Connect with us
Publicitate

Eveniment

Adăugarea de inscripţii şi simboluri ilegale pe drapelul României, amendată cu până la 20.000 de lei. Lege adoptată la Senat

Publicat

Adăugarea de inscripţii şi simboluri ilegale pe drapelul României va fi amendată cu până la 20.000 de lei. Senatul a adoptat luni propunerea legislativă de modificare a Legii 75/1994.

Este sancţionată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei adăugarea de inscripţii şi simboluri pe drapelul României. Este vorba despre cele în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

În iunie 2023, Legea 75/1994 a fost completată la art.1, alin.3 cu prevederea potrivit căreia „Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”.

Noua propunere legislativă, iniţiată de senatorul PNL Nicolae Ciucă şi deputatul PNL Gabriel Andronache, instituie sancţiuni pentru această faptă.

Cine poate da amenda

„Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României, să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora.

Încălcarea interdicţiei de la art 1, alin. 3 se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei.

Sancțiunle sunt aplicate de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei cu respectarea dispoziţiilor OG 2/2001”, se arată în proiectul adoptat.

Abatere gravă

Potrivit expunerii de motive, „pângărirea drapelului României ca simbol naţional prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică, Trebuie sancţionată proporţional cu amendă în cuantum ridicat pentru a descuraja astfel de fapte antisociale” .

Proiectul ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Senatorul Diana Iovanovici Şoşoacă s-a pronunţat împotriva arborării altor drapele alături de cel al României.

Dispute

Senatorul UDMR Tanczos Barna a subliniat că „steagul Ţinutului Secuiesc, simbol al Ţinutului Secuiesc din România, va fi arborat în continuare în condiţiile legii de către această comunitate”.

După această intervenţie, Şoşoacă a protestat în sala plenului. A susținut că Ţinutul Secuiesc nu există, fiind necesară întreruperea pentru 5 minute a şedinţei de plen, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate