Eveniment
Achitat de instanță după ce a amenințat prin gesturi un polițist din Alba, cu bătaia. A motivat că are un tic nervos
Un bărbat acuzat de ultraj asupra unui polițist din Săliștea a fost achitat de către magistrații Judecătoriei Alba Iulia. Polițistul i-a dat amendă pentru că animalele sale au distrus proprietatea altcuiva, iar omul l-a amenințat verbal și prin gesturi pe polițist, cu bătaia. Însă, în timpul anchetei a susținut că a discutat calm cu polițistul, dar că are un tic nervos iar omul legii a interpretat greșit semnele.
Întrebarea este cât de protejați mai sunt polițiștii, jandarmii și cei din alte structuri, care se deplasează la asemenea intervenții.
Deși judecarea dosarului a început în luna februarie a anului 2017, decizia magistraților a venit abia în 5 martie 2019, după 20 de ședințe derulate pe rolul instanței.
Vezi pe România24.ro și Elevă în stare gravă la spital, după ce a fost bătută de o colegă. Incidentul s-a petrecut în plină zi
Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, problema dintre polițist și bărbat a fost o amendă primită de către cel din urmă, deoarece și-a lasat animelele nesupravegheate și acestea au distrus o parte din recolta unui sătean.
Într-o altă intervenție a polițistului pentru aplanarea unui conflict, bărbatul amendat și-a făcut apariția și i-a spus polițistului că ”bătaia doare”, în timp ce prin gesturi sugera lovirea omului legii. Când polițistul a vrut să scoată sprayul lacrimogen, bărbatul i-a zis că i-l ”bagă pe gât”.
Vezi pe România24.ro și VIDEO : Medic ginecolog agresat într-o clinică privată. Cazul a ajuns în atenţia Poliţiei
În apărarea sa, bărbatul a zis că doar a discutat cu polițistul pe un ton calm și că are un tic nervos cu gesticulatul, semne care au fost înțelese greșit de către polițist.
Conflictul a început de la o amendă contravențională
Potrivit rechiztoriului întocmit de procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei Alba Iulia ”în data de 23 iulie 2014, G.I.D, agent de poliție în cadrul Postului de Poliție Săliștea, a aplicat inculpatului F.I.C, o sancțiune contravențională, pentru nerespectarea Legii nr 61/ 1991 republicată, constând în aceea că și-a lasat nesupravegheate animalele domestice care au distrus o parte din recolta unui cetățean din localitate, care sesizase poliția cu privire la aceste aspecte și solicitase luarea măsurilor legale.
Încă de atunci susține persoana vătămată, inculpatul a avut un compartament sifdător la adresa sa, refuzând să-l însoțească la sediul de poliție, pentru întocmirea documentelor constatatoare, exprimând-se că lui nu-i este frică de poliție sau de pușcărie, astfel că polițistul, după ce a completat procesul verbal de contravenție, l-a comunicat inculpatului prin poștă” se arată în rechizitoriu.
Amenințări cu bătaia și un spray bagat pe gât
”În data de 11 august 2014, agentul de poliție G.I.D. era planificat să execute serviciul de permanență la Postul de Poliție Săliștea. În jurul orelor 20:00, polițistul a fost sesizat prin sistemul 112 să intervină pe raza satului Săliștea Deal, pentru aplanarea unui conflic dintre două familii.
După ce a ajuns la fața locului, cu mașina de serviciu, agentul de poliție, care era echipat în ținuta cu însemnele poliției și cu materialele din dotare, a aplanat confilictul și, în timp ce le aducea la cunoștință persoanelor implicate să se prezinte a doua zi la sediul postului de poliție pentru a depune o plângere prealiabilă, necesară infracțiunii sesizate, respectiv loviri sau alte violențe, și-a făcut apariția și inculpatul care a început să-i reproșeze faptul că i-a aplicat sancțiunea contravențională din data de 23 iulie 2014, mototolind și aruncând în interiorul autoturismului de poliție, pe geamul portierei din stânga față, procesul-verbal de contravenție, care-i fusese comunicat anterior, spunându-i polițistului să plătească el amenda.
Văzând acest lucru, polițistul a încercat să evite escaladarea confilctului întrucât la fața locului erau prezente mai multe persoane, a închis portiera autoturismului de serviciu și s-a deplasat în fața mașinii, fiind însă urmărit de către inculpat care s-a apropiat destul de mult de el, proferând în mod direct amenințări la adresa sa, cu acte de violență, transmițându-i că ”bătaia doare”, că-i va aplica mai multe lovituri, că-l va ”nenoroci”, avertizându-l să ”aibă grijă pe unde merge”, gesticulând spre el, mimând aplicarea unor lovituri, specifice boxerilor.
În acele împrejurări, polițistul a încercat să-și scoată sprayul lacrimogen de la centură, iar când i-a desfăcut dispozitivul de prindere, inculpatul i-a spus să-l pună la loc, că ”i-l bagă pe gât”.
După toate acestea au intervenit membrii familiei inculpatului care l-au calmat și l-au condus acasă.
Gesturi interpretate greșit
”Inculpatul F.I.C nu a recunoscut comiterea faptei, susținând că a purtat discuții cu polițistul într-un cadru de normalitate, fără a profera amenințări la adresa acestuia, recunoscând că i-a reproșat polițistului că i-a dat amendă, însă pe un ton calm, iar, în timp ce gesticula, ar fi scăpat procesul-verbal de contravenție, înăuntrul autoturismului de poliție.
A mai precizat că are un tic nervos, și anume gesticulează, cu mișcări ample ale mâinilor, iar aceste gesturi au fost interpretate greșit de către polițist” se arată în rechizitoriul întocmit la acea dată.
În data de 5 martie 2019, judecătorii Tribunalului Alba au hotârât achitarea inculpatului și au lasat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de persoana vătămată G. I. D., constituită parte civilă.
”Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 5 Cod de Procedură Penală, art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod de Procedură Penală, achită pe inculpatul F. I. C. – de sub învinuirea săvârșirii infracțiunii de ultraj prev. de art. 257 al. 1, 4 Cod Penal rap la art. 206 al. 1 C penal., cu aplic art. 41 al. 1 C penal. În baza disp,. art. 397 C pr penală rap la art. 25 al. 5 C pr penală lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de persoana vătămată G. I. D., constituită parte civilă. În baza art. 275 alin. (3) C.p.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.03.2019” precizează sentința pronunțată de Judecătoria Alba Iulia.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
vv
joi, 07.03.2019 at 08:43
Pai trebuia sa-i dea si politistul cateva bulane peste fata si sa spuna ca si el( politistul) are ticuri, dar ca nu a vrut sa-l loveasca.