Aiud
20 de locuințe pentru tineri vor fi construite la Aiud. Primăria a câștigat o finanțare de peste 10 milioane de lei în cadrul PNRR
Municipiul Aiud a câștigat o finanțare de peste 10 milioane de lei în cadrul PNRR, pentru construirea a 20 de locuințe pentru tineri.
Este vorba despre proiectul „Locuințe pentru tineri în municipiul Aiud”, cu o valoare totală de 10.064.652,14 lei (TVA inclus).
Astfel, potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, se vor construi din fonduri europene:
- 20 locuințe pentru tineri, fiecare cu câte două camere;
- 10 stații pentru încărcarea autovehiculelor;
Locuințele vor fi construite pe un teren intravilan al Primăriei municipiului Aiud, cu suprafața totală de 4.146 mp, situat în Aiudul de Sus, str. Gheorghe Lazăr, nr. 20.
Finanțarea a fost obținută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – Fondul Local, Investiția I.2 – Construirea de locuințe nZEB pentru tineri. Acest proiect se adaugă la lista celor zece proiecte cu finanțare europeană care dezvoltă municipiul.
Vezi și FOTO: 20 de locuințe nZEB pentru tineri, la Aiud. Cum vor arăta apartamentele eficiente din punct de vedere energetic
Locuințele vor respecta standardul nZEB (near-Zero Energy Building) plus și vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, termoficare și iluminat. În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici – un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie. În același timp, aceste locuințe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul.
Sunt propuse 20 de locuințe (apartamente), astfel:
- două unități de apartamente de 2 camere, cu înălțimea P + 2, total – 12 apartamente
- două unități de apartamente de 2 camere, cu înălțimea P + 1, total – 8 apartamente
Potrivit proiectului, locuințele nou-construite vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale, ceea ce se va asigura prin certificate de performanță energetică.
Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.
Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp.
Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade.
Locuințele vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse.
Unitățile de locuit vor respecta cerințele nZEB plus (clădirile vor respecta obiectivul de a atinge o reducere a cererii de energie primară /PED/ cu cel puțin 20% față de cerința de construcție a clădirilor nZEB, în conformitate cu liniile directoare naționale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News