Actualitate
31 mai, Ziua Mondială fără Tutun. Activități de informare și conștientizare, desfășurate de CPECA Alba
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba (CPECA), se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.
Anul acesta, Ziua Mondială Fără Tutun, având ca temă „Tutunul și bolile cardiovasculare”, este dedicată asocierii între consumul tutunului și bolile cardiovasculare, campania propunându-și conștientizarea asupra:
- legăturii între consumul tutunului și bolile cardiovasculare, incluzând infarctul, care în acest moment reprezintă cauza principală a mortalității;
- activităților fezabile și măsurilor pe care instituțiile guvernamentale și populația le pot demara pentru a reduce riscul asocierii între consumul de tutun și riscurile asupra sănătății inimii.
Ziua Mondială fără Tutun 2018 coincide cu o serie de inițiative globale și oportunități care vizează epidemia tutunului, astfel că în acest an, campania va evidenția impactul pe care îl are consumul de tutun asupra sănătății cardiovasculare a oamenilor din toată lumea. Consumul de tutun este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolilor de inimă coronariene, a infarctului și a bolilor vasculare periferice.
Obiectivele campaniei de marcare a Zilei Mondiale Fără Tutun 2018 îşi propun să sublinieze legătura dintre consumul de tutun și bolile cardiovasculare, să crească gradul de conștientizare globală privind riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi și pasivi şi să creeze oportunități de promovare a sănătății inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, CPECA Alba va implementa, la nivelul județului Alba, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele nocive asociate fumatului, formare de abilităţi şi activităţi de petrecere a timpului liber în cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, CSEI Alba Iulia, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 16 Alba Iulia, Grădiniţa cu Program Normal Bărăbanț, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba Iulia şi Biblioteca Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Penitenciarul Aiud.
De asemenea, vor fi amenajate standuri informative, unde specialiştii CPECA Alba, împreună cu voluntarii antidrog ai centrului, vor oferi informaţii privind riscurile consumului de tutun şi vor promova în rândul persoanelor fumătoare beneficiile schimbării comportamentului de consum.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News