat de publicul beneficiar, de comunitatea locala. Preferința și adresabilitatea pulicului este concentrată la nivelul serviciilor specializate, spitalicești, creând o presiune maximă asupra acestora și antrenând un consum mult mai mare de resurse umane și materiale
O abordare durabilă și sustenabilă în domeniul sănătății ar presupune parcurgerea circuitului de accesare a serviciilor medicale pornind de la servicii asigurate în comunitate spre serviciile specializate oferite de ambulatoriu sau spitale, potrivit surselor citate.
În ceea ce priveşte toate strategiile sectoriale, Consiliul Judeţean Alba propune primăriilor şi instituţiilor publice anumite perspective de dezvoltare şi va integra responsabilii directi – institutii, UAT-uri – in formularea unei viziuni comune si a unui plan de actiune comuna care sa determine dezvoltarea de ansamblu a judeţului.
Consiliul Judetean Alba propune institutiilor, administratiilor, organizatiilor civice si structurilor din domeniul privat elaborarea unui set de documente suport – strategii sectoriale – ancorate in Strategia de dezvoltare a judetului Alba, care sa fundamenteze si sa coreleze activitatile concrete pe care institutia si le asuma alaturi de ceilalti partenerii institutionali, in perioada 2018-2023.
Strategiile sectoriale sunt subsecvente Strategiei de dezvoltare socio-economica a judetului Alba si au ca punct de plecare directiile de dezvoltare indentificate a fi prioritare si specifice pentru dezvoltarea judetului pe termen mediu si lung.
Cele 14 strategii sectoriale ale judeţului Alba acoperă următoarele domenii: drumurile publice, dezvoltarea serviciilor comunitare de utilităţi publice, turism, cultură, promovare a judeţului Alba ca destinatie pentru investitori, dezvoltare rurală, educaţie şi formare profesională (VET), protecţia monumentelor istorice, conservarea şi protecţia naturii şi a ariilor protejate, transportul public judeţean, asistenţa socială, sănătate, Masterplanul energetic al judeţului Alba (strategia în domeniul energetic) şi Statutul judeţului Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News