Connect with us
Advertisement

Economie

Acces online pentru angajați la REVISAL şi la dovada care atestă vechimea în muncă. Proiectul de lege adoptat de comisia de muncă

Publicat

Proiectul de lege care prevede accesul angajaţilor, online, la datele proprii din registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) şi la dovada vechimii în muncă a fost adoptat, marţi, în unanimitate de către deputaţii comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.

Astfel, angajații vor avea acces la datele proprii prevăzute în registrul de evidență a salariaților (REVISAL) și la dovadă vechimii în muncă. Aceștia vor putea să verifice singuri, oricând își doresc, aceste informații vitale pentru bunul demers al lucrurilor, în ceea ce privește recunoașterea anilor de muncă.

Vezi și O nouă categorie de salariați poate ieși mai repede la pensie. Legea se aplică din 10 aprilie. Model adeverințe pentru recalculare

Anunțul a fost făcut de deputatul USR Cristina Prună, unul dintre inițiatorul proiectului.

”Vot al normalităţii în Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Proiectul de lege care prevede accesul angajaţilor, online, la datele proprii din registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) şi la dovada vechimii în muncă a fost adoptat astăzi în unanimitate de către deputaţii comisiei”, a scris Cristina Prună pe Facebook.

Deputatul USR precizează că proiectul de lege pe care l-a depus anul trecut repară o problemă cu care se confruntau salariații de pe piaţa muncii din România.

”Practic, nu va mai fi nevoie de acordul angajatorului, de niciun drum la Inspectoratul teritorial de muncă, stat la coadă în timpul orelor de program, cereri scrise şi număr de înregistrare.

Orice salariat va putea accesa oricând şi imediat istoricul contractelor de muncă finalizate sau active. Este un nou exemplu despre cum digitalizarea poate salva timp şi efort pentru salariaţii români, aducându-ne mai aproape de modelul unui stat care îşi respectă cetăţenii”, afirmă Prună.

Cristina Prună precizează că ”nu va fi accesibil de a doua zi, dar vestea bună este că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”.

Cum poți obține adeverința de vechime în muncă

Potrivit legislației în vigoare, Adeverința de Vechime în muncă reprezintă instrumentul de atestare a vechimii în muncă, după desființarea Carnetului de Muncă. Este bine știut faptul că, de la data de 01.01.2011, nu se mai întocmesc carnetele de muncă pentru angajați, evidența muncii realizându-se în format electronic, cu ajutorul Registrului General de Evidență a Salariaților (Revisal).

Cum poți verifica online vechimea în muncă

Poți avea acces în timp real la date despre vechimea în muncă dacă îți creezi un cont pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice, www.cnpp.ro. Pentru menținerea integrității datelor personale este necesar să urmezi toți pașii necesari creării acestui cont, completezi formularul, îl printezi și il semnezi olograf, în original.

După ce solicitarea va fi procesată, vei putea genera un raport pdf cu informații despre:

  • carnetul tău de muncă;
  • stagiile lunare / anuale de cotizare la pensii, începând din aprilie 2001;
  • declarațiile D112 (declaraţia privind obligațiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) depuse de angajatorii pe care i-ai avut până acum;
  • viramentele la Pilonul II de pensii;
  • pensia comunitară (dacă este cazul)

Ce informații trebuie să conțină adeverințele de vechime în muncă

Dacă ești salariat în mediul privat, nu există un formular tip pentru Adeverința de Vechime în muncă, însă este recomandat ca aceasta să conțină informații precum:

  • Date identificare salariat;
  • Date identificare Contract individual de muncă, pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii lui);
  • Durata activității salariatului;
  • Funcția, respectiv funcțiile ocupate de salariat;
  • Schimbările suferite de Contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);
  • Valoarea salariului de bază, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;
  • Vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;
  • Perioadele de concediu fără plată;
  • Absențele nemotivate de la serviciu.
  • Dacă ești salariat în mediul bugetar, formularul tip pentru Adeverința de Vechime în muncă este stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 (cu modificările și completările ulterioare).

Cum se obține Adeverința de Vechime în muncă

Conform Hotărârii Guvernului României nr. 905/2017 privind Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal), poți obține Adeverința de Vechime în muncă astfel:

Adeverința de Vechime în muncă îți este eliberată de angajator, la data încetării Contractului Individual de muncă, însoțită de un Extras (Raport per salariat) din Revisal, datat și certificat pentru conformitate.

Adeverința de Vechime în muncă îți este eliberată de angajator, oricând, la cerere, tu având acest drept, oferit de lege, ca actual sau fost salariat.

Poți solicita, de asemenea, un extras (Raport per salariat) din Revisal, datat și certificat pentru conformitate. Durata de acordare pentru Adeverința de Vechime în muncă, respectiv pentru Extrasul din Revisal este de maximum 15 zile de la data solicitării.

În cazul în care angajatorul se află în imposibilitatea de a-ți elibera Adeverința de Vechime în muncă sau Extrasul din Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal), poți solicita Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), eliberarea Extrasului din care să rezulte activitatea desfășurată la respectivul angajator, în calitate de salariat.

ITM îți eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de Angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, tariful fiind 20 lei per document, conform Ordinului MMFPSPV Nr. 826/2014 (cu modificările și completările ulterioare).

Model adeverință vechime DOCUMENT PDF: Model adeverinta pt vechimea in munca si specialitate

Ce taxă se plătește la eliberarea adeverinței de vechime

Angajații pot cere și un extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de munca dacă angajatorul nu poate elibera acest extras. Inspectoratele de munca eliberează extrasul din Revisal din care sa rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Eliberarea adeverințelor de vechime se face în baza unei cereri scrise si se supune unei taxe anticipate de 20 lei conform Ordin nr.826/2014 al MMFPSPV.

Eliberarea adeverinței de vechime se eliberează în termen de 15 zile de la data depunerii cererii.

Cum dovedești vechimea în muncă în cazul în care ai fost angajat într-o firmă care ulterior a fost radiată

Dacă documentele ce îți dovedesc vechimea în muncă au fost întocmite dar nu le deții, te adresezi deținătorului autorizat al arhivei angajatorului (în cazul firmelor radiate).

Acesta este reprezentat, conform Legii Nr. 16 din 2 aprilie 1996 (republicată), de un operator economic autorizat în prestarea de servicii arhivistice, datele de identificare ale acestuia putând fi furnizate de către Arhivele Naționale (ANR), Serviciile Județene ale Arhivelor Naționale sau Serviciul Municipiului București al Arhivelor Naționale.

În cazul în care acesta refuză să îți elibereze copii ale documentelor deținute și adeverințe care să ateste înscrierile existente în aceste documente, îl poți acționa în judecată. Instanța judecătorească îl poate obliga pe acesta să îți elibereze o adeverință constatatoare a raportului de muncă. (astfel cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție ÎCCJ prin Decizia Nr. 2 din 15 februarie 2016).

Dacă documentele doveditoare privind vechimea ta în muncă nu au fost întocmite, pentru a-ți reconstitui vechimea în muncă la respectiva firmă radiată, te poți adresa Casei Naționale de Pensii Publice pentru a solicita o „Adeverință Stagii de Cotizare”. În cazul unei solicitări nesoluționate, poți chema în judecată Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Aceasta este singura entitate abilitată de lege să emită deciziile de pensie în baza tuturor documentelor apte a certifica stagiile de cotizare, iar Hotărârea Judecătorească prin care se recunoaște vechimea în muncă este un astfel de document. (astfel cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia Nr. 2 din 15 februarie 2016).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rasnoveanu Vasilica

    miercuri, 22.05.2024 at 18:33

    nu va merge site

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement