Eveniment
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma. De unde vine numele ”Toma Necrediciosul”. Tradiții și superstiții pentru această zi
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma este cunoscut în creștinism ca unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și este deseori menționat sub numele de „Toma Necredinciosul” din cauza celebrului episod în care s-a îndoit de Învierea lui Hristos.
După Învierea lui Hristos, Toma nu a crezut mărturia celorlalți apostoli că Iisus a înviat. El a spus că nu va crede până nu va pune mâna pe rănile Lui.
Opt zile mai târziu, Iisus i-a apărut și i-a cerut să atingă rănile sale, moment în care Toma a exclamat celebra frază „Domnul meu și Dumnezeul meu!” (Ioan 20:28).
De aici provine și denumirea de „Toma Necredinciosul”, dar acest episod a devenit un simbol al credinței venite prin experiență personală.
După Cincizecime, Sfântul Apostol Toma a devenit misionar și a propovăduit Evanghelia în diverse regiuni. Conform tradiției, el a ajuns până în India, unde a fondat comunități creștine, iar Biserica Mar Thoma din sudul Indiei îi consideră fondatorul.
De asemenea, Toma ar fi propovăduit în alte regiuni din Asia, cum ar fi Parția și Mesopotamia.
Potrivit tradiției, Sfântul Toma a fost martirizat în India, fiind ucis cu o suliță în jurul anului 72 d.Hr., în orașul Mylapore, aproape de Chennai. Locul unde a fost martirizat a devenit un important loc de pelerinaj.
În tradiția ortodoxă, Sfântul Apostol Toma este sărbătorit pe 6 octombrie, dar și în Duminica Tomei sau Duminica Tomii, prima duminică după Paște, care comemorează apariția lui Hristos în fața lui Toma.
Sfântul Apostol Toma rămâne o figură importantă pentru creștinii din întreaga lume, fiind un exemplu al căutării adevărului și al trecerii de la îndoială la credință profundă.
6 octombrie, Sfântul Apostol Toma: Ce să nu faci în această zi
Mulți români poartă acest nume, iar pe 6 octombrie ei își sărbătoresc ziua onomastica.
Tradiția spune că în această zi de sărbătoare nu este bine să te cerți cu nimeni și trebuie să eviți orice conflict.
În plus, nu trebuie să ai gânduri necurate în această zi sfântă la adresa nimănui. De asemenea, trebuie să uiți de vicii, măcar în această zi.
Sfântul Apostol Toma este considerat ocrotitorul întârziaților, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor.
Dacă Sfântul Toma este numit ocrotitorul întârziaților, e bine sa precizam ca nu este ocrotitor al celor care întârzie din comoditate, ci din Dumnezeiasca rânduială, scrie creștinortodox.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News