Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi pentru cei care închiriază apartamente în regim hotelier, la ”negru”. Cum poți intra în legalitate. Lista actelor necesare

Publicat

Închirierea apartamentelor în regim hotelier este o afacere bună, dar care se desfășoară în mare parte la ”negru”. Cei care dețin apartamente sau case, le închiriază direct clienților, pe platforme de profil, dar nu plătesc taxe la stat. 

În acest sens, atât la nivel european, dar și național se vor face ample reglementări, în cursul anului 2024.

Mai pe scurt cei care își vor pune apartamentele la dispoziție, vor fi nevoiți să urce și documentele de acreditare și dovezile că sunt în legalitate. Altfel, vor risca amenzi care pot ajunge până la 50.000 de lei, dar și plata taxelor, din banii nedeclarați anterior.

Patronii din turism deranjați de micii afaceriști

Cei care au unități de cazare, pensiuni sau hoteluri, sau chiar apartamente în regim hotelier sunt deranjați de cei care nu sunt în legalitate. Mai exact, aceștia spun că cei care închiriază la negru, strică prețul pieței deoarece au dau apartamentele la preț mai mic.

”Ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite. Ei își pot permite tarife mici neoferind, însă siguranță și uneori nici condițiile pe care le impune o clasificare”, a precizat Dragoș Răducan președintele patronatelor din turism, la PROTV.

Pentru a intra în legalitate proprietarii de apartamente au nevoie de o serie de documente și avize.

PFA sau SRL

Cei care vor să închirieze un apartament în regim hotelier trebuie să se înscrie la finanțe. Mai exact trebuie să se înscrie la finanțe cu un PFA sau SRL.

Înscrierea se face pentru desfașurarea închirierilor în scop turistic a apartamentului. Înregistrarea se face cu adresa apartamentului pentru care se solicită clasificare.

Acordul vecinilor

Fără acordul vecinilor nu se poate clasifica un apartament ca fiind cu regim hotelier. De multe ori vecinii sunt deranjați de zgomotul produs de cei care închiriază pentru câteva zile un apartament în regim hotelier.

Din acest motiv este necesar și acordul vecinilor pentru clasificarea apartamentului pentru care se solicita certificat.

Documente necesare pentru clasificare

Înregistrarea se face la Directia generală de autorizare și control, a ministerului Turismului. Mai mult de atât clasificarea se va face după o inspecție a locației. Locația va putea primi până la trei stele.

Pentru a obține clasificarea la dosar trebuie depuse următoarele documente:

  • CUI-ul  societății comerciale sau a formei juritice deținute (persoană juridică)
  • Certificat constatator în baza legii 26/1990 forma extinsă cu codul caen 5520 la punctul de lucru (persoană juridică)
  • Copie buletin proprietar (persoană fizică)
  • Copie act de proprietate
  • Acordul vecinilor
  • Avizul tehnic privind constructiile din domeniul turismului (HG 31/1996);
  • Autorizatie de mediu (OMMDD 1798/2007);
  • Autorizatie sanitara de functionare (OMS 1030/2009);
  • Autorizatie sanitar-veterinara (OANSVSA 111/2008);
  • Autorizatie de securitate la incendiu si de protectie civila (OMAI 129/2016);
  • Autorizatie/acord de functionare de la primarie
  • Cerere de eliberare a certificatului de clasificare;
  • Certificat constatator de la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul de activitate si structura actionariatului;
  • Schita privind amplasarea si adresa unitatii;
  • Schita privind structura, amplasarea si nominalizarea camerelor, respectiv a spatiilor de alimentatie;
  • Fisa privind incadrarea nominala a camerelor si a spatiilor de alimentatie pe categorii de clasificare;
  • Avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului, emis de Ministerul Turismului in cazul constructiilor noi;

Cât timp durează până se obține avizul

Obținerea avizului durează în jur de 60 de zile. Asta înseamnă verificarea dosarului de către angajații ministerului, dar și o inspecție la punctul de lucru, apartmanetul în cauză.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasi

    joi, 14.12.2023 at 10:45

    Si dupa ce obtii clasificarea sa te tii bine ca vin toate institutile statului sa-si ceara partea de la audiovizual (3 asociatii de drept autor), pompieri, primarie, finante si pentru ce …..6 luni de busines si 12 luni de cheltuieli la care participa doar privatul pe stat nu-l intereseaza de distrugeri, furturi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax