Connect with us
Advertisement

Actualitate

Amânare în dosarul de conflict de interese al lui Klaus Iohannis. Următorul termen, în 12 martie, la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat miercuri termenul din dosarul în care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) de incompatibilitate și conflict de interese în domeniul administrativ. Este vorba despre un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiului și Tipografia Honterus, societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România, al cărui președinte a fost însuși Klaus Iohannis, până în 2013. Următorul termen din acest dosar se va derula în data de 12 martie 2014, la Alba Iulia.

ANI a constatat că primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală.

Acesta este al doilea dosar aflat pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia, în care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, era acuzat de ANI că a îndeplinit concomitent cu funcţia de primar, şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu şi de la SC Pieţe SA, ce contravenea prevederilor legale. În data de 25 septembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul întocmit de Agenţia Naţională de Integritate prin care se constata starea sa de incompatibilitate. Citiţi aici mai multe despre acest caz.

Klaus Iohannis și Tipografia Honterus

În data de 23 decembrie 2010, Iohannis a semnat un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), potrivit ANI. Iohannis a ocupat funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 – 2013.

„Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public»”, preciza ANI într-un comunicat de presă.

Inspectorii ANI au mai stabilit că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”.

Primarul municipiului Sibiu a încălcat, conform ANI, şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

ANI a depus o sesizare la Parchet cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese, iar dosarul este pe rolul Curții de Apel Alba Iulia de anul trecut. la termenul de miercuri, 19 februarie, instanța a decis să amâne cauza până în 12 martie, la solicitarea ANI, care și-a exprimat intenția de a studia câteva documente de la Oficiul Național Registrul Comerțului, cu privire la societatea comercială Tipografia Honterus.

ANI a precizat că Iohannis a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Klaus Iohannis a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, susţine ANI.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, a precizat ANI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement