Actualitate
A venit vremea căpuşelor: Vezi care sunt pericolele şi cum pot fi evitate
Odată cu venirea primăverii şi a căldurii, din ce în ce mai mulţi oameni încep să „migreze” înspre spaţiile deschise, din mijlocul naturii, departe de poluarea chimică şi fonică a zonelor urbane. Aceasta este perioada de maximă popularitate a picnicurilor, a ieşirilor la „iarbă verde”, la grătare, când, după o iarnă lungă şi „închisă”, se manifestă puternic nevoia de aer curat şi de „triluri” vesele de pădure.
Tot aceasta este, însă, şi perioada în care riscul de a fi înţepat de căpuşe devine acut, iar pericolele ce urmează unei astfel de înţepături nu sunt deloc de trecut cu vederea. Căpuşele se găsesc, cel mai adesea, în iarba înaltă, de unde trec direct pe pielea oamenilor sau a animalelor. O parte din căpuşe nu transmit boli şi nu determină apariţia unor afecţiuni grave de sănătate gazdei. Altele însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită.
Căpuşele sunt insecte parazite ce se stabilesc pe suprafaţa corpului oamenilor sau al animalelor şi se hrănesc cu sângele gazdelor. Acestea fac parte din familia arahnidelor (la fel ca păianjenii şi scorpionii), din subclasa acarieni. Muşcăturile de căpusă nu produc durere, de aceea prezenţa lor nu este simţită întotdeauna. Unele căpuşe nu sunt periculoase pentru sănătatea omului, însă altele pot produce boli grave, ca Lyme sau un tip particular de meningoencefalită.
Căpuşele sunt insecte mici, cheratinoase, cele tinere au 6 picioare (3 perechi), iar cele adulte au 8 picioare (4 perechi). Un organism poate fi infectat de o căpuşă doar prin contact fizic (căpuşele nu sar, nu zboară, dar se ataşează de corpul victimei).
Cum „tratăm” o muşcătură de căpuşă?
În cazul în care o persoană (sau un animal de companie) a fost înţepată de o căpuşă, trebuie intervenit imediat pentru îndepărtarea acesteia din corp. Aceasta este o procedură sensibilă, care, dacă nu este făcută „ca la carte” poate crea probleme grave. Cel muşcat de căpuşă trebuie să o îndepărteze atent, cu mişcări lente, cu ajutorul unei pensete şi purtând mănuşi, iar locul trebuie dezinfectat. În cazul în care capul căpuşei se rupe şi rămâne în corp, trebuie consultat urgent un medic.
Afecţiunile pe care le produc căpuşele în corpul unei persoane prezintă, cel mai frecvent, simptomele unei gripe: febră, cefalee, greaţă, vomă, mialgii. Acestea pot debuta din prima zi de la muşcătură, însă pot apărea şi după 3 săptămâni.
Căpuşele pot provoca boala Lyme: aceasta este o boală infecţioasă, articulară, neurologică şi cardiacă, al cărei agent este o bacterie din familia spirochetelor (Borrelia burgodoferi – transmisă prin înţepătura de căpuşă).
Boala Lyme se manifestă, la început, prin febră, dureri articulare şi musculare. Ulterior, apar simptome neurologice, cardiace şi inflamaţii articulare. Ultima fază a simptomelor poate apărea la câţiva ani după înţepătură, cu reumatism cronic al articulaţiilor şi atingeri cerebrale.
În stadiu incipient, boala Lyme se tratează cu antibiotice, însă aceasta poate lăsa sechele pe toată durata vieţii.
Sursă: Sfatul Medicului
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News