Cugir
ANALIZĂ: Depolitizarea fabricilor de armament și muniție din Cugir, un război cu gloanțe oarbe. Unde duce ”managementul” de partid
Șefii fabricilor de armament și muniție nu vor mai fi numiți pe criterii politice ci prin selecție transparentă. Cel puțin așa promit liderii Coaliției de guvernare acum, în contextul războiului din Ucraina și al dezastrului din sistem: clientelism, angajări pe bază de carnet de partid, salarii mici și tehnologie veche de 80 de ani.
”Tata, care a lucrat și el în fabrică, m-a întrebat dacă mai există roata aia mare pe care a prins-o și el când s-a angajat, și tot veche era. Lucrăm pe tehnologie din al doilea război mondial” le-a spus reporterilor Alba24, un bărbat care participa la protestele de la Cugir, de la jumătatea lunii februarie.
Acele proteste au adus în atenția publicului problemele mari ale sistemului: condiții de lucru (frig, șobolani, mizerie, tehnolofie învechită și riscantă pentru muncitori, toalete turcești imposibil de folosit și multe altele), salarizarea, politizarea excesivă și afacerile care înfloresc de ani buni în jurul acestor fabrici.
”Aici e mafia, nu în Sicilia. Ăia-s mici copii, să vină să învețe de la Cugir. Aici sunt oameni care nu au cu ce trăi, care au bătături de la muncă” striga un bărbat într-o uniformă albastră, în timpul protestelor din februarie.
„Au ajuns șobolanii să iasă prin găurile de la toaletele turcești. Frig, mizerie, curent. Suntem majoritatea la 40 și ceva de ani cu spondiloză. Te duci dimineața să te schimbi și efectiv sunt gheață”, a spus un angajat.
LIVE-VIDEO: Grevă spontană la Uzina Mecanică din Cugir. Sute de angajați au oprit lucrul și au ieșit în fața fabricii
„Nu mai putem trăi așa. Să lucrii cu produse explozibile cu 1.500 de lei pe lună. Ți-e rușine după 35 de ani de muncă să spui ce salariu ai”, a adăugat un altul.
Realitatea de la Cugir, ascunsă celor de la București. Reacția ministrului Economiei
Autoritățile naționale au ignorat pur și simplu protestele de la Cugir, zile la rând, mizând pe vechile metode ”securiste” de a-i readuce pe muncitori în secție.
Doar că metoda nu a mai funcționat. Mai mult, oamenii au reacționat chiar împotriva propriilor lideri de sindicat, pe care i-au acuzat că sunt de aceeași parte a baricadei cu cei din conducere.
Până la urmă oamenii au obținut o ușoară creștere salarială și au reînceput lucrul, dar restul problemelor au rămas.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a spus atunci că o serie de informații legate de situația din fabrici nu au ajuns la minister, cum ar fi o grevă japoneză a muncitorilor.
„Acesta nu este finalul, pentru că acolo au fost mai multe. S-a vorbit de condiţiile de muncă, de relaţiile sociale dintre management şi angajaţi.
Sunt semnale care au fost transmise anterior şi care, din păcate, nu au ajuns la minister. Acei angajaţi au făcut o grevă japoneză şi această informaţie nu a ajuns la Ministerul Economiei.
Conducerea ar fi trebuit să informeze, pentru că mi se pare normal ca noi, ca acţionar majoritar, să ştim ce se întâmplă acolo.
Vom face o analiză în ceea ce priveşte managementul şi modul în care aceste companii sunt conduse şi profesionalismul şi competenţa oamenilor care sunt în Consiliul de Administraţie”, a spus atunci ministrul Economiei, Florin Spătaru.
VIDEO: Șefii industriei de Apărare ignoră protestele de la Cugir. Nimeni nu discută cu muncitorii, după 3 zile de grevă
De ani buni, PSD și PNL fac schimb de cadre la vârful UM Cugir și al Fabricii de Arme din Cugir, fără nici un rezultat pozitiv la nivelul resimțit de muncitori. Se întâmplă de așa de mult timp, încât a devenit o cutumă.
Toate aceste probleme sunt dublate de o legislație stufoasă, care aduce o birorație paralizantă în sistem. Spre exemplu, fabricile sunt ținute la discreția statului care nu le oferă comenzi, dar trebuie să și producă pentru clienți externi, pentru a supraviețui.
Astfel, dacă una dintre fabrici are o comandă externă dar în același timp MApN îi face o altă comandă, trebuie să renunțe la contractul extern și să execute producția pentru MApN, a explicat pentru Alba24 o sursă din interiorul sistemului de Apărare.
Asta ar fi normal, mai explică sursa, doar că MApN nu plătește producția la prețul pieței și nici la valori actualizate, ci la nivelul din bugetul aprobat la începutul anului.
Și asta contribuie la subfinanțarea fabricilor, pe lângă celelalte, enumerate mai sus.
De ce sunt puși politic, managerii companiilor de stat
Companiile de stat sunt politizate din mai multe motive. Partidele le găsesc locuri călduțe unor membri inutili dar insistenți prin consiliile de administrație, dar și la nivel executiv.
De asemenea, dacă au management politic, aceste companii sunt gata oricând să facă afaceri cu firmele indicate de la nivelurile ierarhice superioare. S-a întâmplat de mai multe ori în trecut.
Pe lângă asta, politizarea este foarte importantă pe plan local, mai ales în orașele sărace pentru că le asigură partidelor politice acces la o resursă de bază: angajările.
Depolitizare, decizie luată în Coaliție
În ședința coaliției de guvernare de miercuri s-a decis ca în industria de armament să nu se mai facă numiri pe criterii politice, inclusiv la nivelul Consiliilor de Administrații (CA).
Conform deciziei asumate de liderii politici din coaliție, membrii din conducere și din CA-urile din industria de armament vor fi numiți strict prin procedură de selecție, reglementată de Ordonanța privind guvernanța corporativă.
Chiar în aceste zile, ministrul Economiei, Florin Spătaru, se află în vizită în județul Alba, unde se va întâlni cu conducerile celor două fabrici de la Cugir și cu managerii companiei Cupru Min Abrud.
Fabrica de Arme Cugir, UM Cugir și Romarm, subordonate politic
Fabrica de Arme Cugir S.A. s-a înființat în 2004 prin divizare parțială a Uzinei Mecanice din Cugir, ca ramură a Compania Natională ROMARM S.A.
Cealaltă firmă, Uzina Mecanică din Cugir, dispune de o linie de producție a muniției de diferite calibre NATO, produce mitraliere, armament de infanterie și pistoale.
Compania Națională Romarm este cea care gestionează aceste companii și cea care ar trebui să ajute la obținerea de contracte, însă și această companie este subordonată politic.
Potrivit siteului propriu, Romarm este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România.
Compania Naţională ROMARM S.A. a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale industriei româneşti de Apărare. ROMARM este principalul furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de întreţinere din România.
Compania Națională ROMARM are o structura tip holding, cu un capital 100% românesc și se află sub autoritatea Ministerului Economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 07.04.2022 at 15:59
Acolo unde locul musteşte de securişti nu există soluţii viabile. Ca în mai toate domeniile, de unde se poate fura nestingherit, că nu vine (sau nu au voie) nimeni să controleze. Mini;trii se schimbă, dar nu şi securiştii.