Eveniment
30 august: Sfântul Alexandru, ocrotitorul oamenilor. Cine a fost acesta şi ce nume se sărbătoresc în această zi
30 august: Sfântul Alexandru, ocrotitorul oamenilor. Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc în 30 august pe Sfântul Alexandru, considerat protector al oamenilor. Sfântul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.
Se spune că, prin rugăciunile sale, a salvat Constantinopolul de la distrugere în timpul unei furtuni violente.
Cunoscut ca protector al bărbaților sau al oamenilor, Sfântul Alexandru a fost episcop la Constantinopol, în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337).
Potrivit tradiției populare, în această zi nu este bine să-ți vorbești aproapele de rău, iar Biserica îi îndeamnă pe credincioșii să fie mai milostivi.
Cine a fost Sfântul Alexandru
Sfântul Alexandru s-a născut în anul 239 în Calabria, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena. De tânăr a viețuit în pustnicie, nevoindu-se în rugăciuni și posturi și suferind multe de la păgâni în acele vremuri de prigoană. După o vreme a mers în Grecia, împreună cu doi ucenici, Vitalie și Nichifor, iar de acolo la Bizanț, unde păstorea Sfântul Mitrofan (306-325). Acesta, neputând îndeplini slujirea sa din pricina bătrâneții, l-a hirotonit pe Alexandru horepiscop în anul 314, spre a-l ajuta în îndeplinirea sarcinilor arhierești.
În anul 325, la Sinodul Ecumenic de la Niceea, convocat de împăratul Constantin cel Mare, arhiepiscopul Mitrofan nu a putut participa și a fost înlocuit de Alexandru.
Acolo l-a combătut pe Arie, unul din preoții săi slujitori, care începuse să predice altă învățătură, neconforma cu tradiția și credința Bisericii.
La început, Alexandru a încercat să rezolve noua tensiune în mod pașnic. Arie și adeptii săi au refuzat orice conciliere, motiv pentru care a fost chemat în fața unui sinod local (321). Acolo, Arie va susține că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl.
În sprijinul apărării ortodoxiei a fost chemat și Osie, episcop de Cordova. Criza s-a accentuat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), care îl excomunică pe Arie.
Sfântul Alexandru a trecut la cele veșnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani, scrie basilica.ro.
De-a lungul vieții sale, Sfântul Alexandru a săvârșit numeroase minuni. Printre acestea, se numără vindecări miraculoase și izgonirea demonilor.
Se spune că, prin rugăciunile sale, a salvat Constantinopolul de la distrugere în timpul unei furtuni violente și a adus pacea în perioade de mari frământări religioase.
Sfântul Alexandru este venerat nu doar pentru faptele sale miraculoase, ci și pentru exemplul de sfințenie și devotament față de Dumnezeu pe care l-a oferit, scrie doxologia.ro.
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Alexandru, pe 30 august
Cui îi poți trimite mesaje, felicitări și urări de Sfântul Alexandru.
Nume care se sărbătoresc în această zi: Alexandra, Ada, Alesia, Alex, Ale, Andra, Xandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda,Sandra, Săndel, Sănducu, Ducu, Dutu, Saşa, Alessandra.
Sfântul Alexandru, protector al oamenilor
Numele Alexandru este de origine greacă și înseamnă a apăra, a proteja. Numele provine de la grecescul Alexandros care înseamnă protector al bărbaților sau al oamenilor și este format din cuvintele „alexo” care înseamnă a apăra, a proteja și „andros” care înseamnă bărbat, om.
Alexandru este un nume foarte vechi în onomastică grecească, fiind atestat încă din a doua jumătate a secolului VII î.Hr, în „Iliada”, ca un alt nume al lui Paris, fiul lui Priam, regele Troiei, în timpul războiulului toian și mai târziu apare în „Descrierea Eladei” – Alexandra, formă feminină a numelui, ca supranume pentru Cassandra, soră lui Paris.
În mitologia greacă, Alexandra este poreclă miceniană a zeiței Hera, protectoare a căsniciei, a căminului și a femeilor măritate, precum și regină zeilor și a oamenilor.
Numele a fost foarte popularizat în special de Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare, educat de către Aristotel, care a rămas în istorie că un comandant de oști excepțional, un mare cuceritor și cel care a unificat sub dominația greacă o mare parte a lumii antice, răspândind astfel în lumea mediteraneeană și orientală cultura și civilizația greacă.
În folclorul nostru, numele Alexandru apare ca un termen de comparație ideal în materie de vitejie și a intrat în onomastică și datorită mai multor martiri și sfinti din primele secole ale erei noastre.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News