Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

364 de persoane s-au vaccinat anti-COVID în Alba, în prima zi a campaniei județene. O pierdere de vaccin, nicio reacție adversă

Publicat

În prima zi din campania județeană de imunizare anti-COVID s-au vaccinat 364 persoane, potrivit datelor transmise de DSP Alba.

Imunizarea va continua în această săptămână, pe baza unor liste cu solicitări nominale, în prima fază doar pentru personalul medical.

”În prima zi de vaccinare anti-COVID, în județul Alba s-au vaccinat 364 de persoane din sistemul medical. Având în vedere numărul mare al persoanelor care au ales să se vaccineze dar și faptul că până la acest moment nu au fost raportate reacții adverse și a existat o singură pierdere de vaccin, prima zi de vaccinare anti-COVID în județul Alba poate fi considerată un succes”, a transmis DSP Alba.

UPDATE: Precizări DSP Alba referitor la ”pierderea de vaccin” – conținutul dintr-o doză se diluează cu 1,8 ml ser, rezultând 5 vaccinuri. La SJU, luni, unele persoane au fost respinse la vaccinare pentru că aveau administrat vaccinul antigripal în decembrie și era necesară o perioadă de o lună până la vaccinarea anti-COVID; astfel că a rămas dintr-o doză 0,3 ml adică un vaccin diluat și neutilizat, ce a fost raportat ca pierdere, potrivit procedurii de raportare.

Potrivit sursei citate, având în vedere ritmul de vaccinare, se estimează ca la sfârșitul săptămânii să fie lansată o nouă comandă pentru o a doua tranșă de vaccin.

Spitalul Județean de Urgență Alba: 390 doze de vaccin primite; 124 persoane vaccinate (luni); a fost raportată o pierdere de vaccin; pentru marți s-au programat alte 160 de persoane; primele persoane vaccinate – directorul medical Dan Crainic, șeful UPU, Aurel Crişan, asistenta șefă Marcela Vîlcan (secția Boli Infecțioase); luni s-a vaccinat personalul medical din secţiile Infecţioase, ATI şi UPU; la Secția de Boli Infecțioase s-au înscris pentru a fi vaccinaţi 6 dintre cei 7 medici și asistentele care nu au avut boala; la SJU, în perioada 5-7 ianuarie se va vaccina personalul din celelalte secţii; din 8 ianuarie, se pot programa toate celelalte categorii de cadre medicale, respectiv medici de familie, farmacişti, din unităţi şcolare, ISU, DSP. Coordonatorul centrului de vaccinare de la nivelul SJU Alba Iulia este dr. Simona Căbulea – medic primar epidemiolog. Centrul are două puncte de vaccinare care funcționează în clădirea principală a spitalului, la parter (adresa: Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23).

Vezi VIDEO: Campania de vaccinare anti-COVID, în Alba. Directorul medical al Spitalului Județean și șeful UPU, primii vacinați

Spitalul Municipal Aiud: 190 de doze primite; primul vaccinat – medic Attila Bela Batiz (pediatrie), coordonatorul campaniei de vaccinare în Aiud; 60 de persoane vaccinate/zi, 240 se vor vaccina în total până joi; luni s-au vaccinat 25 de medici și 40 de asistente

Vezi FOTO Campania de vaccinare la spitalul din Aiud: Attila Batiz, primul medic imunizat anti-COVID-19

Spitalul Municipal Sebeș: 90 doze primite; 20 de medici și asistente vaccinate luni; prima persoană vaccinată – managerul spitalului, Anca Franchini; mâine și poimâine sunt programate să se vaccineze alte 70 de persoane

Vezi Prima persoană vaccinată anti-COVID în Sebeș, managerul spitalului, Anca Franchini: ”Am vrut să dau un exemplu celor nehotărâți”

Spitalul Municipal Blaj: s-au vaccinat 40 de persoane;  marți și miercuri sunt programate să se vaccineze alte 85 de persoane.

Spitalul Orășenesc Cugir: s-au vaccinat 20 de persoane (pentru marți, 5 ianuarie, sunt programate să se vaccineze 25 de persoane)

Spitalul Orășenesc Abrud: s-au vaccinat 40 de persoane (nu sunt programări pentru marți)

Spitalul Orășenesc Câmpeni: s-au vaccinat 35 de persoane

Spitalul de Boli Cronice Câmpeni: s-au vaccinat 25 de persoane.

În județul Alba au fost distribuite 975 de doze de vaccin marca Pfizer (195 de flacoane / 5 doze per flacon) în cele 8 centre de vaccinare: 390 de doze la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 90 de doze la Spitalul Municipal Sebeș, 125 doze la Spitalul Municipal Blaj, 190 de doze la Spitalul Municipal Aiud, 80 de doze la Spitalul Orășenesc Cugir, 35 de doze la Spitalul Orășenesc Câmpeni, 40 la Spitalul Orășenesc Abrud și 25 de doze la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.

Dozele trebuie administrate în decurs de maximum 4 zile de la primire. Potrivit înscrierilor făcute în centrele de vaccinare din Alba, în 4 ianuarie s-au programat pentru a primi vaccinul circa 350 de persoane, în 5 ianuarie – circa 280 de persoane, în 6 ianuarie – circa 280 de persoane. Odată epuizate cele 975 de doze, se poate lansa o nouă comandă pentru următoarea tranșă.

Procedura de vaccinare:

Înainte de imunizare, se face triajul epidemiologic și triajul medical, iar, dacă se identifică o contraindicație temporară la vaccinare (exemple: temperatură corporală, infectare recentă), pacientul primește recomandarea de a se reprograma.

Dacă la triaj nu se identifică nicio contraindicație, persoana în cauză citește și semnează un formular de consimțământ informat și ulterior este direcționată către cabinetul de vaccinare.

După vaccinare, pacientul primește o adeverință și este supravegheat medical timp de 15 minute. Dacă nu apar reacții post-vaccinale va fi programat, pentru administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Categoriile de persoane, prioritare la vaccinare în etapa I:

  • Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
  • Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
  • Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
  • Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
  • Personalul din serviciile stomatologice;
  • Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
  • Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
  • Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
  • Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
  • Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);
  • Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
  • Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
  • Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se realizează pe platforma informatică – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ (programările sunt disponibile doar pentru personalul din Etapa 1).

Situația din țară

Aproape 12.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore în România împotriva Covid-19 cu vaccinul Pfizer-BioNTech. S-au înregistrat 10 reacții adverse.

În total, sunt 25.508 persoane vaccinate, a informat luni Comitetul național de coordonare a vaccinării (CNCAV). De la începutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 47 de reacții adverse comune și minore.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ianuarie, ora 17.00, este următoarea:

1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore, prima administrare) – 11.912

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare) – 25.508.

3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 10 reacții comune și minore, dintre care:

– 1 reacție de tip local;

– 9 reacții generale.

4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 47 reacții comune și minore, dintre care:

– 8 reacții locale cu durere la locul injectării;

– 39 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax