Connect with us
Advertisement

Eveniment

27 de ani de la REVOLUȚIE: Ce spune omul care a condus prima manifestație anti-ceaușistă, în decembrie `89, la Alba Iulia

Publicat

babitchi Au trecut 27 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, ani în care cei care au ieșit în stradă sau care și-au pierdut persoane apropiate au sperat că lucrurile se vor schimba și că sângele vărsat, pentru a reda românilor libertatea, nu a curs degeaba. După acești 27 de ani, liderul revoluționarilor din Alba, Mihai Babițchi ne spune ce s-a schimbat în România, dacă așteptările și libertatea națiunii s-au făcut simțite. Răspunsul lui este: „NU”, din păcate corupția a înlocuit comunismul.

Au trecut 27 de ani

Întrucât dictatura ceaușistă a fost cea mai frustrantă dintre regimurile totalitare din Estul Europei, așteptările românilor după Revoluția din Decembrie 1989 au fost uriașe și cea mai legitimă întrebare în momentul de față este dacă aceste așteptări au fost satisfăcute.

Ei bine, există un singur răspuns: Nici pe departe!

Aceasta pentru că, pe umerii poporului ieșit în stradă, care a plătit cu sânge libertatea câștigată, s-au cățărat imediat vechea nomenclatură și foștii securiști din linia a doua, bine organizați și puși pe căpătuială. Aceștia au format noua clasă politică, coruptă, avară, lipsită de scrupule.

Sub pretextul lipsei capitalului autohton, au pus la pământ marile combinate ale țării și au scos țara la mezat, oferind-o aproape gratis multinaționalelor. Gazul, petrolul, pădurile, minereul, principalele servicii publice, o bună parte din pământ au căzut pradă lăcomiei corporațiilor străine. Mita a cangrenat întreaga structură administrativă și politică a statului.

Guvernele și-au transmis unul altuia incompetența, nu profesionalismul. O dovedește mai ales lipsa autostrăzilor, fără de care nu există economie competitivă. Majoritatea populației se zbate în nevoi insurmontabile în timp ce multinaționalele execută spre străinătate transferuri masive de zeci de miliarde de euro, de valoare adăugată în România, de substanță economică. Corporațiile participă cu 40% la cifra de afaceri a țării în timp ce contribuția la bugetul de stat este de doar 20%. Țara este furată ca în codru și nimeni nu pare să dorească oprirea jafului.

Libertatea și democrația nu au nicio valoare dacă poporul nu se bucură de privilegiile naturale ale acestora: bunăstarea tuturor”, spune Mihai Babițchi.

21 decembrie 1989, Alba Iulia

Armata Revolutie Alba Iulia 9 La Alba Iulia, Revoluţia a pornit în 21 decemrie la ora 22.14.  Un grup format în majoritate din tineri s-au adunat în capătul Bulevardului Transilvaniei, de unde au pornit într-un marş pe străzile oraşului.

Liderul ad-hoc al grupului a fost Mihai Babiţchi. Autorităţile comuniste din Alba nu au reacţionat violent la manifestaţia tinerilor, până a doua zi la grupul condus de Babiţchi alăturându-se şi alţi cetăţeni. A doua zi, conducerea PCR a pactizat cu manifestanţii adunaţi în faţa Consiliului Popular Judeţean.

Primul secretar PCR, Ioan Savu, a fost aclamat de manifestanţi în momentul în care a anunţat că susţine manifestaţia. După fuga dictatorului cu elicopterul de pe clădirea Comitetului central PCR, revoluţionarii din Alba au preluat conducerea judeţului.

Primul conducător al noii ordini judeţene a fost Mihai Babiţchi. Revoluţionarii au ocupat sediul Securităţii şi i-au dezarmat personalul instituţiei. Teama de terorişti, confuzia şi poate lipsa de comunicare între grupurile revoluţionarilor au dus la schimburi de focuri, răniţi şi chiar morţi.

revolutie6 Alba Iulia era cuprinsă de o  isterie generală provocată de anunţuri de genul „Apă otravită”, „Vin Terorişti dinspre Mamut”, venite pe diferite canale, greu de verificat. Teama şi deruta au fost principalii factori care au dus la apariţia primelor victime. La 27 de ani de la Revoluţie încă nu se ştie de ce s-a tras la Alba Iulia, nu a fost prezentat niciun terorist şi niciun vinovat pentru morţii şi răniţii din acele zile.

După 27 de ani, niciunul dintre cei care au ieşit atunci în stradă nu deţine o funcţie publică. Singurele documente în care sunt prezentate, oarecum unilateral, fapte şi evenimente din acea perioadă sunt cartea „Revoltă în labirint” scrisă de Mihai Babiţchi şi articolele de presă care redau mai mult atmosfera acelor vremuri decât  informaţia necesară pentru clarificarea misterelor revoluţiei din Alba.

DOCUMENT | Revoluția din Decembrie 1989. La Alba Iulia și Cugir: 23 de morți, 111 răniți și multe mistere neelucidate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement