Connect with us
Advertisement

Eveniment

14 octombrie 2022: Numele sărbătorite de Sfânta Parascheva. Cui trebuie să îi trimiți mesaje în această zi

Publicat

Sfânta Parascheva este sărbătorită pe data de 14 octombrie și mulți români au nume care se leagă de numele sfintei. 

Puteți trimite mesaje și felicitări rudelor și prietenilor, dacă se numesc Parascheva, Partenie, Paraschiv, Chivu, Chiva, Chivuța, Vuța, Pachita, Paraschita, Parastita, Petcu, Parasca, Chivu, Paraschivița și Parascovea.

Cine a fost Sfânta Parascheva în realitate

Cuvioasa Parascheva (n. secolul al X-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Răsărit – d. secolul al XI-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Răsărit), cunoscută și sub numele de Paraschiva printr-o confuzie cu Sfânta Paraschiva sau Paraschevi din Roma, o martiră romană din secolul al II-lea, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, fiind considerată sfânta ocrotitoare a Moldovei.

În limba greacă și înseamnă „vineri”. De aceea, în România, Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută drept „Sfânta Vineri” și este asociată cu Venera de la romani.

S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (ortografiat și Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși.

Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

Sfanta Vineri era considerata stăpână peste lumea femeilor, îndeletnicirile acestora (cusutul, torsul, țesutul) fiind controlate de ea.

Considerată apărătoarea călătorilor, păsărilor și animalelor, ea dăruia și frumusețe fetelor care o ascultau.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Parascheva la Iași

Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.

Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.

Mesaje de Sfânta Parascheva

La mulți ani dragă Vuța! Sfânta al cărui nume îl porți, să te aibă în pază.

Porți un nume sfânt și îți doresc ca Sfânta Cuvioasă Parascheva să te protejeze de rele și să te ajute să alegi mereu calea cea bună. La mulți ani!

Sfânta Parascheva să te aibă în pază, Chivuța! La mulți ani, draga mea prietenă!

E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. La Mulți Ani!

Mă bucur că exiști în viața mea și mă bucur că Sfânta Parascheva, al cărui numei îl porți, mi te-a dăruit pentru a mă bucura de prietenia ta sinceră și necondiționată.

Sfânta Parascheva să îți dea multă sănătate și să te aibă în pază.

Îți urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei și la fel de frumoasă precum o gradină plină cu flori!

Fecioară şi maică sfântă, Toţi românii azi te cântă, Că eşti tare milostivă, Preacuvioasă Paraschivă! La mulți ani de ziua numelui!

Sprijin eşti şi alinare, Atoatebiruitoare! Sfânta să te aibă în paza ei.

Foto: Doxologia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement