Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

ANALIZĂ Daniel Lungu: Băieții deștepți din energie ne curentează la buzunar. Guvernul, complice sau incompetent?

Publicat

Situația din Energie este povestea tipic românească a nepăsării, incompetenței sau complicității unui Guvern care ar trebui să-și protejeze cetățenii și interesele strategice.

Pe scurt situația o știm cu toții și deja o simțim în buzunar: plătim facturi mai mari cu prețuri enorme la energia electrică sau gaze naturale.

Cu o rapiditate îngrijorătoare, pentru cea mai mare parte a românilor confortul unei case călduroase a devenit un lux. Nu cred că veți găsi vreo casă de pensionar obișnuit, în care să fie, în aceste zile, o temperatură decentă, care să nu impună ciorapi de lână și halatul de molton.

Ne-am întors la imaginea din comunism când înghețam de frig în case și primeam curent cu rația. De această dată, românii au de ales între a îngheța de frig sau a muri de foame.

Și oricât de sinistră pare această afirmație este perfect adevărată, dacă ne uităm la statistici, unde aproape un sfert dintre români erau în sărăcie lucie, în 2021.

România, stat european, a ajuns la „performanța” de a închide școli publice și a trece învățământul în on-line pentru că primăriile nu au bani să achite facturile la energie.

Centre și așezăminte sociale sunt în incapacitatea de a-și plăti facturile la energie electrică și gaze naturale pentru că au crescut și de 10 sau 20 de ori.

Citește și: Cum destructurează economia României ”băieții deștepți” din energie. Caracatița din spatele facturilor imense la curent și gaze

În toată această perioadă, prin gura unor membri ai Guvernului au fost rostogolite niște mituri și minciuni grosolane. Cea mai mare gogomănie este că această scumpire a fost determinată de liberalizarea pieței energiei.

Păi, măi stimabililor, piața energiei este liberalizată din 2017 – 2018, iar efectele au fost vizibile în timp (vezi scumpirea materialelor de construcții din 2019 – 2020 care a fost cauzată atât de creșterea cheltuitelor cu forța de muncă, dar și de creșterea energiei).

A doua minciună este faptul că creșterile sunt determinate de prețul gazului din import. Ca să înțelegeți, România importă doar sub 30% gaz și 10 – maxim 20% energie electrică.

În cazul gazului, lucrurile sunt clare: avem acum capacitatea de a produce doar 70% din necesar, însă hilar este că de foarte multe ori gazul produs în țară este mai scump decât gazul importat de la Gazprom, care include costuri importante de transport.

Spre exemplu, gazul românesc are un preț de producție de 30 sau 50 de lei pe MWh și ajunge la consumator la prețul de peste 3000 de lei.

Pe de altă parte, România întârzie, nejustificat și prostește, demararea unui proiect de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, care ne-ar transforma într-un jucător regional important și ne-ar rezolva în mare parte problemele de consum.

În cazul electricității, lucrurile sunt și mai greu de înțeles în condițiile în care România a produs, ani la rândul, mult mai multă energie electrică de cât avea nevoie, iar acum a ajuns să importe.

Apoi în piața electricității este un haos general menținut, de ani buni, de băieții deștepți care se îmbogățesc pe spinarea companiilor de stat.

Astfel, Hidroelectrica a ajuns la profitul enorm de 1 miliard de euro anul trecut, în timp ce electricitatea pe care o produce ajunge în piață la un preț de cel puțin 10 ori mai mare decât prețul de cost.

Normal că în acest lanț intervin și băieții deștepți care cumpără și revând pachete de energie, cu profituri enorme.

Iată doar câteva exemple pentru care explozia prețurilor din energie este nejustificată. Este adevărat că pandemia a generat, din vara anului 2021, o creștere a activității industriale și implicit a consumului de energie.

Creșterea prețurilor ar trebui să fie însă direct proporțională cu ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene sau chiar mai mică în contextul în care România își produce circa 80% din necesarul energetic.

Cum am ajuns aici? Principalul vinovat este Guvernul, care prin Ministerul Economiei nu a anticipat și nu a intervenit la timp în monitorizarea atentă a pieței și reglementarea prețului astfel încât să nu permită falimentarea populației și a economiei pentru profiturile uriașe ale companiilor din energie.

Tot acest lanț este legat direct, iar un profit enorm și anormal economic al unei companii de energie înseamnă, spre exemplu, sărăcirea populației.

Ce măsuri trebuie luate? România trebuie să ia trei măsuri urgente: să reglementeze prețurile astfel încât să nu mai permită dezechilibre în piață, să își finalizeze urgent strategia energetică (care ar putea include și crearea unei companii energetice naționale unice) și să înceapă exploatarea unor noi zăcăminte sau dezvoltarea unor noi capacități de producție (energie verde).

După o analiză empirică, rămâne întrebarea dacă Guvernul a aruncat România în criza energetică actuală din nepăsare, incompetență sau din complicitate cu băieții deștepți din energie? Indiferent de răspuns, fiecare român va fi curentat serios la buzunar în aceste luni.

Opinie de Dan Lungu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 15.01.2022 at 18:43

    Aşa-i când ţara ajunge pe mâna securiştilor !! Şi probabil va fi şi mai rău.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate