Educație
UPDATE: ADMITERE la ACADEMIA de POLIȚIE 2020. Înscrierile au început de vineri. Calendar, locuri și detalii pentru candidați
Încep înscrierile pentru admitere la Academia de Poliție 2020. Perioada în care pot fi depuse cererile de înscrieri este 17-27 iulie, la inspectoratele județene de poliție pe raza cărora își au domiciliul candidații.
Dosarele de înscriere vor fi acceptate până în 4 august inclusiv. Cererile vor putea fi depuse inclusiv sâmbăta și duminica.
Vezi și ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2020: Câți tineri din Alba s-au înscris la concurs. Ce trebuie să știe candidații
În total, sunt 588 de locuri disponibile pentru admiterea 2020 la Academia de Poliție, din care 100 cu taxă (Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative /Drept/ învățământ la distanță).
Vezi AICI: ADMITERE MAI 2021: ÎNSCRIERI la şcolile de agenţi de POLIȚIE şi subofiţeri jandarmi, pompieri. LOCURI, CALENDAR, condiții
UPDATE: Precizări MAI – ”recrutarea candidaților se realizează de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare (unități de recrutare), aflate în unitățile din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare din aparatul central al inspectoratelor generale, potrivit organizării administrativ-teritoriale și specialității pentru care optează candidații – poliție, poliție de frontieră, jandarmi, pompieri, în raport de oferta educațională și de domiciliul/reședința înscrise în cartea de identitate.
Citește și ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2021: Înscrieri, calendar, condiții, probe, documente, taxe
Candidații care optează pentru locurile Poliției de Frontieră și nu au domiciliul într-un județ limitrof frontierei de stat sunt recrutați de structurile de resurse umane din unitățile cu sarcini de recrutare din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române unde aceștia locuiesc, potrivit domiciliului/reședinței înscrise în cartea de identitate.
Citește și REZULTATE ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2020: Notele candidaților, înainte de contestații. LISTELE provizorii
În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații depun documentele solicitate până la data de 4 august 2020. Tot până la aceeași dată, se va realiza evaluarea psihologică a candidaților la unitatea de recrutare, conform planificării. Avizul psihologic va fi introdus în dosarul de recrutare de către compartimentul de specialitate.
Taxa de înscriere la concurs se achită de către candidații declarați apt psihologic, în perioada 28 iulie – 7 august 2020 (data operațiunii bancare), potrivit precizărilor publicate pe site-ul oficial al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la secțiunea Admitere.
Proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice va avea loc în perioada 24 – 29 august 2020, iar proba de evaluare a cunoștințelor între 1 – 2 septembrie 2020. Ambele probe vor avea loc la centrele zonale de selecție, potrivit arondării unităților de recrutare.
Repartizarea și planificarea pentru susținerea probelor se realizează de către Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și sunt aduse la cunoștința candidaților, în timp util, prin postarea acestora pe site-ul oficial al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, precum și al celorlalte centre zonale de selecție.
În vederea susținerii probelor de admitere, candidații vor avea asupra lor cartea de identitate/pașaportul, iar în cazul probei de evaluare a performanței fizice și echipamentul sportiv necesar. Rezultatele obținute de candidați se centralizează la Academia de Poliție și se afișează pe site, în ordinea mediilor obținute la proba de evaluare a cunoștințelor. Contestațiile la proba de evaluare a cunoștințelor se transmit online la adresa admitere@academiadepolitie.ro, în data de 5 septembrie 2020 și se soluționează la sediul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, în perioada 6 – 7 septembrie 2020.
Urmează examinarea medicală care se va realiza, în perioada 8 – 24 septembrie 2020, potrivit prevederilor Ordinului MAI nr. 105/2020, pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la proba scrisă. Academia de Poliție afișează, la finalul fiecărei zile, situația candidaților care au finalizat examinarea medicală, succesiv, până la completarea numărului de locuri scoase la concursul de admitere. Sunt declarați admiși candidații care au fost declarați apt medical, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.
Rezultatele finale ale admiterii vor fi aduse la cunoștința candidaților prin afișare pe site-ul oficial al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, până la data de 26 septembrie 2020.
Activitățile organizate în vederea recrutării și selecției candidaților vor fi desfășurate cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a potențialelor îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 în rândul candidaților și a personalului implicat”.
Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul universitar din domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică este de 3 sau 4 ani, în funcție de arma sau serviciul şi specialitatea.
Calendar Admitere 2020 Academia de Poliție (sursă – sindicateuropol.ro):
17-27 iulie (inclusiv sâmbăta și duminica): înscrieri cu cereri-tip la unitățile de recrutare
4 august 2020: termen limită pentru depunerea dosarului de recrutare
4 august 2020: termen limită pentru evaluarea psihologică
24-29 august: proba de evaluare a performanțelor fizice
1-2 septembrie: susţinerea probei de evaluare a cunoștințelor
6-7 septembrie: transmiterea contestaţiilor la proba de evaluare a cunoștințelor; online
8-24 septembrie: examinarea medicală (în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la proba scrisă)
Până în 26 septembrie: afișarea rezultatelor finale
ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2020 – LOCURI pe facultăți – studii universitare de licență (sursă sindicateuropol.ro):
Facultatea de Poliţie
– domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă – 98 locuri (50 IGPR, 40 ANP, 8 SIE); învăţământ cu frecvenţă redusă – 40 locuri (34 IGPR, 3 IGPF, 3 IGJR)
Facultatea de Poliţie de Frontieră
– domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă – 25 locuri (23 IGPF, 2 SIE)
Facultatea de Jandarmi
– domeniul de licenţă ,,Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, cu durata de 3 ani (180 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă – 25 locuri (20 IGJR, 5 SIE)
Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative:
– domeniul de licenţă ,,Drept”, specializarea „Drept”, cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă – 250 de locuri; învăţământ la distanţă – 100 locuri (taxă)
Facultatea de Pompieri
– domeniul de licenţă ,,Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-Pompieri”, cu durata de 4 ani (240 de credite transferabile), învăţământ cu frecvenţă – 50 locuri
CENTRE ZONALE DE SELECȚIE
Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidații din Municipiul București, și județele: Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Tulcea, precum și candidații la frecvență redusă, candidații ANP și candidații MApN pentru proba de verificare a cunoștințelor;
Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidații din județele: Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea;
Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca – pentru candidații din județele: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu;
Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidații din județele: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare, Timiș;
Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – pentru candidații din județele: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea;
Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni – pentru candidații din județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui;
Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești – pentru toți candidații înscriși la Facultatea de Pompieri.
Condiții pentru înscrieri (din regulamentul de admitere aprobat în ianuarie 2020):
– candidaţii care au obţinut distincţii în liceu (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare naționale recunoscute de Ministerul Educaţiei și Cercetării, la disciplinele din cadrul probelor de evaluare a cunoștințelor pentru facultățile la care se înscriu, beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea probelor scrise de evaluare a cunoştinţelor, pe locurile finanţate de la bugetul de stat, dacă au fost declaraţi „apt” sau, după caz, „promovat”, la probele eliminatorii şi îndeplinesc celelalte condiţii legale şi criterii specifice pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale M.A.I.
– candidaţii care în perioada studiilor liceale au obţinut distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de MEC beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea probelor scrise de evaluare a cunoştinţelor, pe locurile finanţate de la bugetul de stat, dacă au fost declaraţi „apt” sau, după caz, „promovat”, la probele eliminatorii şi îndeplinesc celelalte condiţii legale şi criterii specifice pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale M.A.I.
– copiii polițiștilor/personalului militar rănit sau decedat într-un accident de muncă beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea probelor scrise de evaluare a cunoştinţelor, pe locurile finanţate de la bugetul de stat, dacă au fost declaraţi „apt” sau, după caz, „promovat”, la probele eliminatorii şi îndeplinesc celelalte condiţii legale şi criterii specifice pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale M.A.I
– la concursul de admitere la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, programul de studii universitare de licenţă „Ordine şi siguranţă publică” al Facultăţii de Poliţie, pot participa agenţii/ subofiţerii/ maiştrii militari din M.A.I., care îndeplinesc condiţiile legale şi criteriile specifice de recrutare prevăzute de legislația în vigoare
Acte necesare (din regulamentul de admitere aprobat în ianuarie 2020 / în actualizare):
– cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, înregistrată la secretariatul unităţii cu atribuţii de recrutare
Vezi AICI model de cerere de înscriere.
– documentele care atestă absolvirea studiilor liceale (pentru candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în promoţiile anterioare anului 2020 – diploma de bacalaureat şi foaia matricolă a studiilor liceale sau adeverință – pentru promoţia absolventă în anul concursului, în copii certificate pentru conformitate cu originalul sau copii legalizate)
– fişa medicală-tip de încadrare în M.A.I., în original, concluzionată de medic, cu avizul „Apt pentru instituţii de învăţământ din M.A.I.”;
Vezi AICI model adeverință medicală.
– copie după cartea de identitate (pentru cei care şi-au schimbat numele – copie după hotărârea judecătorească sau alte documente privind schimbarea numelui);
– copie după certificatul de naştere;
– copie după certificatul de căsătorie, pentru candidații care şi-au schimbat numele în urma căsătoriei;
– avizul psihologic sau nota compartimentului de resurse umane, în cazul în care rezultatele evaluării psihologice s-au comunicat pe bază de tabel nominal;
– cazierul judiciar al candidatului/extrasul de pe cazierul judiciar, solicitat de către compartimentul cu sarcini de recrutare, pe baza consimțământului expres al candidatului;
– două fotografii color 3/4 cm (având scrise pe verso: numele, prenumele tatălui și prenumele candidatului, înscrise cu majuscule, precum și codul numeric personal al acestuia);
– declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare
Vezi AICI model declarație de confirmare.
– documentele doveditoare obținerii distincțiilor la olimpiade, în cazul în care candidatul se află în posesia unor astfel de documente
La prezentarea la sediul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, pentru înscriere, candidaţii la concursul de admitere la forma de învăţământ cu frecvenţă la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative – specializarea „Drept”, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră, Facultatea de Jandarmi sau Facultatea de Pompieri vor avea asupra lor, în mod obligatoriu, următoarele:
– cartea de identitate în original sau paşaportul în original;
– contravaloarea taxei de înscriere la concurs sau, după caz, acte doveditoare, din care să rezulte că se află într-una din situaţiile în care beneficiază de scutire de plata taxei;
– după caz, diploma în original doveditoare obținerii distincțiilor la olimpiade
Candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în anul 2020 vor prezenta şi: diploma de bacalaureat, în original sau în copie legalizată (în locul diplomei de bacalaureat, candidaţii pot prezenta și o adeverinţă eliberată de liceu, în care se menţionează notele obţinute la disciplinele de examen, media generală de la bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma; o foaia matricolă a studiilor liceale, în original); copia documentului va fi certificată cu originalul de către personalul desemnat şi se semnează de către acesta şi de candidat; în cazul în care se prezintă copia legalizată, aceasta se acceptă.
În vederea participării la concursul de admitere, candidaţii sunt obligaţi să achite o taxă de înscriere la concurs (450 lei, potrivit regulamentului aprobat la începutul anului).
Sunt scutiţi de plata taxei: orfanii de unul sau ambii părinţi; cei care provin din casele de copii sau din plasament familial; copiii personalului didactic sau didactic auxiliar, în activitate sau pensionaţi; copiii personalului M.A.I., în activitate / pensionat/ decedat; copiii funcţionarilor publici cu statut special din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în activitate, pensionaţi sau decedaţi (numai pentru candidaţii la specializarea Penitenciare). candidații proveniți din sistemul de protecție socială.
PROBA SCRISĂ (metodologia de anul trecut)
Proba scrisă de evaluare a cunoştinţelor constă într-un test grilă, evaluat cu note de la 1 la 10, un punct fiind atribuit din oficiu. Formula de calcul aplicată este următoarea: Nota = (punctele acordate: punctajul maxim) x 9 + 1. Nota se calculează cu două zecimale, fără rotunjire. La fiecare întrebare, răspunsul corect se marchează, în căsuța corespunzătoare, cu ”X”, iar celelalte variante (căsuțe) se vor bara cu ”-”. Pentru ca un răspuns să fie considerat corect trebuie să conţină un singur X, iar celelalte trei căsuţe să fie barate cu o linie orizontală. Candidații trebuie să fie atenți să nu depășească pătratele aferente, pentru că riscă să li se anuleze răspunsul.
Candidații pentru Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative (specializarea „Drept”), Facultatea de Poliţie, Facultatea Poliţie de Frontieră şi Facultatea de Jandarmi susțin test grilă la disciplinele: Istorie, Limba română şi Limba străină (engleză, franceză, germană, rusă sau spaniolă). Durata pentru rezolvarea chestionarului (test grilă) este 4 ore. Fiecare test grilă are 30 de întrebări. Fiecare întrebare are alocate 0,3 puncte. La punctajul astfel obţinut se adaugă un punct.
Candidații pentru Facultatea de Pompieri susțin test grilă la Algebră şi Elemente de analiză matematică şi Fizică (Mecanică, Fizică moleculară şi Termodinamică, Electricitate). Durata pentru rezolvarea chestionarului (test grilă) este 4 ore. Fiecare test are 18 întrebări. Fiecare întrebare are alocate 0,5 puncte. La punctajul astfel obţinut se adaugă un punct.
Candidații la Facultatea de Arhivistică susțin test grilă la Istorie. Durata pentru rezolvarea chestionarului (test grilă) este 90 de minute. Testul grilă are 30 de întrebări, Fiecare întrebare are alocate 0,3 puncte. La punctajul astfel obţinut se adaugă un punct.
După finalizarea probei de verificare a cunoștințelor, se publică lista cu candidații în ordinea descrescătoare a mediilor obținute și cu mențiunea ”Admis” sau ”Respins”.
Media de admitere obţinută de fiecare candidat este media aritmetică a notelor obţinute la fiecare disciplină în parte, cu două zecimale, fără rotunjire.
Media minimă de admitere nu poate fi mai mică de 5 (cinci).
Candidaţii pot formula şi depune contestaţii numai cu privire la proba de evaluare a cunoştinţelor, în ceea ce privește baremul de corectare sau corectitudinea numărării și consemnării punctajului obținut pentru propria lucrare.
În actualizare
surse: sindicateuropol.ro, academiadepolitie.ro, mai.gov.ro
sursă foto: academiadepolitie.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News