Connect with us
Publicitate

Blaj

Admitere la Şcoala Duală Bosch: Specializări tehnice adaptate la nevoile elevilor și ale pieței

Publicat

Compania Bosch Automotive din Blaj în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” selectează 100 de elevi pentru a-i pregăti în specializările: mecanic în industrie (28 locuri) şi electrician (72 locuri).

Bosch are o tradiţie de peste 100 de ani în sistemul de învăţământ dual din Germania, iar pentru elevii care se orientează spre o specializare tehnică, Bosch face paşi importanţi şi în România. În Blaj, Bosch a început o investiţie pe termen lung în educaţia elevilor, pregătindu-i pentru meserii cerute de piaţă, pentru cerinţele unei fabrici moderne.

La Blaj, fabrica Bosch a dezvoltat un program de învăţământ dual în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din localitate. Investiţia în pregătirea profesională a elevilor este un element important în strategia de implicare a companiei în dezvoltarea comunităţii locale, element care generează beneficii pentru toţi partenerii programului.

Anul acesta fabrica din Blaj a inaugurat un centru de training Bosch, care este dotat cu echipamente speciale pentru pregătirea profesională a elevilor şcolii duale.

Sistemul educațional dual are câteva particularităţi care îl fac unic: teoria și practica sunt strâns legate între ele, companiile au un cuvânt important de spus atunci când vine vorba de crearea programelor de formare duală.

“Elevii sunt pregătiți teoretic la școala din Blaj, iar practic la noi în fabrică. Învățământul dual asigură o trecere ușoară de la școală la locul de muncă, deja în anul 3 sunt mai maturi și mai pregătiți pentru viața reală. Această școală profesională nu este un loc de unde nu mai poți evolua. Eu am început cu o astfel de școală vocațională și asta nu m-a împiedicat să am o carieră, ci dimpotrivă, m-a ajutat. (Dirk Arnold, director tehnic Bosch Automotive Blaj)

Ce înseamnă să lucrezi ca mecanic sau electrician?

Nu toți elevii au această gândire timpurie cu privire la ceea ce vor să lucreze după absolvire. Aici intervine rolul şcolii şi al familiei, acela de a-i ghida în direcția potrivită pentru fiecare. O influenţă deloc de neglijat este şi opinia generală a societăţii româneşti privind învăţământul profesional, care nu este neaparat una care să motiveze elevul sau părinţii deopotrivă în a alege să intre în sistemul de învăţâmânt dual după terminarea gimnaziului.

De aceea e important de ştiut că acest sistem e foarte diferit de cel profesional normal, atât prin prisma structurii celor trei ani, cât şi prin prisma numeroaselor beneficii pe care elevii le pot avea odată intraţi în sistem.

“Din experienţa mea personală, având în vedere că tatăl meu a fost director al unui liceu tehnologic, ştiu că educaţia este cea mai importantă, teoretică şi practică deopotrivă. De la tatăl meu am învăţat întâi că un maistru bun este mult mai apreciat decât un inginer care este mediocru.” (Alexander Firsching, director comercial Bosch Automotive Blaj)

Fabrica Bosch din Blaj oferă tinerilor înscrişi în program o serie de beneficii precum servicii medicale, prânz gratuit la cantina fabricii, transport gratuit, echipament de lucru, rechizite, prioritate la angajare, având şi posibilitatea de a-şi continua studiile în cazul în care doresc să obţină diploma de bacalaureat.

Mai mult de atât, elevii beneficiază de o bursă atât din partea statului, cât şi din partea companiei şi nu în ultimul rând un spaţiu modern, dotat cu echipamentele necesare, în care aceştia îşi desfăşoară activitatea. În plus, cadrul restrâns şi atmosfera de lucru în care elevii îşi desfăşoară partea practică a pregătirii, alături de instructorii Bosch, sunt la propriu o lecţie despre ce înseamnă munca în echipă şi colaborarea între colegi pentru a finaliza cu success orice proiect.

Oliver este colegul nostru din Blaj care lucrează în companie de aproape 13 ani, specialist în electronică şi automatizări, actualmente instructor Ştiinţe Electrice în cadrul Şcolii Duale Bosch Din Blaj.

“Elementul comun pe care l-am observat la elevii noştri de-a lungul timpului este curiozitatea, un impuls extrem de util în învăţare, dar care trebuie să fie un element constant pentru ca, într-un final să genereze implicarea şi învăţarea. Iar aici intervine nevoia funcţionării reale a parteneriatului şcoală-părinte-instructor, astfel sincopele în dezvoltarea elevilor, de orice natură ar fi ele, să fie din ce în ce mai rare.” (Oliver, Instructor școala duală)

Alege meseria care ţi se potriveşte şi înscrie-te la clasele scolii duale.

Mai multe detalii despre înscriere, poți afla aici. https://www.bosch.ro/cariere/porniti-cariera-dumneavoastra/elevi/#inscriere-blaj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate