Connect with us
Advertisement

Actualitate

21 mai: Ziua mondială pentru diversitate culturală, dialog şi dezvoltare

Publicat

La 21 mai este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Desfăşurată în fiecare an pe 21 mai, Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare sărbătoreşte nu numai bogăţia culturilor lumii, dar şi rolul esenţial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii şi a dezvoltării durabile.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat prima dată această zi mondială în 2002, după adoptarea de către UNESCO în 2001 a Declaraţiei Universale privind Diversitatea Culturală, recunoscând nevoia de „creştere a potenţialului culturii ca mijloc de realizare a prosperităţii, dezvoltarea durabilă şi coexistenţa paşnică globală”.

Pentru mulţi, închiderea spaţiilor publice, a instituţiilor culturale şi a sălilor de spectacole şi de concert a dus la o restrângere a spaţiului cultural şi la o izolare mai mare.

Acesta este motivul pentru care UNESCO a lansat mişcarea „ResiliArt”, al cărei scop este să găsească căi de a încuraja protecţia şi promovarea diversităţii culturale în aceste momente dificile.

Şi ONU face referire la impactul COVID-19 asupra sectorului cultural.

Evenimente culturale anulate, instituţii culturale închise, practici culturale comunitare suspendate, situri din Patrimoniul Mondial UNESCO fără vizitatori, creşterea riscului de jefuire a unor situri culturale şi de braconaj la siturile naturale, artişti care nu pot face faţă acestei situaţii şi sectorul turismului cultural afectat grav – impactul COVID-19 asupra sectorului cultural se resimte în întreaga lume.

Acest impact este social, economic şi politic, el afectând dreptul fundamental al accesului la cultură, drepturile sociale ale artiştilor şi creatorilor profesionişti, precum şi protecţia unei diversităţi de expresie culturală.

Această criză în desfăşurare riscă să ducă la adâncirea inegalităţilor, făcând comunităţile vulnerabile.

ONU: Protejarea diversităţii expresiilor culturale este mai importantă ca niciodată

În plus, industriile creative şi culturale contribuie cu 2.250 miliarde USD (3 la sută din PIB-ul mondial) la economia globală şi reprezintă 29,5 milioane de locuri de muncă în întreaga lume.

Având în vedere natura complexă a muncii lor, profesioniştii din domeniul cultural sunt deosebit de afectaţi, iar măsurile de lockdown din întreaga lume au avut un impact direct asupra întregului lanţ valoric creativ.

Trei sferturi dintre conflictele majore ale lumii au o dimensiune culturală.

Reducerea decalajului între culturi este urgentă şi necesară pentru pace, stabilitate şi dezvoltare.

Diversitatea culturală este o forţă motrice a dezvoltării, nu numai în ceea ce priveşte creşterea economică, ci şi ca mijloc ce poate conduce la o viaţă intelectuală, emoţională, morală şi spirituală mai împlinită.

Acest lucru este cuprins în convenţiile culturale, care oferă o bază solidă pentru promovarea diversităţii culturale.

Diversitatea culturală este astfel un atu indispensabil pentru reducerea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile.

În cadrul celei de-a 31-a sesiuni a conferinţei generale a UNESCO, desfăşurată la Paris la 2 noiembrie 2001, a fost adoptată Declaraţia universală privind diversitatea culturală.

Articolul 1 al acestei Declaraţii stipulează: ”Ca sursă de schimburi, inovaţie şi creativitate, diversitatea culturală este necesară umanităţii aşa cum biodiversitatea este pentru natură.

În acest sens, patrimoniul comun al umanităţii trebuie să fie recunoscut şi afirmat pentru generaţiile prezente şi viitoare”.

Sursa: Agerpres, sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement